Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
jasiek

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: jasiek » 18 sty 2020, 19:38

mieszk pisze:pan radny nadal się kompromituje i pokazuje swój niski poziom

szkoda

Miłego Weekendu!

Fajnie założyć sobie konto na forum i napisać dwa posty żeby obrazić kogoś i życzyć miłego weekendu. Chyba Pana/Pani nie wybrali i stąd ta złośliwość. Ważne, że jest ktoś kto cokolwiek działa w różnych sprawach, a nie tylko komentuje jak jest tu źle.

mik

Re: Przejście dla pieszych / skrzyżowanie ul. Stella-Sawickiego i Orlińskiego ze światłami i lewoskrętem

Postautor: mik » 18 sty 2020, 22:22

magda84 pisze:Na chwilę obecną wszyscy zgadzamy się z tym, że taka przebudowa tych skrzyżowań nie ma sensu. Powoduje tylko utrudnienia. Gdyby dodatkowo nie miało być lewoskrętu ze Stella w Orlinskiego, to pozwala utrudnieniami dochodzi pogorszenie bezpieczeństwa, bo trzeba będzie robić nawrotkę przez kilka pasów. To jest jakiś absurd! Sprawa nadaje się to tv. To już będzie można serial zrobić z tego co się tu dzieje. A ogrodzenie dalej stoi tak na marginesie...

Skończą park to ogrodzenie zniknie...i wtedy trzeba ostentacyjnie postawić swoje.

Arav

Postautor: Arav » 20 sty 2020, 10:57

mmm123 pisze:
iti pisze:Dobre przykłady, więc propozycja z naszej strony (ma być poglądowo, więc dlatego taka forma):

Obrazek

Zastanawiałem się jeszcze nad skrętem w lewo z Orlińskiego we Włodarczyka, ale zdaje się, że tam mnóstwo osób jadąc w stronę Huty, omija korek na Stella-Sawickiego, a pod Orlińskiego 1 dałoby się wjechać kolejnym wjazdem, kilkadziesiąt metrów dalej, a pod samym blokiem byłby mniejszy ruch. Dodatkowo samochody skręcające tam w lewo, mogłyby blokować skrzyżowanie (na osobny pas do tego skrętu, mogłoby nie starczyć miejsca).

.

Właśnie tak to powinno być zrobione! Również bez tego skrętu z Orlinskiego w lewo w Włodarczyka.
Masz nasze pełnomocnictwo w tej sprawie.

Jak dla mnie bomba! Totalnie popieram takie rozwiazanie! @iti - dzialaj ! :) Skoro juz takie rozwiazania powstaly to mozna je smialo powielac!

Dupczek

Postautor: Dupczek » 20 sty 2020, 11:09

sam.slater pisze:
D89 pisze:
sam.slater pisze:Nie, D89 i Nuta nie mają racji.
Dość mocne stwierdzenie. Podeprzesz je czymś? Może chociaż podasz numer swoich uprawnień budowlanych?

Uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno - budowlanej BO/PDK/rodo/08. Umiem czytać projekty i sprawdzać przepisy. Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie tylko napisz konkretnie czy pas akumulacji może być przerwany wlotem innej drogi. Wg mojej wiedzy może, kwestia malowania. Potwierdź lub zaprzecz. Napisałem że się mylicie bo bazujecie na złych założeniach do projektu.

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten projekt nadaje się do kosza. Przypomnę Wam jeszcze koncepcję, w której było założenie że Włodarczyka ma być jednokierunkowa w kierunku Orlińskiego. Potem ktoś ją cudownie zaślepił, aby potem napisać że "zgodnie z wymaganiami Zamawiającego to skrzyżowanie pozostanie otwarte". Te zmiany są niejasne i budzą przesłanki ku temu by twierdzić, że ktoś celowo próbował zamknąć ul. Włodarczyka w kierunku naszego osiedla.
Obrazek
Obrazek

To rozwiązanie jest niezłe. Jeszcze tylko kwestia wjazdu ze Stella na Orlińskiego. Rozumiem że skrzyżowanie Florera/Pisarka i dojazd ulicą Włodarczyka, która na powyższym obrazku zapewnia zarówno lewoskręt z Włodarczyka w Orlińskiego i prawoskręt z Orlińskiego we Włodarczyka?

Ewentualnie może zrobić tak: zamiast lewoskrętu w Stella zrobić w tym miejscu lewoskręt ze Stella w Orlińskiego, a lewoskręt w Stella zostawić na połączeniu Włodarczyka z Pisarka/Florera czyli tak jest (tu konieczne byłoby zachowanie dotychczasowego prawoskrętu z Orlińskiego we Włodarczyka)?

Ale szczerze lepiej chyba zostawić jak jest i nie zaoszczędzić pieniędzy i utrudnień związanych z remontem. Kto w ogóle wpadł na pomysł tych przystanków i przejścia? Przecież te autobusy będą tylko w korkach stały. Do tego nie słyszałem nic o nowych liniach. No i dokąd chcecie jeździć tymi busami? Jak pisałem na Facebooku do przejścia na Pisarka (jest tam przystanek autobusowy) z tego miejsca jest 500 metrów i 5 minut pieszo. Tymczasem do przystanku na Jana Pawła jest dalej (750 metrów i 9 minut). Z Jana Pawła i Wiślickiej da się dojechać wszędzie. Fakt do Wiślickiej to już niemal kilometr i kwadransik.

Jak też już pisałem jeśli chodzi o dojście do Comarchu to przecież pracujący tam mają chyba samochody. Do imedu i diagnostyki chorzy chyba też jeżdżą samochodami a nie biegają przez jezdnię i pasy zieleni? Ostatecznie niech kładkę lub przejście podziemne sfinansuje pan Filipiak jak taki z niego filantrop (zresztą to głównie w jego interesie).

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 20 sty 2020, 13:30

Dupczek pisze:Jak też już pisałem jeśli chodzi o dojście do Comarchu to przecież pracujący tam mają chyba samochody. Do imedu i diagnostyki chorzy chyba też jeżdżą samochodami a nie biegają przez jezdnię i pasy zieleni? Ostatecznie niech kładkę lub przejście podziemne sfinansuje pan Filipiak jak taki z niego filantrop (zresztą to głównie w jego interesie).

Dla mnie cały sens tej przebudowy to właśnie stworzenie wspomnianego przejścia dla pieszych, co za tym idzie - umożliwienie szybkiego i wygodnego dotarcia do pracy wielu mieszkańcom okolicznych osiedli. Ciągle rozrastająca się Strefa Ekonomiczna to nie tylko Comarch, a cała mnogość firm, wiele budynków i tysiące miejsc pracy. Rozumiem, że już nie zachęcamy mieszkańców do pieszych spacerów do pracy rzędu 5-15 minut, a zamiast tego gonimy ich do samochodów, by sztucznie zagęszczać ruch w okolicy? Aktualnie co chwilę ktoś przebiega przez Stella-Sawickiego, stwarzając tym samym zagrożenie dla siebie i innych.

Poza stworzeniem przejścia dla pieszych - cały ruch samochodowy jak dla mnie mógłby pozostać tak jak jest, bez żadnych większych zmian i rewolucji. Nawrotka na Stella-Sawickiego to jakiś wytwór skrzywionego umysłu. Podobnie jak wcześniej zaproponowana blokada ruchu na Włodarczyka. Wszystkie dotychczasowe propozycje projektowe są gorsze od stanu aktualnego i śmierdzą narzucaniem na siłę mniej wygodnych rozwiązań tylko po to by próbować za wszelką cenę ograniczyć ruch na Włodarczyka.

Na temat kilku świeżych kont, które powstały w zasadzie chyba tylko po to by postękać na @iti, bez wskazywania jakichkolwiek konkretów i alternatyw nie chce mi się jakoś szczególnie rozpisywać. Enigmatyczne stwierdzenia, że "niezgodne z przepisami", zarzucanie niekompetencji bez wskazywania konkretów - poziom przedszkola. O ewentualnej obronie zaproponowanego rozwiązania i uzasadnieniu dlaczego jest lepsze dla mieszkańców od rozwiązania dotychczasowego nawet nie wspomnę ... bo go nie ma. Za to jest wytykanie z imienia i nazwiska. Nie ma to jak naskakiwać na człowieka za fakt, że próbuje wejść w dialog z mieszkańcami. Gość może nie być ekspertem w dziedzinie, ale słucha mieszkańców, zbiera ich pomysły/propozycje i może wyjść z nimi gdzieś wyżej - dopiero wtedy odpowiednio uprawnione osoby zadecydują co jest wykonalne, a co nie jest.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, 13:53 przez Fedaykin, łącznie zmieniany 1 raz.

Dupczek

Postautor: Dupczek » 20 sty 2020, 13:47

Fedaykin pisze:
Dupczek pisze:Jak też już pisałem jeśli chodzi o dojście do Comarchu to przecież pracujący tam mają chyba samochody. Do imedu i diagnostyki chorzy chyba też jeżdżą samochodami a nie biegają przez jezdnię i pasy zieleni? Ostatecznie niech kładkę lub przejście podziemne sfinansuje pan Filipiak jak taki z niego filantrop (zresztą to głównie w jego interesie).

Dla mnie cały sens tej przebudowy to właśnie stworzenie wspomnianego przejścia dla pieszych, co za tym idzie - umożliwienie szybkiego i wygodnego dotarcia do pracy wielu mieszkańcom okolicznych osiedli. Ciągle rozrastająca się Strefa Ekonomiczna to nie tylko Comarch, a cała mnogość firm, wiele budynków i tysiące miejsc pracy. Rozumiem, że już nie zachęcamy mieszkańców do pieszych spacerów do pracy rzędu 5-15 minut, a zamiast tego gonimy ich do samochodów, by sztucznie zagęszczać ruch w okolicy? Aktualnie co chwilę ktoś przebiega przez Stella-Sawickiego, stwarzając tym samym zagrożenie dla siebie i innych.

1 Ależ ja zachęcam do spacerów - napisałem że do przejścia przy Florera jest 5 minut marszem, 500 metrów. Czyli pikuś. Sam tak chadzałem do diagnostyki nieraz. A tak czy siak spacer do pracy będzie dłuższy, bo Życzkowskiego to też ulica niekrótka.

2 Mam okna na Stella i jakoś tych biegaczy nie widzę w ogóle. Zresztą gdyby próbowali biegać w godzinach szczytu wywozili by ich w białych prześcieradłach. Więc biegają pewnie o świcie, kiedy ruch jest zerowy. Ale spoko - ja nie mam problemu z pasami, sam skorzystam. Czy to przejście, czy kładka, czy przejście podziemne - byle bez zawrotek i zaślepiania "w pakiecie". Z tym że przejście ze światłami na przycisk a nie interwały czasowe, bo zakorkuje to jeszcze bardziej Stella. Dlatego najlepiej (ale najdrożej) kładka/ przejście.

Miałem jednak nadzieję że nasi dobrodzieje biznesmeni sami zadbają o swoich pracowników. Co to dla pana Filipiaka - kupi jednego piłkarza mniej a zyska wdzięczność tysiecy mieszkańców budując kładkę.

3 Aha, jeszcze raz, zgadzam się w pełni że te wszystkie pomysły zawrotek przez trzy pasy ruchu i zaślepiania to paranoja.

4 Nie rozumiem też zupełnie potrzeby przystanku przy tych pasach. Gdzie stamtąd jechać? Do Huty? Bo przecież nie do Galerii Krakowskiej naokoło. Szybciej tramwajem z Jana Pawła. Jak już ktoś musi jechać z tych okolic busem to lepiej już iść na Wiślicką. Autobusy będą tylko stały w korkach na Stella. Szybciej na Wiślicką dojdzie się chyba na nogach.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2020, 14:07 przez Dupczek, łącznie zmieniany 2 razy.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 20 sty 2020, 14:05

Dupczek pisze:
Fedaykin pisze:

1 Ależ ja zachęcam do spacerów - napisałem że do przejścia przy Florera jest 5 minut marszem, 500 metrów. Czyli pikuś. Sam tak chadzałem do diagnostyki nieraz. A tak czy siak spacer do pracy będzie dłuższy, bo życzkowskiego to też ulica niekrótka.

2 Mam okna na Stella i jakoś tych biegaczy nie widzę w ogóle. Zresztæ gdyby próbowali biegać w godzinach szczytu wywozili by ich w białych prześcieradłach. Więc biegają pewnie o świcie, kiedy ruch jest zerowy. Ale spoko - ja nie mam problemu z pasami, sam skorzystam. Czy to przejście, czy kładka, czy przejście podziemne - byle bez zawrotek i zaślepiania "w pakiecie".

3 Aha, jeszcze raz, zgadzam się w pełni że te wszystkie pomysły zawrotek przez trzy pasy ruchu i zaślepiania to paranoja.

4 Nie rozumiem też zupełnie potrzeby przystanku przy tych pasach. Gdzie stamtąd jechać? Do Huty? Bo przecież nie do Galerii Krakowskiej naokoło. Szybciej tramwajem. Jak już ktoś musi jechać z tych okolic busem to lepiej już iść na Wiślicką. Autobusy będą tylko stały w korkach na Stella. Szybciej na Wiślicką dojdzie się chyba na nogach.

Ad 1 i 2 - Tutaj mam odwrotne spostrzeżenia. Sam zasuwam codziennie właśnie przez przejście, o którym wspominasz i praktycznie za każdym razem widzę kogoś przebiegającego przez Stella-Sawickiego. Niezależnie od tego czy idę do pracy na 9:00 czy też na 11:00. Ten udeptany trakt między pasami też o czymś świadczy. W godzinach wieczornych biegaczy nie widuję, ale to raczej kwestia tego, że zazwyczaj ostatni wychodzę z biura. :P

Ad 2 i 3 - co do "zawrotek" i "zaślepiania" pełna zgoda. Co do dodatkowych przystanków autobusowych również nie sądzę by były konieczne. Może jakikolwiek sens miałyby na wysokości parku, ale nie pod O1. Jedyne co chciałbym zobaczyć to ów planowany tramwaj za circa 10 lat ;)

Dupczek

Postautor: Dupczek » 20 sty 2020, 14:19

Fedaykin pisze:
Dupczek pisze:

Widzisz, dogadaliśmy się. Co do przejścia dla pieszych - nie ma sprawy, ale byle było ze światłami na przycisk a nie interwały czasowe, bo zakorkuje to jeszcze bardziej Stella. Dlatego najlepiej (ale najdrożej) kładka/ przejście podziemne.

Miałem jednak nadzieję że nasi dobrodzieje biznesmeni sami zadbają o swoich pracowników. Co to dla pana Filipiaka - kupi jednego piłkarza mniej a zyska wdzięczność tysiecy mieszkańców budując kładkę. A sam przyznasz, że jednak kładka jest bezpieczniejsza niż pasy - nikt nie powinien przebiegać... Niech się złożą może i nawet Budimex, Comarch i inni pracodawcy - w końcu w trosce o bezpieczeństwo własnych pracowników i klientów.

mop

Postautor: mop » 20 sty 2020, 14:39

To 20 sekund więcej na światłach wygodnie w samochodzie jest zbrodnią, a 500 metrów pieszo ok? Coś Ci nie idzie ta argumentacja.

No i to nie jest 500 metrów a min. 700 więcej plus dojście będzie także na nowy przystanek. Więcej pasażerów w autobusach to mniej w samochodach, więc powinieneś być za.

Dupczek

Postautor: Dupczek » 20 sty 2020, 15:41

mop pisze:To 20 sekund więcej na światłach wygodnie w samochodzie jest zbrodnią, a 500 metrów pieszo ok? Coś Ci nie idzie ta argumentacja.

No i to nie jest 500 metrów a min. 700 więcej plus dojście będzie także na nowy przystanek. Więcej pasażerów w autobusach to mniej w samochodach, więc powinieneś być za.

Mierzyłem za pomocą google maps. Myślę że o 200 metrów się nie pomyliłem, ale zależy skąd się liczy. Pisałem też że chodzę na Jana Pawła i Wislicką pieszo.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”