[Bud. C] Przeglądy lokatorskie w nowych mieszkaniach - Centralna Park Kraków

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku C - IV etapu Osiedla Centralna Park od LC Corp w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
pluszowyRekin

[Bud. C] Przeglądy lokatorskie w nowych mieszkaniach - Centralna Park Kraków

Postautor: pluszowyRekin » 26 sie 2019, 19:49

Hej ludziska, zgodnie z informacjami od przedstawicieli dewelopera od 9-go do 20-go września będziemy mieli przeglądy lokatorskie.

Szukam porad i pomysłów co wypada/warto/można zabrać ze sobą i od razu dzielę się tym, co wiem:

Q: Czy mogę zabrać ze sobą przedstawiciela/li firmy wykończeniowej
- Tak
Q: Czy mogę zabrać ze sobą kamerę/aparat:
- Można ze sobą zabrać dowolny sprzęt.

Ogólne zasady zacytuję tutaj, ale pewnie wszyscy też je macie:
1. Miejsce spotkania w wyznaczonej dacie i godzinie przeglądu: pod stacją transformatorową pomiędzy budynkiem 3D i 3B. Poruszanie się po pozostałym terenie budowy bez opieki przedstawiciela LC Corp/generalnego wykonawcy jest bezwzględnie zabronione.

2. W przeglądzie mieszkania mogą uczestniczyć maksymalnie 4 osoby dorosłe, bez dzieci.

3. Ze względu na niedziałające na tym etapie windy, dostęp dla kobiet w ciąży i osób starszych jest utrudniony.

4. Należy dostosować swój ubiór wg wytycznych: koniecznie pełne obuwie, długie spodnie.

5.Podczas przeglądu należy zachować szczególną ostrożność i bezwzględnie stosować się do wskazówek przedstawicieli dewelopera i generalnego wykonawcy.

ragar

Re: [Bud. C] Przeglądy lokatorskie w nowych mieszkaniach - Centralna Park Kraków

Postautor: ragar » 27 sie 2019, 12:13

pluszowyRekin pisze:Hej ludziska, zgodnie z informacjami od przedstawicieli dewelopera od 9-go do 20-go września będziemy mieli przeglądy lokatorskie.

Szukam porad i pomysłów co wypada/warto/można zabrać ze sobą i od razu dzielę się tym, co wiem:

Q: Czy mogę zabrać ze sobą przedstawiciela/li firmy wykończeniowej
- Tak
Q: Czy mogę zabrać ze sobą kamerę/aparat:
- Można ze sobą zabrać dowolny sprzęt.

Ogólne zasady zacytuję tutaj, ale pewnie wszyscy też je macie:
1. Miejsce spotkania w wyznaczonej dacie i godzinie przeglądu: pod stacją transformatorową pomiędzy budynkiem 3D i 3B. Poruszanie się po pozostałym terenie budowy bez opieki przedstawiciela LC Corp/generalnego wykonawcy jest bezwzględnie zabronione.

2. W przeglądzie mieszkania mogą uczestniczyć maksymalnie 4 osoby dorosłe, bez dzieci.

3. Ze względu na niedziałające na tym etapie windy, dostęp dla kobiet w ciąży i osób starszych jest utrudniony.

4. Należy dostosować swój ubiór wg wytycznych: koniecznie pełne obuwie, długie spodnie.

5.Podczas przeglądu należy zachować szczególną ostrożność i bezwzględnie stosować się do wskazówek przedstawicieli dewelopera i generalnego wykonawcy.

Jeżeli chodzi o to, co sprawdzić przy odbiorze mieszkania od dewelopera, to skupiłbym się na sprawach z linku. Poza tym trzeba dokładnie obejrzeć okna i stolarkę okienną (powinny być czyste, aby było to możliwe), czy nie ma zarysowań, wżerów na szybach, drzwi czy nie są porysowane, grzejniki czy nie są obite itp.

pluszowyRekin

Re: [Bud. C] Przeglądy lokatorskie w nowych mieszkaniach - Centralna Park Kraków

Postautor: pluszowyRekin » 28 sie 2019, 20:50

Hej, właśnie jest to tylko "przegląd" którego ustawa nie obejmuje (Nikt dewelopera nie przymusza, by takowe organizował), kontaktowałem się z firmami, które zajmują się odbiorami i przekazano mi że na etapie takiego przeglądu nie ma odbioru więc nie ma też sensu robić dokładnego "sprawdzenia" mieszkania.

Stąd pytania co taki przeciętny szary pluszowyRekin może sprawdzić we własnym zakresie.

Dzięki za pomysły!

markrak

Postautor: markrak » 03 wrz 2019, 20:05

pluszowyRekin pisze:Hej, właśnie jest to tylko "przegląd" którego ustawa nie obejmuje (Nikt dewelopera nie przymusza, by takowe organizował), kontaktowałem się z firmami, które zajmują się odbiorami i przekazano mi że na etapie takiego przeglądu nie ma odbioru więc nie ma też sensu robić dokładnego "sprawdzenia" mieszkania.

Stąd pytania co taki przeciętny szary pluszowyRekin może sprawdzić we własnym zakresie.

Dzięki za pomysły!

Hej

Weź projektanta/architekta :-) jak nie miałeś do teraz wizji to może Ci pomoże :-)

Tak na poważnie to tak jak pisałeś, po prostu mamy możliwość wejść na budowę i się rozglądnąć.
Aparat wezmę, pewnie dalmierz by przemierzyć kuchnię pod projekt. Może łazienkę jak wystarczy czasu. No i oczywiście zawsze po tym jak zobaczysz na żywo może się zmienić co nieco w projekcie funkcjonalnym :-)
Co do uwag do dewelopera niestety nie wiem co można by im zgłosić... Bo myślę że na tym etapie przeróbek raczej nie przewidują... choć na miejscu się pewnie dowiemy. A drobne uszkodzenia zarówno mogą się pojawić jak i zniknąć do czasu przekazania kluczy :-)

pluszowyRekin

Postautor: pluszowyRekin » 02 sty 2020, 7:52

Dzięki za info markrak !

Nakręciłem sobie ładny film, co do samego mieszkania było bardzo schludnie jak na surowy stan.
Miałem w mieszkaniu uwagę co do grzejnika, którego osłona zupełnie była rozwalona, to faktycznie zgłosiłem i wedle maila firma to naprawiła... zobaczymy wkrótce bo tym razem odbiory.

Oby nam się w spokoju mieszkało w tym bloku i lokatorzy byli ok :)

markrak

Postautor: markrak » 11 sty 2020, 12:03

pluszowyRekin pisze:Dzięki za info markrak !

Nakręciłem sobie ładny film, co do samego mieszkania było bardzo schludnie jak na surowy stan.
Miałem w mieszkaniu uwagę co do grzejnika, którego osłona zupełnie była rozwalona, to faktycznie zgłosiłem i wedle maila firma to naprawiła... zobaczymy wkrótce bo tym razem odbiory.

Oby nam się w spokoju mieszkało w tym bloku i lokatorzy byli ok :)

<OK> na to również liczę.

A teraz to już odbiory się zaczęły. Ja mam swój za tydzień.
Przy okazji rzeczonego przeglądu zgłosiłem również kilka drobnych rzeczy które się rzucały w oczy i tak jak piszesz z informacji z maila wynika że zostały naprawione.
Co do samego stanu mieszkania, to faktycznie zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Liczę, że przy odbiorze jakieś niespodzianki się nie pojawią i będzie się można zabrać za dokończenie formalności i wykańczanie...

Wróć do „[Bud. C] (etap IV) Osiedle Centralna Park – forum mieszkańców budynku”