Zebranie WM i uchwały - Orlińskiego 12

Forum dla osób, które kupują mieszkanie w budynku Orlińskiego 12 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
toolpusher

Zebranie WM i uchwały - Orlińskiego 12

Postautor: toolpusher » 07 mar 2020, 12:24

Co sądzicie o nowych uchwałach:
- podniesienia wynagrodzenia zarządcy do 47 groszy

Interesuje mnie również uchwała 4/3/2020 na wymianę wodomierzy ciepłomierzy itp.
Zawsze myślałem, że jest to w gestii wodociągów MPC itd. Za ciepło i wodę mam opłat stałych prawie 800zł rocznie. I w tym nie ma wymiany liczników?
Sprawa zmiany zarządcy ucichła więc wszyscy są zadowoleni z firmy Szczurek Wójciak i dacie absolutorium?

gucio

Re: Zebranie WM i uchwały - Orlińskiego 12

Postautor: gucio » 07 mar 2020, 18:42

Po 3 latach wymiana wodomierzy i cieplomiezy .???
Chyba chodzi o coś innego ...

Arav

Postautor: Arav » 09 mar 2020, 8:26

toolpusher pisze: Sprawa zmiany zarządcy ucichła więc wszyscy są zadowoleni z firmy Szczurek Wójciak i dacie absolutorium?

Przyznam szczerze ze jak czytam tutaj na forum i slysze od znajomych z innych inwestycji... to my jeszcze z tymi Szczurkami nie mamy az tak tragicznie :D Odpowiadaja na emaile... w miare interweniuja...

Co do wodomierzy to tez mi to dziwnie wyglada... nowy blok i juz wszystko wymieniac?

toolpusher

Re: Zebranie WM i uchwały

Postautor: toolpusher » 09 mar 2020, 15:22

Mamy 128 odsłon i tylko dwa komentarze. :( . Fajna wspólnota.

knd

Postautor: knd » 09 mar 2020, 17:41

Ja bym się na Twoim miejscu tak nie denerwował.

Domyślam się, że ten wątek czytają też osoby z innych bloków, żeby dowiedzieć się jakie macie problemy po sąsiedzku i jak sobie z nimi radzicie. Pewnie też część osób zagląda tutaj w takim celu, w jakim Ty założyłeś wątek - tj. też nie byli na zebraniu i chcą się dowiedzieć co było.

No i na koniec - myślę, że nie wszyscy chcą się wypowiadać na forum publicznym, może macie jakąś zamkniętą grupę na FB, gdzie omawiacie takie sprawy. Tam możesz szybciej otrzymać odpowiedź.

Alternatywnie, jeśli nikt Ci nie odpowie, to napisz do zarządcy, żeby wysłał Ci na maila protokół z zebrania.

toolpusher

Postautor: toolpusher » 09 mar 2020, 19:40

Ja się w ogóle nie denerwuje. Też nic nie pisałem o zebraniu i protokole. Nie wiem co mi imputujesz.
Nie wiem też nic o zamkniętej grupie na FB. Jest taka?

olga

Postautor: olga » 11 mar 2020, 15:41

Co do Szczurków to dziś wysłałam do nich maila z prośbą o przełożenie zebrania o co najmniej dwa tygodnie, ale się nie zgodzili, bo szkoła dziś jeszcze nie jest zamknięta plus ktoś może jednak na spotkanie przyjdzie.

Co do projektów uchwal:
1. Liczniki wodomierzy - nie podali jaki jest całkowity koszt ich wymiany i jak długo musielibyśmy płacić to dodatkowe 10zl
2. Wiata na rowery - koszt niewspółmierny do "inwestycji", dodatkowo miejsce położenia ewentualnej wiaty jest nietrafione
3. Rada Wspólnoty - nie ma żadnych dodatkowych uprawnień, a wręcz przenosi się na nią odpowiedzialność i część obowiązków Zarządcy
4. Podniesienie miesięcznej zaliczki na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością o 10 gr wynika głównie z ewentualnej zmiany wynagrodzenia zarzadcy oraz wyższej zaliczki na sprzątanie i odśnieżanie, której nie rozumiem - w 2019r. przewidywane były koszty w wysokości 36 000zl, poniesione koszty wynosiły niecałe 32 000, a na 2020r. planuje się prawie 41 000 zaliczki
5. Zmiana wynagrodzenia zarzadcy - z listu przewodniego dot ww tematu wynika, iż obecna stawka nie pokrywa biezacej obsługi naszej nieruchomosci, ale zarządca nie podaje skąd i jaki jest koszt obsługi naszej nieruchomosci. Co więcej w tym samym liście czytamy, że o obecnej sytuacji na rynku, gdzie wszystko drożeje - znów bez podania przykładów tego co rzeczywiście zdrożało i jak wpływa na koszty utrzymania nieruchomości. I jeszcze tzw. truskawka na torcie, czyli ukryta podwójna podwyżka wynagrodzenia dla zarządcy - jedna w uchwale mówiącej o tym wprost a druga w uchwale dotyczącej waloryzacji w oparciu o roczny wskaźnik inflacji.
To są moje uwagi dot. dzisiejszego zebrania.

kasiak

Postautor: kasiak » 11 mar 2020, 17:44

w pełni zgadzam się z uwagami Olgi. Co do waloryzacji i podwyżki wynagrodzenia zarządcy. Jeśli podwyższymy wynagrodzenie to on załatwi sprawę waloryzacji o wskaźnik inflacji, trzeba by to wyliczyć ale zapewne zrówna się lub zwiększy wynagrodzenie do poziomu inflacji.
Z pozostałych uwag:
1. na jakiej podstawie ponownie głosowane są uchwały, które nie uzyskały większości
2. na jakiej podstawie, wg jakiego klucza niektóre wydatki wymagają uchwały wspólnoty np. podjazd dla wózków a inne nie np. zlecenie opinii radcy prawnego na temat braku możliwości pozostawiania rowerów (koszt obu jest podobny). Co więcej płacenie 2 tys zł za opinię kilku stronnicową, pozostawiajacą wiele do życzenia pod względem merytorycznym to stanowczo za dużo. Zarządca powinien wysłać np. zapytania ofertowe do trzech Kancelarii i zlecić jej wykonanie wg kryterium ceny. Jestem pewna że można było uzyskać cenę niższą za opinię.
3. odnośnie wymiany wodomierzy- mamy fundusz na remonty, serwisy, przeglądy itp. dlaczego z niego nie można przesunąć pieniędzy na wymianę wodomierze, o ile taka jest konieczna. Tu zarządca również nie przedstawił dokumentów które uzasadniałyby wymianę po trzech latach użytkowania obiektu, takie wymiany będą co trzy lata?

nikolaus

Postautor: nikolaus » 11 mar 2020, 17:51

Rozwijając to co napisała Olga:

1. Liczniki wodomierzy - nawet jeśli to po naszej stronie, nawet jeśli "już" to czemu mamy płacić osobną składkę, nie było to uwzględnione wcześniej?
2. Wiata na rowery - to taka lepsza wersja uchwały - pomijając proponowaną lokalizację wiaty.. koszt zafiksowany na 25k, na bazie jednej i jedynej oferty z zeszłego roku - jeśli przejdzie to robimy a jeśli nie to mamy temat z głowy (czytaj szukanie korzystnej oferty / jakieś alternatywy)
3. Rada Wspólnoty - totalnie bez sensu (jak pisała Olga), rok temu próbowano nam w ramach powołania Rady "wcisnąć" obsługę centralki ppoz. - ciekawi mnie tegoroczna motywacja.. i jak to się ma do wyższych kosztów i rewaloryzacji?
4. Podniesienie miesięcznej zaliczki na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością - padł argument odśnieżania w 2020, ale śniegu jeszcze nie widziałem
5. Zmiana wynagrodzenia zarządcy - TLDR: zero konkretów i odniesienia do cen / wskaźników które wzrosły - znając życie uzasadnienia pewno nie będzie a uchwała przejdzie jak co roku bo przecie Zarządcy "nie zmienio.." ;)

PaulinaAnna

Postautor: PaulinaAnna » 12 mar 2020, 10:55

Cześć,
A czy ktoś w ogóle był na wczorajszym zebraniu i może podzielić się relacją z niego?
Jeśli nikogo nie było lub było bardzo mało osób to Zarządca ma obowiązek wyznaczyć kolejne zebranie?

Wróć do „Orlińskiego 12 (etap VIII) – forum mieszkańców budynku”