Noclegownie dla bezdomnych na terenie Czyżyn

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
lrc1912

Noclegownie dla bezdomnych na terenie Czyżyn

Postautor: lrc1912 » 30 cze 2019, 9:37

Ostatnio czytałem artykuły, że nie wolno dokarmiać bezdomnych, bo jakiś poje***y kretyn z nudów wymyślił taką uchwałę. Niektórzy radni, to popierają. Ja nie chcę nawet doszukiwać się, który z tych radnych jest za takim rozwiązaniem. Co wy sobie myślicie? Do was się zwracam urzędnicy Pana Prezydenta. Przeszkadzają wam bezdomni? Oni nie mają się gdzie podziać, a wy, zamiast coś zrobić w tym kierunku, to wymyślacie te kretyńskie uchwały, które zakazują dokarmiać bezdomnych. I tak, gdy bezdomny poprosi o jedzenie, to mu dam lub kupie, jeżeli będę miał przy sobie pieniądze. Kto mi zabroni? Wy i ta uchwała? Nie doczekanie. Nie boje tych zakazów. Prawda jest taka, że nie ma mowy o wolności, jeżeli ktoś nam coś narzuca wbrew naszej woli. Ktoś wyjątkowo wredny powie, że to nie są bezdomni, tylko pijacy, którzy szczają, srają, przesiadują pod sklepem 24/h i piją. Są tacy, którzy na własne życzenie, nie chcą wyjść z nałogu, ale są i tacy, co nie są alkoholikami. Jak rozpoznać, że mamy do czynienia z prawdziwym bezdomnym: Po pierwsze taki człowiek nigdy nie poprosi o pieniądze, tylko o jedzenie. Widziałem rok temu takiego człowieka, który grzebał w śmietniku przed KFC i szukał resztek jedzenia. To był prawdziwy bezdomny. Nie śmierdziało od niego wódą!! Dałem mu coś do jedzenia w przeciwieństwie do innych, którzy wychodzili z lokalu i udawali, że nie widzą. Nowobogackim wydaje się, że są ustawieni do końca życia. Coś wam powiem: Życie potrafi zaskoczyć i gdy teraz macie środki do życia, to jutro możecie je stracić i co wtedy? Będziecie bezdomnymi. Dlatego apeluje do nowobogackich, nie patrzcie z pogardą na bezdomnych i biednych, bo wy jutro możecie nimi być. Do rządzących się zwracam: zbudujcie na terenie Czyżyn noclegownie, gdzie ci ludzie będą mogli zjeść, spać i kąpać się. Zróbcie to, a dobro z waszej strony kiedyś do was wróci. Sam wolę, żeby podatki, które płacę szły na pomoc bezdomnym niż na promowanie różnych dziwacznych rzeczy.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2022, 0:24 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

mmm123

Re: Noclegownie dla bezdomnych na terenie Czyżyn

Postautor: mmm123 » 30 cze 2019, 11:22

Mądrze napisane. Popieram! Chciałbym, zebyy w Polsce było więcej ludzi z takim podejściem i z takim myśleniem.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 01 lip 2019, 6:14

mmm123 pisze: Mądrze napisane. Popieram! Chciałbym, zebyy w Polsce było więcej ludzi z takim podejściem i z takim myśleniem.

Też bym chciał.

gucio

Postautor: gucio » 01 lip 2019, 16:34

Po części to prawda co piszesz ale na terenie Krakowa jest kilka albo kilkanaście tego typu noclegowni ale jakoś nie są wykorzystywane bo tam nie można po pijaku siedzieć, czytałem o tym ostatnio artykuł jak to znajdę to podrzucę linka

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 01 lip 2019, 20:30

Bo ci co piją, to nie chcą przesiadywać w noclegowniach z uwagi na dawkowanie sobie. Jeżeli zechcieliby rzucić picie, to dla nich drzwi w noclegowniach są otwarte. Ja skupiam się przeważane na bezdomnych.

Tommy

Postautor: Tommy » 01 lip 2019, 20:47

Każdy, kto uważa, że bezdomni powinni mieć konstytucyjnie zagwarantowane prawo do niepracowania, powinien przyjąć pod swój dach jednego bezdomnego. Wtedy obejdzie się bez budowy noclegowni w Czyżynach.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 01 lip 2019, 21:11

To niech Państwo pomaga w załatwieniu pracy.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2022, 0:25 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

Tommy

Postautor: Tommy » 01 lip 2019, 22:44

Czasy, kiedy trzeba było "załatwiać" pracę już minęły. Teraz każdy chętny znajdzie łatwo zajęcie, przynajmniej za tyle, żeby zarobić na jedzenie i jakiś kąt do spania.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 02 lip 2019, 10:50

Prawda, ale zapominasz o ludzkiej psychologii. Ktoś kto długo nie pracuje, wpada w depresje i ciężko mu się przełamać, zacząć pracę. Wiem coś o tym.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2022, 0:26 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.

Tommy

Postautor: Tommy » 02 lip 2019, 12:52

To wszystko prawda, tylko że receptą na rozwiązanie tego problemu nie jest absolutnie budowa noclegowni w Czyżynach.
Tak samo jak receptą na rozwiązanie problemu biedoty afrykańskiej nie jest przesiedlenie ich wszystkich do Europy. Na szczęście ludzi, którzy tego nie rozumieją jest coraz mniej.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”