Strefa zamieszkania na os. Avia - zakończone głosowanie
Re: Strefa zamieszkania na os. Avia - zakończone głosowanie
Dzwonnica paradoksalnie nie jest problemem przy tym ruchu. I procesja raz w roku.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2020, 11:54 przez tomy, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Strefa zamieszkania zakończone głosowanie
znasiek pisze:Brunon K. pisze:Nie wpadł bym na to. Mam sklep na parterze...
jak się wzbogacisz to nie będzie Ci się chciało stać w kolejce w sklepie na parterze.
Siedzisz po nocy pisząc?

znasiek pisze:knd pisze:Może to się jednak opłaca? Dostaniesz jakiśtam mandat 2-3 razy w roku, ale pozostały czas stoisz za darmo. W skali roku i tak wychodzi taniej, niż wynajęcie miejsca parkingowego.
Nie żebym uważał, że coś takiego ma sens, albo ktoś powinien brać coś takiego pod uwagę, ale może dla niektórych tak to wygląda?
W takim razie musimy zrobić zrzutkę na policjanta który 24h codziennie będzie monitorował parkujące auta i wlepiał na okrągło setki mandatów; 3tys jak mu damy na rękę to mu wyjdzie lepiej niż normalnie zarobi na służbie, a osiedle nawet nie odczuje takiego kosztu.
Jest inny sposób. Musimy tylko zrozumieć, że ustanowienie strefy nie spowoduje, że auta przestaną nagle na chodnikach parkować. To mogę dać na piśmie. Auta przestaną parkować na chodnikach jeśli my będziemy bezwzględnie dzwonić po straż miejską w przypadku łamania przepisów. I tu będzie potrzebna współpraca, bo nikt sam nie jest w stanie codziennie dzwonić. Zwłaszcza na początku musimy ustalić dyżury kto w który dzień dzwoni. Tak naprawdę wystarczy 7 osób i wtedy wychodzi telefon raz na tydzień dla jednej osoby. I tak przez 2-3 miesiące i potem może nie będzie już potrzeby.
Ogr pisze:znasiek pisze:knd pisze:Może to się jednak opłaca? Dostaniesz jakiśtam mandat 2-3 razy w roku, ale pozostały czas stoisz za darmo. W skali roku i tak wychodzi taniej, niż wynajęcie miejsca parkingowego.
Nie żebym uważał, że coś takiego ma sens, albo ktoś powinien brać coś takiego pod uwagę, ale może dla niektórych tak to wygląda?
W takim razie musimy zrobić zrzutkę na policjanta który 24h codziennie będzie monitorował parkujące auta i wlepiał na okrągło setki mandatów; 3tys jak mu damy na rękę to mu wyjdzie lepiej niż normalnie zarobi na służbie, a osiedle nawet nie odczuje takiego kosztu.
Jest inny sposób. Musimy tylko zrozumieć, że ustanowienie strefy nie spowoduje, że auta przestaną nagle na chodnikach parkować. To mogę dać na piśmie. Auta przestaną parkować na chodnikach jeśli my będziemy bezwzględnie dzwonić po straż miejską w przypadku łamania przepisów. I tu będzie potrzebna współpraca, bo nikt sam nie jest w stanie codziennie dzwonić. Zwłaszcza na początku musimy ustalić dyżury kto w który dzień dzwoni. Tak naprawdę wystarczy 7 osób i wtedy wychodzi telefon raz na tydzień dla jednej osoby. I tak przez 2-3 miesiące i potem może nie będzie już potrzeby.
Samo dzwonienie nie wystarcza - to nie jest tak, że ktoś zadzwoni w takiej sprawie i służby przyjeżdżają od razu albo tego samego dnia. Mogą po prostu wysłać kogoś "kiedyś" w miarę możliwości. W praktyce nie ma szans, że codziennie ktoś będzie przyjeżdżał właśnie na to osiedle. Nie ma za bardzo też możliwości np skarżyć braku interwencji w takiej sprawie na telefoniczne zgłoszenie zawsze bowiem służby mogą wskazać, że przyjeżdżają kiedy mogą a zapewne nielegalne parkowanie nie jest priorytetem. Musicie tez przygotować się, że traficie na niekompetentnych strażników, którzy wskażą, że nie musza przyjeżdżać w takich sytuacjach (takie przypadki na Orlińskiego też były). Nie oznacza to, że nie trzeba próbować - na Orlińskiego 4 skutecznie odstraszyli parkujących takim dzwonieniem na każdy przypadek samochodu parkującego w strefie. Nie wiem konkretnie jak tego dokonali ale słyszałem, że tam są osoby, które po prostu od razu dzwonią i proszą o interwencję o każdej porze dnia plus po prostu fatygują się i zwracają uwagę osobiście parkującym.
Nigdzie nie trzeba dzwonić. Wystarczy zrobić zdjęcia i wysyłać do SM. Mogą wystawić mandat zaocznie i to robią chętnie bo nie muszą nigdzie jeździć.
innpoland.pl/amp/149705,mandat-na-podstawie-zdjecia-lub-filmu-policja-i-straz-miejska-ukarza
innpoland.pl/amp/149705,mandat-na-podstawie-zdjecia-lub-filmu-policja-i-straz-miejska-ukarza
Mordin pisze: na Orlińskiego 4 skutecznie odstraszyli parkujących takim dzwonieniem na każdy przypadek samochodu parkującego w strefie. Nie wiem konkretnie jak tego dokonali ale słyszałem, że tam są osoby, które po prostu od razu dzwonią i proszą o interwencję o każdej porze dnia plus po prostu fatygują się i zwracają uwagę osobiście parkującym.
I o to właśnie chodzi. Jeśli jest się bezwzględnie konsekwentnym, to ma się tego efekt. To jest klucz do porządku na osiedlu. Ustne zwracanie uwagi bym sobie podarował. Raczej nie da żadnego efektu.
noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=77&t=4777
Następny "niepełnosprawny" - nie przewidział skutków swoich poczynań...
Skąd Oni tu przyjechali?
Skąd Oni tu przyjechali?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 20:14 przez Brunon K., łącznie zmieniany 2 razy.
Brunon K. pisze:noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=77&t=4777
Skąd Oni tu przyjechali?
Nie obrażając nikogo ale Pan ma chyba problem z samym sobą. To może trzeba zrobić tak żeby poczta, kurier itd podwiozą paczkę pod ZAMKNIĘTĄ bramę Avii i każdy będzie po odbiór pod furtkę przychodził? Bo widzę, że tu chyba jest problem w tym, że jeśli ta paczka, pizza, dostawa nie jest do mnie to jest zakaz wjazdu a jeśli do mnie to niech podjedzie pod same drzwi. Przecież tego się już nie da czytać..
Taaak. Wiem, wieem.
A potem Tesco krąży całymi dniami po Avji. A może to dostawcy piccy powinni się dorzucić do działki infrastrukturalnej, też już tu czytałem jak korzystają z cudzych miejsc postojowych! Nie zaszkodzi nieco ruchu! Nie znasz miasta, ile jest w okolicy placów targowych?
A potem Tesco krąży całymi dniami po Avji. A może to dostawcy piccy powinni się dorzucić do działki infrastrukturalnej, też już tu czytałem jak korzystają z cudzych miejsc postojowych! Nie zaszkodzi nieco ruchu! Nie znasz miasta, ile jest w okolicy placów targowych?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 23:18 przez Brunon K., łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie chyba Pan nie zna miasta. Dziwne tylko że kupuje się mieszkanie w takim molochowie i dziwi sie, że ludzie żyją, robią zakupy przez internet. Na samej Avii jest 8 bloków to nic dziwnego, że różni ludzie w różnych godzinach zamawiają zakupy. Rozumiem, że mają zbierać zamówienia z całego dnia z Avii i jechać na raz żeby Pana nie drażnić. Albo jest z Pan przewrażliwiony albo jest Pan zwykłym trollem który szuka zaczepki w internecie. Na moim miejscu też czasem staje kurier czy taxi i co mi to przeszkadza przez ten moment skoro i tak nie korzystam w tej chwili z miejsca.
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”