Mieszkańcy Avii obrażani w TV przez Pana Marka Dworaka.

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
frido

Re: Mieszkańcy Avii obrażani w TV przez Pana Marka Dworaka.

Postautor: frido » 18 lut 2020, 14:44

lofinden pisze:
frido pisze: Przy zalewie budują nowe bloki, ale tam już nie zdążę coś sensownego kupić.

O jakie bloki konkretnie chodzi?

ul. Wańkowicza przy al. Solidarności.
Bliżej dworku Matejki, jest kilka fajnych nowo budowanych domków, ale niestety bez garaży. Fajna lokalizacja bo do przystanku jest tyle ile z Avii do JPII

wlodarczyk

Postautor: wlodarczyk » 18 lut 2020, 18:40

Czyli 500-950m. A tam nie bedzie obwodnicy?? Niektórzy mieszkańcy Avi nie mają samochodów. Pan Dworak ględził nie bardziej niż zwykle. Ma trochę racji. Nie wiem, czy to ma większy związek z Avią, czy przyjezdnymi, ale jest niebezpiecznie na tej ulicy.

magda84

Postautor: magda84 » 18 lut 2020, 19:14

sam.slater pisze:Logicznie byłoby gdyby Włodarczyka od Orlińskiego była drogą główną, a nie strefą ruchu. Argumentów jest kilka: dojazd do Orlińskiego z której można wyjechać w stronę Kłosowskiego oraz Stella Sawickiego a także podstawowy jakim jest osiedle na którym mieszka już kilka tysięcy osób jeżdżący setkami samochodów, a także sama geometria drogi, która nas prowadzi. Miasto powinno żyć i dostosowywać tkankę miejską do zmieniających się warunków w otoczeniu dróg, a nie tkwić przy organizacji ruchu narzuconej lata temu kiedy ona jeszcze miała sens. Najprościej ucywilizować tę drogę zdejmując znak strefa ruchu który jest tam bez sensu. Tego u Dworczyka zabrakło...Szanowni radni może trzeba spróbować coś z tym zrobić.

Dokładnie tak jak napisałeś. Najrozsądniejszy głos w tym wątku. Gdzie można zgłaszać taką zmianę organizacji ruchu?

marzec

Postautor: marzec » 18 lut 2020, 20:55

zastanówcie się co Wy chcecie zmienić. Bo znaki tutaj nic nie dadzą. Odcinek od ul. Orlińskiego do znaku "koniec strefy ruchu" to droga prywatna więc zawsze w takim przypadku będzie się kończył włączaniem do ruchu. Należy zwrócić się do zarządcy tego odcinka o to żeby udostępnił ulicę miastu i żeby była drogą publiczną. Dopiero wtedy będzie można zmienić organizację na feralnym "niby skrzyżowaniu". W myśl obecnych przepisów tam nie ma skrzyżowania ponieważ przecinanie się dróg publicznych z drogami wewnętrznymi nie jest skrzyżowaniem.

Polpol

Postautor: Polpol » 18 lut 2020, 23:22

Z filmu widać że jest to nagrywane w godzinach popołudniowych ( powroty z pracy do domu ) z reszta widać korek na stella. obstawiam ze 80% tych samochodów to auta z dywizjonu skracające drogę na osiedle bo na stella korek :D

Tommy

Postautor: Tommy » 19 lut 2020, 0:57

Wystarczy metr za tablicą "koniec strefy ruchu" w kierunku Włodarczyka umieścić znak drogi z pierwszeństwem przejazdu i bedzie po problemie. Zwracam się z prośbą do radnych dzielnicowych, żeby podjęli temat zmiany tej nieprzystającej do realiów i potrzeb mieszkańców organizacji ruchu w tym miejscu.

Ogr

Postautor: Ogr » 19 lut 2020, 10:45

Nabuchodonozor pisze:Frido ja nie pisałem nic o oznakowaniu, współczuję stłuczki, ale mam dość szczucia na mieszkańców Avii. Niestety ty jako mieszkaniec właśnie to robisz. Rozumiem, że od Piasta Kołodzieje twoja rodzina mieszka na Os. Hutniczym, ale na Avii nie mieszkają tylko przyjezdni. Głównie mieszkania kupiły osoby młode chcące ułożyć sobie życie i w spokoju wychowywać dzieci. Ale wszyscy będą je wytykać palcem bo ....mieszka na Avii. Paranoja. I w telewizji to samo. Chrońmy w końcu swoje dobre imię.

Na jakiego maila można pisać w tej sprawie?
W programie padło sformułowanie: ci szaleni kierowcy z Avii... Przecież tak nie można!

eleese

Postautor: eleese » 19 lut 2020, 12:14

marzec pisze:zastanówcie się co Wy chcecie zmienić. Bo znaki tutaj nic nie dadzą. Odcinek od ul. Orlińskiego do znaku "koniec strefy ruchu" to droga prywatna więc zawsze w takim przypadku będzie się kończył włączaniem do ruchu. Należy zwrócić się do zarządcy tego odcinka o to żeby udostępnił ulicę miastu i żeby była drogą publiczną. Dopiero wtedy będzie można zmienić organizację na feralnym "niby skrzyżowaniu". W myśl obecnych przepisów tam nie ma skrzyżowania ponieważ przecinanie się dróg publicznych z drogami wewnętrznymi nie jest skrzyżowaniem.

Jeśli jest to droga prywatna, to kto jest właścicielem? Poproszę o źródło tej informacji.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 19 lut 2020, 13:11

Wg MSIP właścicielem działki na której jest droga jest gmina Kraków. Wg mnie droga jest publiczna. Kiedyś cała ul. Orlińskiego była własnością Budimexu, ale zgodnie z umową została przekazana miastu. Przedmiotowy fragment Włodarczyka też został wybudowany przez Budimex i przekazany miastu, a oznakowanie pozostało prawdopodobnie z czasów budowy i poprzedniej struktury właścicielskiej.

Obrazek

Nabuchodonozor

Postautor: Nabuchodonozor » 19 lut 2020, 14:15

Ogr pisze:
Nabuchodonozor pisze:Frido ja nie pisałem nic o oznakowaniu, współczuję stłuczki, ale mam dość szczucia na mieszkańców Avii. Niestety ty jako mieszkaniec właśnie to robisz. Rozumiem, że od Piasta Kołodzieje twoja rodzina mieszka na Os. Hutniczym, ale na Avii nie mieszkają tylko przyjezdni. Głównie mieszkania kupiły osoby młode chcące ułożyć sobie życie i w spokoju wychowywać dzieci. Ale wszyscy będą je wytykać palcem bo ....mieszka na Avii. Paranoja. I w telewizji to samo. Chrońmy w końcu swoje dobre imię.

Na jakiego maila można pisać w tej sprawie?
W programie padło sformułowanie: ci szaleni kierowcy z Avii... Przecież tak nie można!

Jeszcze raz pragnę zaznaczyć, że nie podjąłem tematu aby podważyć sensowność znaków, choć jak widać w komentarzach, obecny układ nie spełnia realnych potrzeb i bezpieczeństwa mieszkańców najbliższych osiedli.
Kierowałem się jedynie chamskimi uwagami prowadzącego program, że wszyscy mieszkańcy Avii to piraci drogowi, wariaci, co uważam jest bardzo krzywdzące.

Ja pisałem na tego maila, na pewno ktoś go otworzył, ale nie odpisał.

jb.kra@tvp.pl

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”