Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
sam.slater

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: sam.slater » 17 sty 2020, 14:27

D89 pisze:
sam.slater pisze:Nie, D89 i Nuta nie mają racji.
Dość mocne stwierdzenie. Podeprzesz je czymś? Może chociaż podasz numer swoich uprawnień budowlanych?

Uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno - budowlanej BO/PDK/rodo/08. Umiem czytać projekty i sprawdzać przepisy. Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie tylko napisz konkretnie czy pas akumulacji może być przerwany wlotem innej drogi. Wg mojej wiedzy może, kwestia malowania. Potwierdź lub zaprzecz. Napisałem że się mylicie bo bazujecie na złych założeniach do projektu.

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten projekt nadaje się do kosza. Przypomnę Wam jeszcze koncepcję, w której było założenie że Włodarczyka ma być jednokierunkowa w kierunku Orlińskiego. Potem ktoś ją cudownie zaślepił, aby potem napisać że "zgodnie z wymaganiami Zamawiającego to skrzyżowanie pozostanie otwarte". Te zmiany są niejasne i budzą przesłanki ku temu by twierdzić, że ktoś celowo próbował zamknąć ul. Włodarczyka w kierunku naszego osiedla.
Obrazek
Obrazek

magda84

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: magda84 » 17 sty 2020, 14:32

Na chwilę obecną wszyscy zgadzamy się z tym, że taka przebudowa tych skrzyżowań nie ma sensu. Powoduje tylko utrudnienia. Gdyby dodatkowo nie miało być lewoskrętu ze Stella w Orlinskiego, to pozwala utrudnieniami dochodzi pogorszenie bezpieczeństwa, bo trzeba będzie robić nawrotkę przez kilka pasów. To jest jakiś absurd! Sprawa nadaje się to tv. To już będzie można serial zrobić z tego co się tu dzieje. A ogrodzenie dalej stoi tak na marginesie...

sand

Postautor: sand » 17 sty 2020, 14:45

iti pisze:Zgadzam się, że jeżeli nowy układ skrzyżowania miałby wyglądać tak, jak na zaprezentowanej przez urzędników propozycji, bo być może lepiej byłoby to zostawić tak, jak jest, robiąc tylko przejście dla pieszych i przystanki.

Również się zgadzam. Zostawić tak jak jest + przejście dla pieszych i przystanki, które należałoby usytuować gdzieś pomiędzy istniejącymi Pisarka oraz Medweckiego/al. Jana Pawła II. Połowa drogi wypada gdzieś w okolicach parkingu przy Orlińskiego 4.

Mam jednak wrażenie, że cały ten projekt powstał nie po to aby mieszkańcom zrobić dobrze, ale po to żeby pod takim pretekstem odpowiedni ludzie wzięli pieniądze.

knd

Postautor: knd » 17 sty 2020, 14:57

jasiek pisze:Wyobraź sobie, że niektórzy odwożą dzieci do przedszkola w drodze do pracy. Dla Twojej satysfakcji będę szła na piechotę odprowadzić dziecko, potem wrócę się pod blok żeby zabrać samochód i jechać w tą samą stronę do pracy.
Ludzie zastanówcie się czasem nad swoimi racjami zanim coś napiszecie bo takie farmazony jak tu się wypisuje na forum to dramat.
To że czyjeś dzieci mają frajdę z chodzenia, biegania czy wożenia nie jest żadnym argumentem w dyskusji dotyczącej zamknięcia drogi, która jest moim zdaniem potrzebna i nie można dopuścić do jej zamknięcia.

Dla mojej satysfakcji, to możesz się przejść dla zdrowia i później napisać na forum jak pomogło Ci się to odprężyć. ;) Akurat Tobie się to przyda.

To co sama sobie robisz mnie nie obchodzi, jak dla mnie możesz nawet latać helikopterem do pracy i przedszkola. Za to dobrze będzie, jeśli wyluzujesz i nie będziesz zachowywać się, jakby wszyscy na tym forum pluli Ci w twarz. Możesz też najpierw zastanowić się o co Ci chodzi i jakie masz poglądy, bo z tego co widzę to w innych postach jesteś tak samo agresywna pod adresem ludzi, którzy dzieci odwożą do przedszkola, jak tutaj pod moim. To samo tyczy się też innych postów, w których najpierw jesteś agresywna względem ludzi, którzy chcą zamknięcia bramek na Avii, a później względem tych, którzy chcą żeby jednak tego nie robić.

sand pisze:Również się zgadzam. Zostawić tak jak jest + przejście dla pieszych i przystanki, które należałoby usytuować gdzieś pomiędzy istniejącymi Pisarka oraz Medweckiego/al. Jana Pawła II. Połowa drogi wypada gdzieś w okolicach parkingu przy Orlińskiego 4.

Te z jestem za takim rozwiązaniem, może gdzieś trzeba w tej sprawie napisać?

iti

Postautor: iti » 17 sty 2020, 15:01

D89 pisze:Co masz na myśli mówiąc "dajecie się podpuszczać"?

Zaczyna się rozmowa o tym, kto ma jakie uprawnienia. Naprawdę? I zmierza to w kierunku:
D89 pisze:...jest hmm... nie wiem jak to nazwać żeby znowu nie wylała się na mnie fala hejtu ;)

Tylko po co, skoro wydaje mi się, że jednak mamy wspólny interes - sensowny układ komunikacyjny wokół osiedli.
D89 pisze:Wydaje mi się podałem logiczne wytłumaczenie dlaczego zostało to tak zaprojektowane. Tam będą pasy akumulacji, z przytoczonego przez Ciebie opisu wynika że ktoś zrobił analizę ruchu, cyklu sygnalizacji świetlnej itd. i wyszło mu że potrzeba XX metrów tych pasów aby pomieścić samochody oczekujące na światłach przed SS.

Pewnie na podstawie tych samych analiz wcześniej zaproponowano wariant z zaślepieniem Włodarczyka, co w kolejnym projekcie nie okazało się konieczne.
D89 pisze:Wszystko powyżej jest chyba proste i zrozumiałe? To tylko forum i nie mam zamiaru tracić godziny czasu na szukanie odpowiednich paragrafach w rozporządzeniach. Natomiast uważam że projektant powinien powołać się na taki przepis - być może to zrobił, być może nie - sprawa jest prosta do wyjaśnienia, ale nie na forum tylko u osób KOMPETENTNYCH.

Pisałem o tym wyżej, ale sprawą mieszkańców jest domaganie się funkcjonalnego układu komunikacyjnego.
D89 pisze:A powoływanie się na rozwiązania sprzed 40 lat i trąbienie na forum że "źli sąsiedzi, żydzi, rosjanie i marsjanie się na nas uwzięli i robią nam na złość" jest hmm... nie wiem jak to nazwać żeby znowu nie wylała się na mnie fala hejtu ;)

Rozdziel proszę jedno od drugiego, nie widzę niczego złego w powoływaniu się na funkcjonujące rozwiązania. Krakowski Rynek ma więcej niż 40 lat i wciąż jest funkcjonalny.

I wskaż proszę, w którym miejscu pisałem tu o "złych sąsiadach", bo to Ty właśnie o tym napisałeś i nie wiem dlaczego. Aczkolwiek słyszałem argumenty, że ludzie z D303, to nie nadążają z myciem okien teraz, przez ruch samochodowy z nowych osiedli na Włodarczyka i "trzeba coś z tym zrobić".

Dobrego dnia!

mieszk

Postautor: mieszk » 17 sty 2020, 15:35

pan radny nadal się kompromituje i pokazuje swój niski poziom

szkoda

Miłego Weekendu!

mmm123

Postautor: mmm123 » 17 sty 2020, 17:31

mieszk pisze:pan radny nadal się kompromituje i pokazuje swój niski poziom

Na szczęście ty nas oświecileś blaskiem swojego majestatu.

D89

Postautor: D89 » 17 sty 2020, 17:44

iti pisze:I wskaż proszę, w którym miejscu pisałem tu o "złych sąsiadach", bo to Ty właśnie o tym napisałeś i nie wiem dlaczego.

Proszę:
Ogr pisze:
iti pisze:Też mam wrażenie, że zaraz dowiemy się, że nowy projekt, to jest robiony "dla dobra mieszkańców Avii i Orlińskiego"...

Tymczasem jakoś znów tak się złożyło, że tworzy on dodatkowy wyjazd z Lewoskrętem w Stella-Sawickiego dla mieszkańców D303, blokując jednocześnie prosty dojazd do bloków przy Orlińskiego od strony D303.

Panie Iti, robi Pan dobrą robotę. Proszę trzymać rękę na pulsie. Sprawa jest bardzo ważna dla mieszkańców. Ktoś ewidentnie lobbuje w tej sprawie i chcą nas wyrobić. Jak zaczną się prace będzie za późno..

Poza tym nie rozmawiamy w tym wątku tylko we dwóch, tutaj inne przykłady podobnie "merytorycznych" głosów w dyskusji:
sand pisze:Mam jednak wrażenie, że cały ten projekt powstał nie po to aby mieszkańcom zrobić dobrze, ale po to żeby pod takim pretekstem odpowiedni ludzie wzięli pieniądze.

magda84 pisze:To jest jakiś absurd! Sprawa nadaje się to tv. To już będzie można serial zrobić z tego co się tu dzieje. A ogrodzenie dalej stoi tak na marginesie...

mmm123 pisze:Ale wy chcecie tylko pogorszyć to co jest i wydać na to jeszcze nasze publiczne pieniądze. Nie ma na to naszej zgody.

Cała "dyskusja" wygląda tutaj mniej więcej tak:
- ale zje#@ny projekt! jak oni mogli tak to zrobić? kto za tym stoi?
- słuchajcie, nie jestem pewien ale może sytuacja wygląda tak i tak i dlatego jest tak i tak...
- nie masz racji
- dlaczego?
- bo tak mi się wydaje.

Sprawa jest prosta i możliwa do wyjaśnienia jednym mailem do projektanta albo zarządu dróg. Ale jak widać nikomu tutaj nie zależy na wyjaśnianiu a jedynie na biciu piany i podkręcaniu emocji. No bo maila i prostego załatwienia sprawy "elektorat" nie zobaczy, a tak to można się wykazywać aktywnością że ho ho. Nie dziwie się że nikt kompetentny nie ma ochoty w tym uczestniczyć, ja też nie zamierzam. Taplajcie się dalej w tym waszym szambie.

iti

Postautor: iti » 17 sty 2020, 18:24

D89 pisze:
iti pisze:I wskaż proszę, w którym miejscu pisałem tu o "złych sąsiadach", bo to Ty właśnie o tym napisałeś i nie wiem dlaczego.

Proszę:
Ogr pisze:
iti pisze:Też mam wrażenie, że zaraz dowiemy się, że nowy projekt, to jest robiony "dla dobra mieszkańców Avii i Orlińskiego"...

Tymczasem jakoś znów tak się złożyło, że tworzy on dodatkowy wyjazd z Lewoskrętem w Stella-Sawickiego dla mieszkańców D303, blokując jednocześnie prosty dojazd do bloków przy Orlińskiego od strony D303.

Panie Iti, robi Pan dobrą robotę. Proszę trzymać rękę na pulsie. Sprawa jest bardzo ważna dla mieszkańców. Ktoś ewidentnie lobbuje w tej sprawie i chcą nas wyrobić. Jak zaczną się prace będzie za późno..

Proszę, nadal nie widzę gdzie napisałem coś o, cytując Pana "złych sąsiadach".

D89 pisze:Sprawa jest prosta i możliwa do wyjaśnienia jednym mailem do projektanta albo zarządu dróg. Ale jak widać nikomu tutaj nie zależy na wyjaśnianiu a jedynie na biciu piany i podkręcaniu emocji. No bo maila i prostego załatwienia sprawy "elektorat" nie zobaczy, a tak to można się wykazywać aktywnością że ho ho. Nie dziwie się że nikt kompetentny nie ma ochoty w tym uczestniczyć, ja też nie zamierzam. Taplajcie się dalej w tym waszym szambie.

Zapewne ZDMK czyta forum i tylko na tej podstawie przygotowano nowy projekt uwzględniający jednak przejezdność Włodarczyka. Zapewne nikt nie wpadł też na to, żeby przekazać pytania do ZDMK, dzięki za podpowiedź :)

Natomiast przekazując pytania o to dlaczego tak to rozwiązano, warto też przekazać informację o tym, czego oczekiwaliby mieszkańcy (nie wiem czy Pan słyszał o czymś takim jak konstruktywna krytyka). I forum to tak samo dobre miejsce do zadawania takich pytań, jak każde inne.

D89 pisze:No bo maila i prostego załatwienia sprawy "elektorat" nie zobaczy, a tak to można się wykazywać aktywnością że ho ho.

Chyba zbyt dużo programów z politykami się Pan naoglądał z tym "elektoratem". A z drugiej strony przed wysyłką owego "maila", wolałem jednak skonsultować sprawę z mieszkańcami, poza wypowiedziami merytorycznymi, też po to, żeby internetowi krytykanci wszystkiego, nie zarzucali później, że tego nie zrobiłem.

Udanego weekendu!

jasiek

Postautor: jasiek » 18 sty 2020, 19:37

knd pisze:
jasiek pisze:Wyobraź sobie, że niektórzy odwożą dzieci do przedszkola w drodze do pracy. Dla Twojej satysfakcji będę szła na piechotę odprowadzić dziecko, potem wrócę się pod blok żeby zabrać samochód i jechać w tą samą stronę do pracy.
Ludzie zastanówcie się czasem nad swoimi racjami zanim coś napiszecie bo takie farmazony jak tu się wypisuje na forum to dramat.
To że czyjeś dzieci mają frajdę z chodzenia, biegania czy wożenia nie jest żadnym argumentem w dyskusji dotyczącej zamknięcia drogi, która jest moim zdaniem potrzebna i nie można dopuścić do jej zamknięcia.

Dla mojej satysfakcji, to możesz się przejść dla zdrowia i później napisać na forum jak pomogło Ci się to odprężyć. ;) Akurat Tobie się to przyda.

To co sama sobie robisz mnie nie obchodzi, jak dla mnie możesz nawet latać helikopterem do pracy i przedszkola. Za to dobrze będzie, jeśli wyluzujesz i nie będziesz zachowywać się, jakby wszyscy na tym forum pluli Ci w twarz. Możesz też najpierw zastanowić się o co Ci chodzi i jakie masz poglądy, bo z tego co widzę to w innych postach jesteś tak samo agresywna pod adresem ludzi, którzy dzieci odwożą do przedszkola, jak tutaj pod moim. To samo tyczy się też innych postów, w których najpierw jesteś agresywna względem ludzi, którzy chcą zamknięcia bramek na Avii, a później względem tych, którzy chcą żeby jednak tego nie robić.

sand pisze:Również się zgadzam. Zostawić tak jak jest + przejście dla pieszych i przystanki, które należałoby usytuować gdzieś pomiędzy istniejącymi Pisarka oraz Medweckiego/al. Jana Pawła II. Połowa drogi wypada gdzieś w okolicach parkingu przy Orlińskiego 4.

Te z jestem za takim rozwiązaniem, może gdzieś trzeba w tej sprawie napisać?

Haha, dobre sobie Nie wiem po czym wywnioskowałeś, że moje posty są agresywne. Akurat po tym i sąsiednich osiedlach przemieszczam się głównie pieszo i nie mam dziecka w przedszkolu, jednak nie mądruje tu na temat tego czy ktoś dziecko odwozi bo czyni go przez to niepełnosprawnym tylko temat dotyczy zamknięcia drogi/przebudowy skrzyżowania. A atakujesz to właśnie Ty ale łatwo się obraża ludzi w internecie.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”