MdM - dofinansowanie wyższe niż ostatnia transza dla dewelopera

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
mko13

MdM - dofinansowanie wyższe niż ostatnia transza dla dewelopera

Postautor: mko13 » 24 lis 2015, 22:02

Jestem przed podpisaniem kredytu, a po umowie deweloperskiej. Moje dofinansowanie w MDM jest większe niż ostatnia transza, a dofinansowanie musi być jednorazowym przelewem. Pytanie jak to załatwić? Aneks do umowy? Przed czy po podpisaniu umowy kredytowej? Ktoś przez to przechodził?

iti

Re: MdM - dofinansowanie wyższe niż ostatnia transza dla dewelopera

Postautor: iti » 24 lis 2015, 22:35

Zsumuj sobie wszystkie płatności, które masz w harmonogramie spłat (też z tymi, które były przy umowie rezerwacyjnej i ewentualnymi innymi robionymi przez Ciebie). Powinno wtedy wyjść Ci razem z dopłatą MdM tyle, ile miałeś zapłacić za mieszkanie (o ile nikt się nigdzie wcześniej nie pomylił). U mnie rata z BGK też jest inna niż pozostałe, ale koniec końców wszystko powinno się zgadzać. Inna sprawa, że jeszcze nie wiadomo, czy na końcu, po dokonaniu przez dewelopera obmiaru powykonawczego mieszkania nie będzie trzeba czegoś dopłacić lub on nie będzie musiał oddać, więc to wszystko jest na końcu do uregulowania jeszcze. Tak przynajmniej ja to widzę ;)

schiemo

Postautor: schiemo » 25 lis 2015, 0:56

Z tego co wiem (pracuje w banku, aczkolwiek nie robię kredytów hipotecznych, więc mogę nie mieć racji w 100%) to ostatnia rata MUSI być większa bądź równa kwocie dofinansowania w innym wypadku reszta przepada. Trzeba się spróbować dogadać (o ile w ogóle budimex podejmie temat) w ten sposób, żeby ostatnia transza była równa bądź większa od kwoty z dofinansowania MDM.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 25 lis 2015, 6:49

W moim przypadku było tak że bank rozmawiał z budimexem na temat tej transzy kredytowej, a ja napisałem tylko maila do pani z działu sprzedaży o zmianę harmonogramu wpłat, czyli ostatniej i przed ostatniej transzy. U mnie dopłata była mniejsza niż transza i przed ostatnia transza musiała być większa żeby zgadzała się cała kwota.
Proponuję porozmawiać w pierwszej kolejności ze swoim opiekunem w budimexie i naświetlić sprawę ;)

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”