Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 8 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
morth

Re: Budowa kolejnych kondygnacji inwestycji Orlińskiego 8

Postautor: morth » 01 gru 2015, 12:14

Ja też mam w banku Pekao S.A i nie mam takich problemów, doradczyni mówi że opóźnienia się często zdarzają a potem deweloperzy nadganiają więc wypłacę transzę kiedy osiągnięty zostanie dany %. Sami się do Ciebie zgłosili z taką informacją ( bank) czy jak się wywiązała ta sytuacja?

karolina.j

Postautor: karolina.j » 01 gru 2015, 12:33

generalnie to jak juz miesiac opoznienia bylo to poinformowalam moja babke w pekao ze nie skladam wniosku o przeslanie transzy i ona zrobila afere ze moga mi wypowiedziec umowe. straszne zamieszanie zrobil bank. ja najbardziej na luzie do tego podeszlam ze wszystkich stron zainteresowanych. wiec oni sobie wymagali zeby deweloper podal jak najbardziej wiarygodne terminy transz.
za aneks do aktu zaplaci deweloper, zas bede musiala zaplacic 50 pln za aneks do umowy kredytowej.

morth

Postautor: morth » 01 gru 2015, 12:40

To widzę że jakaś nadgorliwa doradczyni :P

karolina.j

Postautor: karolina.j » 01 gru 2015, 12:46

hajs sie musi zgadzac.
jak juz bank nie zarobi na wyzszych odsetkach, to sobie zrekompensuje chociaz 50 pln za aneks do umowy kredytowej.
slabo. ale co zrobisz jak nic nie zrobisz :?

sasiad

Postautor: sasiad » 03 gru 2015, 0:21

We wniosku o wstrzymanie przelewu transzy, podawaliście numery umów np. z deweloperem ?
Rozumiem, że na decyzję czekaliście 2-3 tygodnie ?

karolina.j

Postautor: karolina.j » 03 gru 2015, 11:41

nie rozumiem pytania.
u mnie na wniosek robi sie transze a nie wstrzymuje. czyli przed kazda jedna transza musialam isc do banku i zlozyc zlecenie wyplaty transzy. we wrzesniu nie poszlam.
napisalam wczesniej maila do BDMX ze w zwiazku z opoznieniem, prosze o mozliwosc wstrzymania transzy dla wszystkich moich umow, do czasu kiedy dany poziom zaawansowania inwestycji zostanie osiagniety. tak czy siak dopoki oni nie maja okreslonego etapu - to kasa i tak lezy na rachunku powierniczym wiec deweloper nie ma do niej dostepu. wiec jest to rozwiazanie win win dla obu stron.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 03 gru 2015, 11:41

na decyzje dewelopera o tym ze nie musze wplacac czekalam max 1 tydzien

KOSMO

Postautor: KOSMO » 03 gru 2015, 16:14

karolina.j pisze: tak czy siak dopoki oni nie maja okreslonego etapu - to kasa i tak lezy na rachunku powierniczym wiec deweloper nie ma do niej dostepu. wiec jest to rozwiazanie win win dla obu stron.

niestety tak nie jest
win dla banku i pozorny win dla developera
przegrywa kredytobiorca, uruchomienie kolejnej transzy generuje dla niego wyższą opłatę składkową (ratę), opóźnienia nie są duże więc nie ma o co piany bić, ale zasada jest taka, żeby transze uruchomić dopiero jak zostanie osiągnięty odpowiedni poziom realizacji budowy, tak jest zapisane w aktach notarialnych więc nie ma co być nadgorliwym,
rachunek powierniczy jest oprocentowany!!!
po odebraniu inwestycji zamierzam rozliczyć się z tych odsetek z budimexem, ale na koniec na spokojnie

Feelip

Postautor: Feelip » 04 gru 2015, 20:53

KOSMO pisze:po odebraniu inwestycji zamierzam rozliczyć się z tych odsetek z budimexem, ale na koniec na spokojnie

Powodzenia ;)

karolina.j

Postautor: karolina.j » 06 gru 2015, 19:20

KOSMO pisze:
karolina.j pisze: tak czy siak dopoki oni nie maja okreslonego etapu - to kasa i tak lezy na rachunku powierniczym wiec deweloper nie ma do niej dostepu. wiec jest to rozwiazanie win win dla obu stron.

niestety tak nie jest
win dla banku i pozorny win dla developera
przegrywa kredytobiorca, uruchomienie kolejnej transzy generuje dla niego wyższą opłatę składkową (ratę), opóźnienia nie są duże więc nie ma o co piany bić, ale zasada jest taka, żeby transze uruchomić dopiero jak zostanie osiągnięty odpowiedni poziom realizacji budowy, tak jest zapisane w aktach notarialnych więc nie ma co być nadgorliwym,
rachunek powierniczy jest oprocentowany!!!
po odebraniu inwestycji zamierzam rozliczyć się z tych odsetek z budimexem, ale na koniec na spokojnie

Pisząc wniosek do Budimexu o wyjaśnienie opóźnień w realizacji inwestycji również zawarte zostało pytanie dotyczące tego, jak zostały wykorzystane dotychczasowe środki i w odpowiedzi napisali mi:

Jednocześnie potwierdzamy, iż środki pieniężne wpłacane na poczet Umowy deweloperskiej przekazywane są na otwarty rachunek powierniczy prowadzony w PKO BP SA. Spółka nie jest w ich posiadaniu aż do momentu, aż potwierdzony zostanie wymagany poziom zaawansowania inwestycji.

a to tego nie wiedziałam, że rachunek powierniczy jest oprocentowany. Bankowi który go prowadzi na pewno zależy, żeby pieniądze były wpłacane bez osiągnięcia danego etapu inwestycji. Niestety mój opiekun w Banku był nad wyraz nadgorliwy i zmusili mnie do podpisania aneksu do aktu notarialnego, pod rygorem wypowiedzenia umowy kredytowej. Budimex zgodził się to zrobić na jego koszt, więc musiałam zapłacić tylko za aneks do umowy kredytowej.

Jak do tej pory to zapłaciłam 3 transze niższe o 100 pln, mimo tego, że opóźnienie nie jest duże. Jednocześnie Budimex zamierza zakończyć budowę zgodnie z zapisami aktu notarialnego. Więc wydaje mi się, że opłaca się nie wysyłać transz aż do momentu osiągnięcia danego etapu inwestycji.

pozdrawiam

Wróć do „Orlińskiego 8 (etap IV) – forum mieszkańców budynku”