Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio
Re: Porównanie kredytów od dewelopera z branymi bezpośrednio
@Przemku - a to kredyt w MdM? Możesz zdradzić co konkretnie udało Ci się znegocjować? 
Tak to jest kredyt MDM.
Szczegóły napiszę po podpisaniu umowy. Udało mi sie obniżyć
-marże
-prowizje od kredytu
-prowizje od wcześniejszej spłaty
-opłaty za uruchomienie kolejmych transz kredytu
Szczegóły napiszę po podpisaniu umowy. Udało mi sie obniżyć
-marże
-prowizje od kredytu
-prowizje od wcześniejszej spłaty
-opłaty za uruchomienie kolejmych transz kredytu
Sporo
Mi w budimexie doradca kredytowy (Marcin Hevelke) powiedział że nic nie da rady...
No właśnie mi też tak mówili, ale to chyba tak, że i tak trzeba iść później do banku i pogadać już z osobą, która jest w stanie podjąć jakąś decyzję. Wiadomo, że doradca ma tu mało do powiedzenia, bo on może rozmawiać tylko o ofercie, którą dał mu bank do sprzedawania. Zobaczę penie niedługo jak to wygląda w praktyce 
I przede wszystkim @Przemek daj znać w jakim oddziale banku to załatwiałeś 
Udało mi się wynegocjować marżę na poziomie 1.59 %
Polecam doradcę:
Grzegorz...
Bank Pekao SA , Oddział w Krakowie
Rynek Główny 47, 30-960 Kraków
Polecam doradcę:
Grzegorz...
Bank Pekao SA , Oddział w Krakowie
Rynek Główny 47, 30-960 Kraków
Ostatnio zmieniony 29 sie 2014, 16:20 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie wiem czy Pan Grzegorz życzyłby sobie aby udostępnić tu jego dokładne dane, dlatego o te pytajcie @Przemka w prywatnych wiadomościach.
Powód: Nie wiem czy Pan Grzegorz życzyłby sobie aby udostępnić tu jego dokładne dane, dlatego o te pytajcie @Przemka w prywatnych wiadomościach.
Wielkie dzięki za informację. Ciekawe co mi tam powiedzą, bo okazało się, że jeśli bierze się kredyt przez doradcę z Budimexu, to faktycznie nie bardzo są skłonni do tego, aby jeszcze coś pozmieniać w tym, co zaproponowali na początku.
I jeszcze mała aktualizacja - jeśli ktoś brał kredyt za pośrednictwem Budimexu, to ciężko będzie w warunkach cokolwiek zmienić. Okazuje się, że zwykle MdMy są w ofercie bankowej mniej korzystne, niż inne kredyty. Po prostu takie "dojenie" (żeby nie napisać gorzej) klientów, którzy są pod ścianą
I jeszcze mała aktualizacja - jeśli ktoś brał kredyt za pośrednictwem Budimexu, to ciężko będzie w warunkach cokolwiek zmienić. Okazuje się, że zwykle MdMy są w ofercie bankowej mniej korzystne, niż inne kredyty. Po prostu takie "dojenie" (żeby nie napisać gorzej) klientów, którzy są pod ścianą
Wysokość marży zależy od wielu czynników takich jak kwota kredytu, wielkość wkładu własnego czy wzięcia dodatkowych produktów bankowych jak np pakiet ubezpieczenia czy droższego konta lub karty kredytowej. Dlatego ciężko porównać atrakcyjność oferty (wysokość marży) pomiędzy różnymi umowami kredytowymi. To co udało się wynegocjować @Przemkowi nie koniecznie uda się innym kredytobiorcom z tej samej inwestycji.
W naszym przypadku w symulacji Budimexu również najkorzystniej wypadła oferta Pekao SA (kredyt MDM). Marża była jednak wyższa ze względu na duży wkład własny i krótszy okres kredytowania. Porównywaliśmy oczywiście oferty w bankach osobiście - PKO BP, Pekao, Alior, BZ WBK oraz Deutsche Bank, ale nigdzie nie zaproponowali nam równie dobrych warunków jak przez Pana Marcina.
Osoby biorące kredyt dużej wartości lub dokupujący dodatkowe usługi mają pole do manewru przy negocjacjach. Być może sporo też zależy od oddziału i doradcy. Nie każdy oddział tego samego banku jest skłonny do negocjacji.
W naszym przypadku w symulacji Budimexu również najkorzystniej wypadła oferta Pekao SA (kredyt MDM). Marża była jednak wyższa ze względu na duży wkład własny i krótszy okres kredytowania. Porównywaliśmy oczywiście oferty w bankach osobiście - PKO BP, Pekao, Alior, BZ WBK oraz Deutsche Bank, ale nigdzie nie zaproponowali nam równie dobrych warunków jak przez Pana Marcina.
Osoby biorące kredyt dużej wartości lub dokupujący dodatkowe usługi mają pole do manewru przy negocjacjach. Być może sporo też zależy od oddziału i doradcy. Nie każdy oddział tego samego banku jest skłonny do negocjacji.
@Żółwik, akurat to, że przy kredycie jest duży wkład własny może być potraktowane również jako zaleta i wpłynąć na wynegocjowanie lepszych warunków. Co do reszty, to generalnie chyba faktycznie przy kredycie z dopłatą Mieszkanie dla Młodych trudno będzie znaleźć lepszą opcję niż w Pekao.
W moim przypadku (kredyt w MdM na 300k bez środków własnych - tylko transza BGK) najlepszą ofertę miałem w Budimexie w BZWBK - marża 1.59% indywidualnie negocjowałem w Millennium - i zeszli mi z 2.2% na 1.7% oraz brak opłaty za udzielenie kredytu. Byłem w Pekao SA osobisie i przez p. Marcina z Budimexu - niestety były to ofery droższe niż wymienione powyżej.
Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”