Wady / Zalety mieszkania na ostatnim piętrze bloku
Wady / Zalety mieszkania na ostatnim piętrze bloku
Proszę o opinię, na temat mieszkania na ostatnim piętrze. Wiem, że każdy blok czy osiedle jest inne, ale ciekawi mnie czego można się spodziewać. Jak z temperaturami w zimie/lecie? Może zdarzają się jakieś przecieki z dachu? Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na ostatnim piętrze, bo boję się, że znowu trafię na sąsiadów z góry, którzy nie potrafią żyć w bloku i zachowują się jak stado słoni na wolności
Re: Wady / Zalety mieszkania na ostatnim piętrze bloku
Jest ciepło zimą, bo budynek jest dobrze ocieplony (być może narożne mieszkania mają trochę gorzej). Latem wszystko zależy czy słońce długo pada na okna, ale pewnie i tak mamy cieplej niż parter. Mieszkałem na ostatnim piętrze w starym budownictwie i zimą także ogrzewanie było bardzo tanie. Ciepło jednak idzie do góry, co doskonale czuć na klatkach schodowych.
Ja wybrałem ostatnie właśnie z powodu nieprzyjemnych doświadczeń z sąsiadami. Przynajmniej z góry nigdy nic nie słychać (głównie dudnienie mi przeszkadzało). Dół gdy dzieci szaleją także jest słyszalny, ale na pewno nie niesie tak jak z góry. Na plus także - przy gęstej zabudowie - jaśniej w mieszkaniu i czasem lepszy widok (zależy co obok stoi).
Na minus czasem długie oczekiwanie na windę, na którą jest się skazanym (chyba, że budynek jest niski, ale teraz poniżej 7 pięter to chyba w okolicy nie budują). Jeśli są dwie to lux.
Ja wybrałem ostatnie właśnie z powodu nieprzyjemnych doświadczeń z sąsiadami. Przynajmniej z góry nigdy nic nie słychać (głównie dudnienie mi przeszkadzało). Dół gdy dzieci szaleją także jest słyszalny, ale na pewno nie niesie tak jak z góry. Na plus także - przy gęstej zabudowie - jaśniej w mieszkaniu i czasem lepszy widok (zależy co obok stoi).
Na minus czasem długie oczekiwanie na windę, na którą jest się skazanym (chyba, że budynek jest niski, ale teraz poniżej 7 pięter to chyba w okolicy nie budują). Jeśli są dwie to lux.
Re: Wady / Zalety mieszkania na ostatnim piętrze bloku
Dagmara.L pisze:Proszę o opinię, na temat mieszkania na ostatnim piętrze. Wiem, że każdy blok czy osiedle jest inne, ale ciekawi mnie czego można się spodziewać. Jak z temperaturami w zimie/lecie? Może zdarzają się jakieś przecieki z dachu? Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na ostatnim piętrze, bo boję się, że znowu trafię na sąsiadów z góry, którzy nie potrafią żyć w bloku i zachowują się jak stado słoni na wolności
W zimie ciepło, w lecie jeszcze cieplej, choć tu akurat dużo zależy od ekspozycji, tym bardziej, że mieszkania na samej górze są zazwyczaj najlepiej doświetlone. A jeżeli chodzi o przecieki z dachu, to mam wrażenie, że są podobnie prawdopodobne, jak zalanie przez sąsiada "z góry". Plusem jest właśnie to, że nikt nie biega po suficie. No i jeżeli komuś się poszczęści, to jeszcze kawałek widoku może mieć.
Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”