Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
skyman

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: skyman » 14 sty 2020, 14:51

zxcvbnm pisze:Ja auto parkuję legalnie i nie przeszkadza mi krótki spacer do niego...... niemniej trzeba przyznać, ze wypakowanie 100kg mebli jest nieco bardziej uciążliwe, gdy trzeba z tym przejść 1km, lub płacić ochotnikom aby nosili aniż gdy jest się pod klatką - teraz nie wolno. Statek kosmiczny z księżyca.. co ta podejście wgl do forumowiczów...

Wyluzuj, tak naprawdę, jeżeli chodzi Ci tylko o możliwość wypakowania / wpakowania rzeczy do samochodu, to tylko zrobi się lepiej. Wcześniej i tak niespecjalnie dało się znaleźć miejsce na to, żeby auto na 5 min zostawić, teraz może się to zmieni. Znajomy z Orlińskiego chwali sobie strefę pod swoim blokiem właśnie dlatego, że chodnik jest wolny, jest bezpiecznie, a jeżeli któryś z mieszkańców musi coś podwieźć, odebrać, to wreszcie ma możliwość podjechania pod klatkę. Wcześniej wszystko zajmowali amatorzy oglądania swojego zaparkowanego samochodu z okna.

Awatar użytkownika
Czerwony

Postautor: Czerwony » 14 sty 2020, 15:23

skyman pisze:Wyluzuj, tak naprawdę, jeżeli chodzi Ci tylko o możliwość wypakowania / wpakowania rzeczy do samochodu, to tylko zrobi się lepiej. (...) jeżeli któryś z mieszkańców musi coś podwieźć, odebrać, to wreszcie ma możliwość podjechania pod klatkę.

W zasadzie zgodnie z światłem prawa w waszej Strefie Zamieszkania postój jest możliwy jedynie w wyznaczonych w tym celu miejscach. Postój w świetle szanownie nam panującego prawa to zgodnie UPoRD unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż minutę. Na Avii miejsc do postoju dla taksówek, wypakowanie zakupów, dostawcy pizzy (idealnie aby miejsca miały znak zastrzegający maksymalną długość postoju, np. określoną na 10 minut) nie wyznaczono. Zwykle zatrzymanie, czyli unieruchomienie pojazdu poniżej 1 minuty nie wystarczy na czekającą taksówkę lub zapakowanie roweru.

Więc jeżeli chcemy dopiec parkującym na chodnikach hurr durr to ja bym był równie bezwzględny dla osób, które wykonują postój (w dowolnym celu) trwający poniżej owych 60 sekund w miejscu niewyznaczonym.

I tak policja jak i sm powinny się zająć tymi przestępcami, wyplenić ten nieurodzaj plugawy tak samo jak i tych co parkowali na chodnikach! Niech cierpią i noszą po kilka kilometrów ciężkie zakupy wszyscy, którzy nie mają miejsca w garażu podziemnym!!!

PS: mnie nie przeszkadzały samochody zaparkowane na chodnikach na Avii. Wyście to zaczęli. A ja chętnie teraz z okna ponagrywam tych co wypakowują zakupy powyżej 60 sekund bo nie mają miejsca w garażu podziemnym.

Glon

Postautor: Glon » 14 sty 2020, 15:34

Zgadzam się, że z taksówkami i dostawcami należy zrobić porządek. Tak samo jak ze smieciarkami. Często blokują przejazd, a przecież światła żółte którymi tak chętnie świecą nie czynią ich pojazdami uprzywilejowanymi?!

skyman

Postautor: skyman » 14 sty 2020, 15:34

Ok :)

Awatar użytkownika
Czerwony

Postautor: Czerwony » 14 sty 2020, 15:40

Już ja wam na Avii zrobię republikę socjalistyczną z monopartyjną dyktaturą partii komunistycznej Czerwonego! Będzie donosicielstwo, ład, porządek, równość i braterstwo. Niech no tylko zobaczę, jak jakieś auto krąży i nie zjeżdża do garażu albo próbuje wypakowywać zakupy pod klatką, już ja wam dam. A niech tylko ktoś droższym autem podjedzie niż przeciętna w okolicy , wszystko odbieremy!!!

KRK

Postautor: KRK » 14 sty 2020, 16:21

Super 8-) W końcu osiedle zaczyna wyglądać porządnie. Jeszcze tylko syfiarze powinni posprzątać plamy po swoich zlomach zwanych przewrotnie samochodami ;)

pawel_avia

Postautor: pawel_avia » 14 sty 2020, 17:11

Co do pieszych i fragmentu Twojej wypowiedzi
zxcvbnm

"że piesi bezpieczniejsi, bo już nie ich wina jak się rozjedzie ich na środku drogi bez przejścia na śmierć itd. "

- W „strefie zamieszkania” pieszy może korzystać z całej
szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdami
.

- Obowiązuje ograniczenie prędkości do 20 km/h.
- Wolno parkować jedynie w miejscach do tego wyznaczonych.
- Opuszczając strefę zamieszkania, należy ustąpić
pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu drogowego

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2020, 17:28 przez pawel_avia, łącznie zmieniany 2 razy.

D89

Postautor: D89 » 14 sty 2020, 17:20

Właśnie wróciłem do domu i widzę że SM pracuje przy okrąglaku. Jak do tej pory ich krytykowałem, tak teraz naprawdę zasłużyli na pochwałę. Widać że jeśli im się chce to potrafią być bardzo skuteczni. Oby tak dalej.

Glon

Postautor: Glon » 14 sty 2020, 17:58

a teraz hit: jeden geniusz parkowania jakiś czas temu wykrzywił latarnię osiedlową. Mówię o latarni przy okrąglaku, tam gdzie jest zakaz ruchu. Kto nie wierzy niech obejrzy.
Zapłacimy wszyscy za naprawę.

Antysłoik

Postautor: Antysłoik » 14 sty 2020, 19:32

KRK pisze:Super 8-) W końcu osiedle zaczyna wyglądać porządnie. Jeszcze tylko syfiarze powinni posprzątać plamy po swoich zlomach zwanych przewrotnie samochodami ;)

Rewelacja, długo o to walczyłem 8-) ... Widzę, że teraz na szczęście większość docenia a tyle się wzbraniali 8-)

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”