Zapachy wpychane do mieszkania przez okap w kuchni - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
Zichuzich

Zapachy wpychane do mieszkania przez okap w kuchni - os. Avia

Postautor: Zichuzich » 07 mar 2020, 18:36

Mam problem z wpychanymi zapachami przez okap w kuchni. Klapę zwrotną mam zamontowaną, nawiewniki okienne otwarte i jak słyszę specyficzny odgłos dobiegający z rury okapu, to czuję również smród wpychany do mieszkania. Czasami smród jest nie do wytrzymania. Może ktoś polecić, czy są jakieś lepsze klapy zwrotne lub jakiś inny patent? Chciałem się zając tym od jakiegoś czasu, a zmotywował mnie mój znajomy z Francji, który zaraził się tym sratotywirusem. W jego bloku jest wentylacja grawitacyjna i wszyscy z jego pionu są zarażeni. Nie mieli ze sobą kontaktu fizycznego i mogli zarazić się np przez klamki, ale o dziwo z klatki, zarazili się wyłącznie ci co mieszkali w jednym pionie wentylacyjnym.

przemo

Re: Zapachy wpychane do mieszkania przez okap w kuchni - os. Avia

Postautor: przemo » 11 mar 2020, 14:56

Miałem ten sam problem, zamontowałem klapę zwrotną BLU.125 Magnetic, producent: 2MS Serwis 2msserwis.pl (w bloku są zamontowane klapy tego samego producenta tylko w wersji podstawowej która słabo się sprawdza przy wentylacji mechanicznej).
Klapę trzeba zamontować pod kątem 3 stopni w odpowiednim kierunku żeby sama się domykała, szczegóły instalacji znajdują się na stronie producenta, u mnie problem zapachów z okapu został całkowicie wyeliminowany (mam zamontowaną klapę od ponad roku).

Zichuzich

Re: Zapachy wpychane do mieszkania przez okap w kuchni - os. Avia

Postautor: Zichuzich » 11 mar 2020, 15:26

Dziękuję, za odpowiedź. :D

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”