Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
akm102

Re: Budowa osiedla Avia w Czyżynach z szerszej perspektywy

Postautor: akm102 » 25 lis 2015, 17:24

Nowy pisze:Jak widzę tekst o powstaniu "ok. 30 wieżowców", to już mi się nie chce reszty czytać. Nie wiem dlaczego spółdzielnia nie zadbała o "żywotne interesy mieszkańców" i sama nie wykupiła działek, na których ta tak ważna zieleń rosła, a została wycięta przez Budimex... :) Jak to mówią, papier wszystko przyjmie, choć kilka spraw poruszonych tam jest faktycznie istotnych, jak choćby zdecydowanie zbyt niski współczynnik miejsc parkingowych na inwestycji Budimexu, ale spółdzielnia już zadbała o swoich mieszkańców i ma stawiać szlabany ;)

Przeczytałem artykuł z linka i muszę przyznać , że troszkę dziwią mnie ataki nowych mieszkańców na spółdzielnię. Przecież to jest tekst , który uderza w BUDIMEX jako dewelopera a nie w mieszkańców którzy kupili tam mieszkania. Będziecie tu mieszkać przez następne kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat i powinno wam zależeć na otoczeniu nie mniej niż obecnym mieszkańcom. Wycinka drzew w Krakowie, w którymkolwiek miejscu powinna być krytykowana na wszelkie możliwe sposoby. Niestety takimi wpisami jak na tym forum pokazujecie deweloperom , że można wycisnąć z ludzi jeszcze więcej, bo cała agresja wynikające z fatalnego projektowania, przełoży się na najbliższe otoczenia a nie dewelopera właśnie. A powiem wam , że będzie jeszcze gorzej , bo skupienie tylu ludzi na tak małej powierzchni jak AVIA jest zaplanowaną katastrofą za kilkanaście lat kiedy to milusińscy zaczną dorastać, bo statystycznie rzecz biorąc nie każde z dzisiejszych dzieci będzie grzeczne o chodziło do najlepszych szkół w Krakowie. No ale to już nie będzie problem Budimexu.

D89

Postautor: D89 » 25 lis 2015, 18:46

akm102 pisze:A powiem wam , że będzie jeszcze gorzej , bo skupienie tylu ludzi na tak małej powierzchni jak AVIA jest zaplanowaną katastrofą za kilkanaście lat kiedy to milusińscy zaczną dorastać, bo statystycznie rzecz biorąc nie każde z dzisiejszych dzieci będzie grzeczne o chodziło do najlepszych szkół w Krakowie. No ale to już nie będzie problem Budimexu.
Bo jak wiadomo na "starych" osiedlach wszystkie dzieci ich mieszkańców to co najmniej doktoranci UJ, a większość to już w ogóle Cambridge i inne Oxfordy. Taka elyta tam panie mieszka, a tu im budują bloki dla jakichś słoików których dzieci to już na 100% będą sami kryminaliści.

Dodatkowo jak powszechnie wiadomo na starych osiedlach nie ma meneli śpiących w krzakach i przesiadujących pod sklepami, a problem graffiti to już w ogóle jest nieznany. Taka to szczęśliwa kraina mlekiem i miodem płynąca od czasów Edwarda I Wielkiego Odnowiciela, a tu jakieś wredne dewelopery stawiają slumsy koło prl'owskiego raju.

akm102

Postautor: akm102 » 25 lis 2015, 19:24

D89 pisze:
akm102 pisze:A powiem wam , że będzie jeszcze gorzej , bo skupienie tylu ludzi na tak małej powierzchni jak AVIA jest zaplanowaną katastrofą za kilkanaście lat kiedy to milusińscy zaczną dorastać, bo statystycznie rzecz biorąc nie każde z dzisiejszych dzieci będzie grzeczne o chodziło do najlepszych szkół w Krakowie. No ale to już nie będzie problem Budimexu.
Bo jak wiadomo na "starych" osiedlach wszystkie dzieci ich mieszkańców to co najmniej doktoranci UJ, a większość to już w ogóle Cambridge i inne Oxfordy. Taka elyta tam panie mieszka, a tu im budują bloki dla jakichś słoików których dzieci to już na 100% będą sami kryminaliści.

Dodatkowo jak powszechnie wiadomo na starych osiedlach nie ma meneli śpiących w krzakach i przesiadujących pod sklepami, a problem graffiti to już w ogóle jest nieznany. Taka to szczęśliwa kraina mlekiem i miodem płynąca od czasów Edwarda I Wielkiego Odnowiciela, a tu jakieś wredne dewelopery stawiają slumsy koło prl'owskiego raju.

Chyba nie bardzo zrozumiałeś co ja napisałem a Ty przeczytałeś. Przeczytaj jeszcze raz to może nie będziesz się tak bulwersował. Żeby Ci pomóc to podpowiem , że "element" był jest i będzie a problemem jest zagęszczenie i to jest myślą przewodnią zdania które zacytowałeś a Twój sarkazm jest troszkę niezrozumiały. Elyta Panie to nie mieszka ani z jednej ani z drugiej strony tego obskurnego płotu Avii i im szybciej to zrozumiesz tym lepiej dla Ciebie. I polecam czytanie ze zrozumieniem.

D89

Postautor: D89 » 25 lis 2015, 21:15

akm102 pisze:"element" był jest i będzie a problemem jest zagęszczenie
A te stare osiedla to przykład luźnej zabudowy podmiejskiej? Większość Avii i Orlińskiego to bloki 7-piętrowe - znacznie niższe niż na 2PL i D303.

Nowy

Postautor: Nowy » 25 lis 2015, 21:51

To tak chyba zwykle jest, jak ktoś się wprowadza i zaczyna mieszkać w danej okolicy, to wszystko jest dobrze, ale później, jak chcą tam coś innego zbudować i mają się wprowadzić nowi sąsiedzi, to jest wielki krzyk, bo wiadomo, że lepiej mieszkać koło łąki, niż innego osiedla...

Generalnie, to też chciałbym dostać mieszkanie z przydziału za free na przestronnym osiedlu, a później odkupić je za kilka procent wartości. Niestety jestem za młody, nie załapałem się, więc zostaje mi głównie współczesna deweloperka. Ja wiem, że są lepiej i gorzej zaprojektowane nowe osiedla, ale jakoś mi nie po drodze z kredytowym dożywociem... ;)

michalb

Postautor: michalb » 25 lis 2015, 22:11

ehhhh o tym projekcie (AVIA, Orlińskiego) to można już doktoraty pisać pt. jak obejść przepisy (Budimex) lub jakich czynności użyć by zatrzymać opóźnić realizację inwestycji (Spółdzielnia, mieszkańcy 2PL, D303). Jednak osiedle powstanie, pomimo ciasnoty i niewystarczającej ilości miejsc parkingowych, będzie tu mieszkać szacuję około 5-10 tys. ludzi. (3500 mieszkań). Z perspektywy jednego z tych mieszkańców uważam że albo Budimex albo przyszłe wspólnoty powinny się dogadać ze spółdzielnią, by jakoś rozwiązać przyszłe możliwe konflikty sąsiedzkie (brak miejsc parkingowych dostęp do placów zabaw, itp.). Jednak jeśli spółdzielnia będzie chciała się odgrodzić w zgodzie z przepisami i prawem, to śmiało niech robi - do wszystkiego nowego można się dostosować.

michalb

Postautor: michalb » 25 lis 2015, 22:17

poza tym jeśli komuś zmiany w zagęszczeniu bloków, samochodów, ludzi itp. się już nie podobają tak bardzo, że nie można ich dalej tolerować/akceptować, to nikt nie każe na siłę mieszkać na osiedlach 2PL oraz D303. Zawsze można sprzedać nieruchomość (mieszkanie) i się przeprowadzić tam gdzie będzie ten upragniony spokój.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 25 lis 2015, 23:00

Często gdy czytam to forum, trapi minie pytanie. Czy Budimex zatrudnia troli internetowych?
:lol:

akm102

Postautor: akm102 » 26 lis 2015, 0:25

Nowy pisze:To tak chyba zwykle jest, jak ktoś się wprowadza i zaczyna mieszkać w danej okolicy, to wszystko jest dobrze, ale później, jak chcą tam coś innego zbudować i mają się wprowadzić nowi sąsiedzi, to jest wielki krzyk, bo wiadomo, że lepiej mieszkać koło łąki, niż innego osiedla...

Generalnie, to też chciałbym dostać mieszkanie z przydziału za free na przestronnym osiedlu, a później odkupić je za kilka procent wartości. Niestety jestem za młody, nie załapałem się, więc zostaje mi głównie współczesna deweloperka. Ja wiem, że są lepiej i gorzej zaprojektowane nowe osiedla, ale jakoś mi nie po drodze z kredytowym dożywociem... ;)

Kolejny co bzdury opowiada. Powtórzę się i napiszę tak jasno jak możliwe. Nie dostałem mieszkania na 2PL za darmo. Podobnie jak spory odsetek mieszkańców kupiłem go na wolnym rynku bo preferowałem luźniejszą zabudowę i brak płotów. Mój wybór. Każdy ma możliwość wyboru. SM nie atakuje mieszkańców tylko dewelopera !!! De facto działając nieświadomie w Waszym intresie. Zrozumcie to w końcu!! Budimex i inni strzygą Was/nas jak mogą i przestańcie iść jak barany na rzeź omamieni złudzeniami że jesteście wyjątkowi i jedyni i dlatego ogrodzeni. Kto chce to zrozumie a kto jie chce to szkoda czasu na tłumaczenie.

menkks

Postautor: menkks » 26 lis 2015, 0:42

@akm102

skyscrapercity już ci nie wystarcza ?

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”