Dostawca Internetu i TV w nowym mieszkaniu

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Awatar użytkownika
Qbus

Dostawca Internetu i TV w nowym mieszkaniu

Postautor: Qbus » 04 gru 2015, 8:43

Jak wiadomo podstawowym dostawcą internetu i tv na avii jest UPC. Tu moje pytanie. Jakie są Wasze doświadczenia z tą firmą, jak ze stabilnością łącza, czy jest jakaś inna alternatywa (np. netia) oraz czy może jest jakiś lokalny, dobry i wiarygodny dostawca funkcjonujący w obrębie naszego osiedla?

kuba

Re: Dostawca Internetu i TV do nowego mieszkania

Postautor: kuba » 04 gru 2015, 10:25

Mam od zawsze można by rzec, nic się nie dzieje, net śmiga na kilku urządzeniach, telefon stacjonarny ok, multiroom itp... można by powiedzieć że serwisanta nie widziałem 10 lat. Ale znajomy co robił dla nich montaże mawiał że nie każdy jest takim dzieckiem szczęścia jak ja :lol: Zresztą jak w każdej firmie, dużo zależy jaki sprzęt dostaniesz (modem, dekoder itp) z niektórymi nie ma problemu a inne to syf w najczystszej postaci. Ale wydaje mi się, iż tworząc nową sieć na naszych osiedlach powinno być ok (gorzej było jak przejmowali po innych)

Awatar użytkownika
Qbus

Re: Dostawca Internetu i TV w nowym mieszkaniu

Postautor: Qbus » 11 gru 2015, 8:44

a jakieś doświadczenia z Netią?

jarko

Postautor: jarko » 25 gru 2015, 2:36

Kolega wyżej nieco koloryzuje bo przez długi okes czasu nie działała opcja "ulubione" w dekoderach z winy... operatora... Niedawno ten problem został usunięty, a trwał chyba z rok... Mam upc od kiedy weszli na Nowohucki rynek, dlatego nie mam porównania. Użytkowałem na dwóch osiedlach i zawsze się jakieś przerwy trafiały, ale ogólnie okey. Oczywiście upc bardzo lubi oszukiwać na transferze internetu, gdzieś kiedyś wyczytałem że spora w tym wina słabego routera jaki dają Nam do domów. Ostatnio też wymieniali mi dekoder, wieszał się poprzedni... Serwis szybki i sprawny, tutaj złego słowa nie napiszę. Ale, bo wiadomo że nie każdy jest dzieckiem szczęścia, ja mam jeden wielki zarzut do upc w ostatnim czasie.... Chodzi o ich ofertę programową. Odnoszę wrażenie że tutaj są sporo za konkurencją. Nie o ilość idzie, a o jakość. Dla przykładu takie nc+ sport pojawiło się niedawno gdzie u konkurencji spory czas widzowie mogli się cieszyć tym kanałem. Podobnie było z comedy central hd. Przykładów pewnie by więcej znalazł, ale aż tak się nie zagłębiam w tv. Osobiście nie jestem do końca zadowolony i ostatnio zacząłem spoglądać w stronę konkurencji. Trochę mi nie w smak że to wiodący u Nas dostawca będzie...

iti

Postautor: iti » 25 gru 2015, 23:47

Ponoć nie ma sobie co tym zaprzątać zdrowia za bardzo. Słyszałem, że Budimex dogadał się z UPC i Netią (budują kanały na osiedlu) i w zasadzie nie będzie możliwości, żeby wbił się tam inny operator... Brzmi trochę spiskowo, ale chyba nawet ktoś się z nimi sądził o to i wygrał... W każdym razie różne plotki zaskakująco często się sprawdzają, więc nie zdziwię się, jeśli finalnie okaże się, że do wyboru jest Netia i UPC i tyle :)

gucio

Postautor: gucio » 26 gru 2015, 0:09

Pomijając te wszystkie wywody które tutaj koledzy albo koleżanki wypowiadają to chciałbym powiedzieć ze oprócz tych dwóch firm raczej innych nie ma na tak wysokim poziomie i technologii które oferują. Dodam tylko tyle że w kablówkach jest cieniutka oferta programowa i nie można nic zrobić po swojemu tylko musi być tak jak ich dekoder chce . Darmowe Kanały dostępne w Polsce w eterze, a jest ich narazie 21 spokojnie wystarczają do funkcjonowania człowieka a w przyszłym roku ma dojść ich więcej.
CO do programów TV to ja napewno nie będę miał kablówki tylko będę korzystał z anteny zbiorczej która Budimex będzie montować na każdej klatce w bloku a dodatkowo będzie też można korzystać z anteny satelitarnej ale nie wiem na jakich warunkach :-)

D89

Postautor: D89 » 26 gru 2015, 13:35

A internet zawsze można mieć LTE od operatora komórkowego. Po pierwsze wychodzi taniej, a po drugie w razie potrzeby można go ze sobą zabrać np. na wakacje.

sunder

Postautor: sunder » 26 gru 2015, 13:52

Fajnie jakby ISTS byl bo jest spoko, tani i brak przerw od 2 lat. Maja fajne promocje. W moim bloku wynegocjowane sa lepsze ceny niz na ich stronce 10mb lacze 27 zl. Oni chetnie negocjuja, na takie osiedle jakby sie wpieli podejrzewam cena byla by napewno korzystniejsza. Dzwonisz po internet do opiekuna dla danego bloku z ich firmy i tam zalatwiasz uslugi a nie poprzez BOK.

Netia i UPC raczej maja to gdzies, albo bierzesz za cene jaka jest albo spad... Nie wiem jak z publicznym IP czy nie jest dodatkowo platne tak samo.
Juz nie mowiac o tym ze czesto sa promocje w ISTS na zasadzie 2 lata umowy a przez rok placisz 1gr.

sunder

Postautor: sunder » 26 gru 2015, 13:56

D89 pisze:A internet zawsze można mieć LTE od operatora komórkowego. Po pierwsze wychodzi taniej, a po drugie w razie potrzeby można go ze sobą zabrać np. na wakacje.

Pokaz mi internet LTE bez limitu za 27-33zl... Gdzie LTE wiekszosci operatorow to fikcja mowia o rzekomym transferze 15mb w gore a w wiekszosci Krakowa jest 2-3mb, w najlepszym przypadku 7mb. Juz nie mowiac o uploadzie ktory jest porazka..

Do tego router ktory z opcja SIM jest duzo drozszy niz zwykly.

newkind

Postautor: newkind » 26 gru 2015, 15:55

iti - też o tym słyszałem, że poszło jakieś dogadywanie się w Warszawie i właśnie będzie tylko UPC i Netia. Gdy pytałem jedną z firm o to czy będą na Avii i Orlińskiego to powiedzieli mi, że nie mogą bo nikt ich tam nie wpuści, i że nawet na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej po wpisaniu hasła Avia w wyszukiwarce są jakieś decyzje i wyroki, o to, żeby kolejny operator mógł wejść do jednego z budynków.

Moim zdaniem jeśli jest jakiś układ to jest to oczywiście nie korzystne dla przyszłych mieszkańców bo konkurencja zawsze jest dobra. Ja również chciałbym mieć jakiegoś innego operatora niż UPC (i tymbardziej Netia) bo interesuje mnie internet FTTH (światłowód), którego Ci dwaj operatorzy nie montują.

Mam nadzieję tylko, że jeśli okaże się to prawdą, to wspólnota po przejęciu budynku od Budimexu sama będzie miała możliwość zadecydowania o tym, czy jakiś operator może działać na terenie bloku.

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”