Odwołanie ochrony a zaliczki miesięczne - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Tommy

Odwołanie ochrony a zaliczki miesięczne - Orlińskiego 5

Postautor: Tommy » 02 mar 2020, 14:30

Czy wiadomo coś w kwestii zmniejszenia miesięcznych zaliczek w związku z odwołaniem ochrony od 1 marca? Nie widzę żadnych informacji w e-kartotece ani na mailu.

Aga123

Re: Odwołanie ochrony a zaliczki miesięczne - Orlińskiego 5

Postautor: Aga123 » 07 mar 2020, 0:29

W Gremaxie jeszcze rok temu gdy uchwała była procedowana pan Administrator powiedział ,że odwołanie ochrony nie wpływa na zmniejszenie zaliczki eksploatacyjnej i że będziemy płacić tyle samo czy ochrona jest czy jej nie ma. Jak jej nie będzie na koncie Wspólnoty będzie zostawało więcej na eksploatacje . Ale zapytaj Gremax Tommy i napisz jak się czegoś dowiesz bo tam się szybko wiatry zmieniają. Dziękuje z góry .

Tommy

Postautor: Tommy » 07 mar 2020, 2:05

Zaliczka eksploatacyjna a koszty ochrony to są dwie oddzielne pozycje w zestawieniu opłat więc nie widzę powodów, żeby było to nadal naliczane. Może Gremax ma nawał pracy w związku z bilansami rocznymi, dlatego dam im jeszcze trochę czasu na korekty, zanim zainterweniuję.

marzec

Postautor: marzec » 07 mar 2020, 12:55

Podobno było to rozbite na dwie pozycje abyśmy dokładnie widzieli ile płacimy na ochronę ale tak naprawdę to jest to koszt eksploatacyjny więc się zaliczki nie zmniejszą. Dzięki temu będziemy na mniejszym minusie na koniec roku, a nie jak przez ostatnie dwa lata po sto kilkadziesiąt tysięcy...

Tommy

Postautor: Tommy » 07 mar 2020, 15:27

Nie wiem jak wygląda rozliczenie za 2019, bo jeszcze do mnie nie dotarło, ale za 2018 koszty ochrony wyniosły 199 tys PLN a wspólnota była na minusie 117 tys. PLN.
Więc myślę, że w biezącym roku, w związku z odwołaniem ochrony będziemy na dużym plusie. Tutaj jest pole do popisu dla nowego zarządu, żeby ewentualnie zaoszczędzone po ochronie pieniądze przeznaczyć na monitoring.

Aga123

Postautor: Aga123 » 08 mar 2020, 14:34

Tommy zmartwię Cię- na zebraniu w grudniu za ten rok minus to ok sto ileś tysięcy a dwa tygodnie temu dzwoniłam do Gremaxu i było to już o kolejne kilkadziesiąt tysięcy więcej .Zadzwon może i dowiedz się tez ,ciekawe co powiedzą . Nie wiem też co ma odpowiedzialność Zarządu powstałego w listopadzie 2019 do minusa Wspólnoty za cały 2019 rok- czasu się nie cofnie i nawet Święci nie mają takiej mocy a co dopiero Zarząd Wspólnoty
Wszystko wynika ze złej stawki eksploatacyjnej ,którą przyjął Administrator na początku istnienia Wspólnoty bo nie starcza na pokrycie wszystkich kosztów a w tym przeglądów technicznych i innych rachunków . Trzeba zwiększyć stawkę eksploatacyjną to może nie będziemy na minusie biorąc pod uwagę tez oszczednosci z ochrony. Chodźcie wszyscy sąsiedzi na Zebrania tam się można wiele dowiedzieć napewno więcej niż na forum.

Tommy

Postautor: Tommy » 17 mar 2020, 11:51

Otrzymałem informację z Gremaxu, że naliczenia z tytułu ochrony będą skorygowane od kwietnia.

Aga123

Postautor: Aga123 » 26 mar 2020, 0:07

I są skorygowane... w taki sposób jak napisał użytkownik „ marzec” to znaczy,że kwota na zaliczkę eksploatacyjną nie zmieniła się i jest taka sama do zapłaty jak z ochroną czy bez niej bo to zaliczka.

hej

Postautor: hej » 26 mar 2020, 11:03

A skąd niedopłata w opłatach eksploatacyjnych za miniony rok? Czy to dotyczy każdego mieszkania?

Aga123

Postautor: Aga123 » 29 mar 2020, 1:06

Tak,ja też dostałam . Od początku Wspólnoty Jest źle wyliczona stawka eksploatacyjna i nie starcza na utrzymanie bloków, ze sprawozdania wynika minus 110 tys i to należy pokryć w dopłatach po kilka stów do czynszu. To samo co w zeszłym roku.

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”