Umowy z Deweloperem - co jest ważne

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
slwk
Administrator

Umowy z Deweloperem - co jest ważne

Postautor: slwk » 12 lip 2014, 13:24

Nie wiem czy już widzieliście Wasze umowy deweloperskie. A może podpisanie takowych ktoś ma już za sobą? Na stronie pojawił się już artykuł o umowach deweloperskich z Budimexem i o tym, na co warto zwrócić w nich uwagę. Ale może macie jeszcze jakieś swoje przemyślenia na ich temat? Ktoś wie, co dobrze byłoby jeszcze do nich dorzuć lub z nich wykreślić?

Na tej stronie jest również podany kontakt do prawnika, który może się sprawdzeniem takiej umowy zająć, ja skorzystałem i nie żałuję, bo teraz jakoś śpi mi się spokojniej ;) Jego strona do znalezienia tutaj - koryl.com.pl

scomin

Re: Umowy z Deweloperem - co jest ważne

Postautor: scomin » 15 lip 2014, 0:54

Istotna kwestia w związku z zakupem "dziury w ziemi": Na jakiego rodzaju rachunek powierniczy wpłacane będą pieniądze nabywców?
- Rachunek zamknięty?
- Rachunek otwarty z gwarancją bankową/ubezpieczeniową?
- Rachunek otwarty bez gwarancji?

iti

Postautor: iti » 15 lip 2014, 9:10

No właśnie z tego co wiem, to inwestycje Budimexu mają być prowadzone z wykorzystaniem otwartego rachunku powierniczego i chyba bez gwarancji. Domyślam się, że to najgorsza z przedstawionych opcji, ale możesz napisać czym się charakteryzuje i jakie "niebezpieczeństwa" się z nią wiążą?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 15 lip 2014, 16:03

http://hyrlik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=156:unnamed&catid=34:aktualnoci&Itemid=55&lang=pl
Znalazłem taką informację na temat rachunku powierniczego ;) wszystko jest tam opisane

Nowy

Postautor: Nowy » 19 lip 2014, 23:52

No w całej tej sytuacji plus jest jednak taki, że Budimex to jednak spory i stabilny deweloper, , który przynosi zyski i raczej nie daje plamy, a przynajmniej jeszcze mu się nie zdarzyło dać jakiejś większej. Ja jednak mam nadzieję, że tak zostanie. Jeśli z tą firmą byłby jakiś problem, to już chyba nikomu na rynku nie można byłoby ufać :?

Tomi

Postautor: Tomi » 06 paź 2015, 7:27

Orientuje się ktoś może na jakiej zasadzie działa zgłoszenie roszczenia o przeniesienie własności bez długów? Oraz gdzie i kiedy się je zglasza

Nowy

Co to jest zgłoszenie roszczenia o przeniesienie własności?

Postautor: Nowy » 06 paź 2015, 22:55

To jest tak, że zgłaszasz roszczenie przeniesienia na Ciebie własności nieruchomości, która ma w tej chwili być nieobciążona żadnym długiem. A zgłasza się to deweloperowi kiedy wszystko jest gotowe. Sam akt przeniesienia własności dokonywany jest chyba przy udziale notariusza. Ale oczywiście mogę się tu gdzieś mylić ;)

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”