Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Antysłoik

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: Antysłoik » 14 sty 2020, 19:35

D89 pisze:Właśnie wróciłem do domu i widzę że SM pracuje przy okrąglaku. Jak do tej pory ich krytykowałem, tak teraz naprawdę zasłużyli na pochwałę. Widać że jeśli im się chce to potrafią być bardzo skuteczni. Oby tak dalej.

Rewelka! Nie rozumiały janusze próśb to trzeba gonić mandatami. Jeszcze bym ich obciazyl czyszczeniem z olejów i naprawa struktury drogowo chodnikowej oraz zielonej :roll:

Jaroslav

Postautor: Jaroslav » 15 sty 2020, 1:04

Już pojawiły się wnioski na fb o zniesienie strefy oraz o wytyczenie miejsc postojowych. O ile w pewnych miejscach można zaakceptować ustanowienie takich miejsc to pojawia się niebezpieczeństwo, które doprowadzi do sytuacji zgoła patologicznej.

Stoimy przed wyborem jak ma wyglądać przyszłość tego osiedla. Wyobraźmy sobie inne inwestycje gdzie ludzie którzy nie maja miejsca rozumieją ograniczenia. Co utrudnia to tutaj? Nie wierze, że aż tak duża liczba mieszkańców nie przetwarza prostych procesów myślowych w logiczny sposób gdzie „mam=mam„ a „nie mam=nie mam”. Czy jeżeli kupiłem 35m mieszkanie to mam prawo rościć sobie prawa do 20m innego mieszkania? Tak samo jest z parkingiem - nie kupiłem to nie mam. Mogę wynająć / kupić/ zaparkować wszędzie tam gdzie wolno ale nie tam gdzie nie wolno. Gdyby każde osiedle na to pozwalało było by inaczej. Ale nowe inwestycje żądza się nowymi prawami. Czas je przegryźć / zaakceptować.

auss

Postautor: auss » 15 sty 2020, 1:13

Problem dotyczy dosłownie kilku jednostek, które koniecznie muszą zaparkować pod blokiem, więc staną na wjeździe do garażu, na zakręcie, 4 kołami na chodniku, na trawniku. Tylko i wyłącznie przez takich ludzi inni zagłosowali za strefą. Jeżeli byłaby możliwość zdyscyplinowania tego typu jednostek, strefa byłaby zbędna.

Dagmara.L

Postautor: Dagmara.L » 15 sty 2020, 1:38

Dzisiaj na spacerze z psem słyszałam rozmowę grupki osób, żeby przerobić plac z trawą przy A1 gdzie stoją wiatrowskazy, na parking :)
Widzę, że wojna na osiedlu się rozpoczęła :lol:

pawel_avia

Postautor: pawel_avia » 15 sty 2020, 9:55

Dagmara.L pisze:Dzisiaj na spacerze z psem słyszałam rozmowę grupki osób, żeby przerobić plac z trawą przy A1 gdzie stoją wiatrowskazy, na parking :)
Widzę, że wojna na osiedlu się rozpoczęła :lol:

Widzę, że rodzą się super pomysły, na szczęście nie do zrealizowania. :)
Najlepiej zabrać resztkę zieleni kosztem złomstwa.
Po za tym, kupując mieszkanie na osiedlu Avia każdy został poinformowany przez doradcę i dokładnie zdawał sobie sprawę, że miejsc parkingowych na tym osiedlu jest bardzo mało, a wręcz jak na lekarstwo.
Ale co tam "jakoś to będzie.. gdzieś się zaparkuje".
Ktoś kto tak bardzo chcę parkować blisko, może wykupić miejsca postojowe w hali garażowej, a cena jeszcze niedawno była promocyjna. Z 50 tys. zł na coś ponad 38 tyś. Ktoś kto parkuje czy w hali czy na miejscu zewnętrznym musiał zapłacić nie małe kwoty, a na dodatek wszyscy płacą miesięczne opłaty za miejsca postojowe.
Sporo miejsca jest również na pasie startowym (płytach). Jak ktoś chce to znajdzie rozwiązanie.
Najlepiej jednak postawić przed klatką, przed słupkami, na trawniku, bo przecież bedzie wtedy blisko do klatki ....
A teraz plac na Avii wygląda jak przy zakupie na makiecie w biurze Budimexu. :)
Pozdrawiam.

AndrzejOlek

Postautor: AndrzejOlek » 15 sty 2020, 10:30

Czytam niektóre posty i nie wierzę jakie pomysły się tutaj pojawiają. Wprowadziliśmy głosowaniem strefę,strefa została zgodnie z wolą większości wprowadzona i jak widać ostatnio łamanie zasad w tej oto strefie jest silnie ścigabe przez służby-wszystko w ramach obowiązującego prawa.
Ale pomysły o ściganiu taksówek,dostawców,poczty czy śmieciarek to już naprawde wyżyny pomysłowości naszych terytorialsów z Avii hehe. No ludzie nie dajmy sie zwariować to jak ktos zamowi taksówkę to nie moze mu podjechac pod blok bo bedziecie go śledzić czy jak,albo jak ktos dowiezie jedzenie i zaraz odjedzie no bo po co ma stac bo i taksowka i dostawca i smieciara sa w pracy i nie będą tu parkować godzinami hehe.
ALE jeżeli naprawdę macie taki plan hehe to każdemy chętnemu zafunduję i osobiście przekażę stoper a potem zobaczę w akcji nawet sąsiadów zawołam żeby też popatrzyli hehe. Czujecie absurd czy nie bardzo,w życiu trochę umiaru nie zaszkodzi. Jest strefa,gonią tych co nie parkująna wyznaczonych miejscach,ci co na wyznaczonych to prawidłowo, nie ma parkomatów czy czasow postoju więc zluzujcie a zgodnie z przepisami strefy moge sobie po niej jezdzic w kółko jak bede miał taki kaprys czy potrzebe i tez nie musicie mi wydawac zezwolenia hehe. A przede mną może isc srodkiem żona z koleżanką i możemy sobie tak paradować cały dzień. To oczywiscie żart ale możliwy do wykonania więc może zamiast zajmować się śledzeniem sąsiadów to trochę czas poświęcić rodzinie/przyjaciołom/pasjom to tak zdrowiej będzie.
Dawniej w oknie siedzieli ludzie i psioczyli jak im coś się nie podoba,dziś takie forum jest oknem naszych czasow a wy w nim namiętnie siedzicie myśląc że jak wypowiada się tu klka osób to wszystko o wszystkim i wszystkich można bo jest się anonimowym to przypominam że nic bardziej mylnego bo ludzie czytają ale nie wypowiadają się w większości bo szkoda im nerwów na bicie piany z garstką "pomysłowych" anonimowych ludzi. A niektórzy to się znają i wiedzą kto jest kto hehehe także zastanówcie się czasem co piszecie i do czego nawołujecie. A może by tak nowe zadania sobie wytyczyć nie wiem moze sciganie niesprzatajacych po psach,czy tylko ruch drogowy was rajcuje hehe. Pozdrawiam mimo wszystko

Boliglowa

Postautor: Boliglowa » 15 sty 2020, 10:39

Polać mu! ja właśnie z tych czytających tylko,aż do teraz- panie AndrzejOlek w punkt!

kazlev

Postautor: kazlev » 15 sty 2020, 10:43

AndrzejOlek pisze:Czytam niektóre posty i nie wierzę jakie pomysły się tutaj pojawiają. Wprowadziliśmy głosowaniem strefę,strefa została zgodnie z wolą większości wprowadzona i jak widać ostatnio łamanie zasad w tej oto strefie jest silnie ścigabe przez służby-wszystko w ramach obowiązującego prawa.
Ale pomysły o ściganiu taksówek,dostawców,poczty czy śmieciarek to już naprawde wyżyny pomysłowości naszych terytorialsów z Avii hehe. No ludzie nie dajmy sie zwariować to jak ktos zamowi taksówkę to nie moze mu podjechac pod blok bo bedziecie go śledzić czy jak,albo jak ktos dowiezie jedzenie i zaraz odjedzie no bo po co ma stac bo i taksowka i dostawca i smieciara sa w pracy i nie będą tu parkować godzinami hehe.
ALE jeżeli naprawdę macie taki plan hehe to każdemy chętnemu zafunduję i osobiście przekażę stoper a potem zobaczę w akcji nawet sąsiadów zawołam żeby też popatrzyli hehe. Czujecie absurd czy nie bardzo,w życiu trochę umiaru nie zaszkodzi. Jest strefa,gonią tych co nie parkująna wyznaczonych miejscach,ci co na wyznaczonych to prawidłowo, nie ma parkomatów czy czasow postoju więc zluzujcie a zgodnie z przepisami strefy moge sobie po niej jezdzic w kółko jak bede miał taki kaprys czy potrzebe i tez nie musicie mi wydawac zezwolenia hehe. A przede mną może isc srodkiem żona z koleżanką i możemy sobie tak paradować cały dzień. To oczywiscie żart ale możliwy do wykonania więc może zamiast zajmować się śledzeniem sąsiadów to trochę czas poświęcić rodzinie/przyjaciołom/pasjom to tak zdrowiej będzie.
Dawniej w oknie siedzieli ludzie i psioczyli jak im coś się nie podoba,dziś takie forum jest oknem naszych czasow a wy w nim namiętnie siedzicie myśląc że jak wypowiada się tu klka osób to wszystko o wszystkim i wszystkich można bo jest się anonimowym to przypominam że nic bardziej mylnego bo ludzie czytają ale nie wypowiadają się w większości bo szkoda im nerwów na bicie piany z garstką "pomysłowych" anonimowych ludzi. A niektórzy to się znają i wiedzą kto jest kto hehehe także zastanówcie się czasem co piszecie i do czego nawołujecie. A może by tak nowe zadania sobie wytyczyć nie wiem moze sciganie niesprzatajacych po psach,czy tylko ruch drogowy was rajcuje hehe. Pozdrawiam mimo wszystko

Raczej takie pomysły wrzucają trolle/tacy co liczą na wywołanie gównoburzy. Nie ma co tego traktować na powaznie

D89

Postautor: D89 » 15 sty 2020, 11:04

Spokojnie. Wydarzenia ostatnich dni wywołały u wielu osobników ostry ból dupy, który u niektórych skutkował powikłaniami w postaci zapalenia mózgu - stąd pojawiające się nowe konta na forum, trollowanie i tego typu historie.

Nikt nie będzie ścigał dostawców i taksówkarzy bo po pierwsze nikomu nie będzie się chciało tracić na to czasu, po drugie SM i Policja nie pojawią się dość szybko żeby kogoś takiego "złapać", a po trzecie każde wykroczenie podlega ocenie funkcjonariusza i może być np. zakończone pouczeniem.

Poza tym jeśli ktoś pisze o śmieciarkach to robi z siebie durnia i udowadnia że nie zna przepisów, a więc nie powinien mieć prawa jazdy.

O pomysłach z likwidacją strefy i wyznaczeniem dodatkowych miejsc postojowych to nawet nie ma co pisać, temat był już wielokrotnie wałkowany w tym wątku. Nie oglądajmy się na trolli, hejterów i całą resztę tego bydła, cieszmy się uporządkowanym osiedlem i wygodnymi chodnikami ;)

pgt

Postautor: pgt » 15 sty 2020, 11:23

auss pisze:Problem dotyczy dosłownie kilku jednostek, które koniecznie muszą zaparkować pod blokiem, więc staną na wjeździe do garażu, na zakręcie, 4 kołami na chodniku, na trawniku. Tylko i wyłącznie przez takich ludzi inni zagłosowali za strefą. Jeżeli byłaby możliwość zdyscyplinowania tego typu jednostek, strefa byłaby zbędna.

Zgadzam się w pełni z Twoją wypowiedzią.
Moim zdaniem to zarządca terenu nie starał się by zrobić porządek ponieważ chciał by wprowadzić strefę zamieszkania. Układ z deweloperem- dostajecie bloki do zarządzania i działkę infrastrukturalną ale przekonacie mieszkańców by wykupili wszystkie miejsca postojowe. Wprowadzenie strefy i nagle promocja na miejsce w garażu. Z tego co wiem, to zarządca musiał się nieźle nagimnastykować by powstała strefa, dlatego nie robili uchwał by mieszkańcy głosowali, tylko przekonali rady mieszkańców.
Teraz jak jest strefa to jak widzę wielu czuje się lepszych, dowartościowanych, a ich ego dość mocno wzrosło :lol:
a ich umiejętności jako kierowców nie muszą być weryfikowane na osiedlu, które jak wnioskując z co poniektórych postów i obserwując na osiedlu są mierne.
Szkoda, że co poniektórzy są ograniczeni społecznie i nie potrafią mieszkać w dużym mieście, podejście prowincjonalne tu się nie sprawdza.
Dla tych co nie wychodzą poza ogrodzenie osiedla, to doradzam wyjść i zobaczyć jaki efekt spowodowało wprowadzenie strefy. Zaraz ktoś napisze, to drogi i parkingi publiczne- tak, zgadza się, tylko nie zapominajmy, że tam też są mieszkańcy którym wszystko jest zajmowane, parkingi i chodniki. Ciekawe co by najbardziej ujadający mieli wtedy do powiedzenia.
Działania na tym osiedlu powodują negatywne nastawieniem mieszkańców sąsiednich osiedli i nie ma się co temu dziwić. Dlatego sąsiadujące osiedla najchętniej by się chciały odgrodzić od tego getta (tak niektórzy nazywają Avię) i nie mieć nic z nami wspólnego.

Dla mnie wprowadzenie strefy to głównie porażka AS Nieruchomości jako zarządcy.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”