Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie-Czyżynach - opinie, forum, dyskusja

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
MarcinJ

Re: Małopolskie Centrum Nauki w Krakowie-Czyżynach - opinie, forum, dyskusja

Postautor: MarcinJ » 18 mar 2020, 21:14

lrc1912 pisze:Droga pod oknami os. Akademickiego. Mam nadzieje, że to nie przejedzie.

lrc1912, jak lubię Twoje wpisy, to tu się rozmijasz z rzeczywistością. Zobacz w jakiej odległości od pasa startowego znajdują się bloki na os. Akademickim. Tekst, że drogę im zrobią pod samymi oknami, to jednak spora przesada.

knd

Postautor: knd » 19 mar 2020, 9:27

MarcinJ pisze:
lrc1912 pisze:Droga pod oknami os. Akademickiego. Mam nadzieje, że to nie przejedzie.

lrc1912, jak lubię Twoje wpisy, to tu się rozmijasz z rzeczywistością. Zobacz w jakiej odległości od pasa startowego znajdują się bloki na os. Akademickim. Tekst, że drogę im zrobią pod samymi oknami, to jednak spora przesada.

Pomijając już fakt, że my mieszkamy "przy drodze" i jakoś nikomu krzywda się z tego powodu nie dzieje, tym bardziej na os. Akademickim nic się nie stanie, bo po pierwsze to nie będzie droga aż tak często używana, a po drugie puszczą nią autobus, więc będzie więcej tego plusów, niż minusów.

lrc1912

Postautor: lrc1912 » 21 mar 2020, 0:10

:|
Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 22:21 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.

wojgp

Postautor: wojgp » 24 mar 2020, 17:17

knd pisze:
MarcinJ pisze:

Pomijając już fakt, że my mieszkamy "przy drodze" i jakoś nikomu krzywda się z tego powodu nie dzieje, tym bardziej na os. Akademickim nic się nie stanie, bo po pierwsze to nie będzie droga aż tak często używana, a po drugie puszczą nią autobus, więc będzie więcej tego plusów, niż minusów.

Nie wiem gdzie Pan mieszka, być może tak Pan sobie wybrał lokalizację przy samej drodze, ale to nie jest żaden argument - jeden mieszka mając widok na Al. Słowackiego z nieprzerwanym ruchem a inny np. na Prądniku Czerwonym z widokiem na Park Kaczary itd. Nikt jednak nie chciałby, aby jego warunki zamieszkania zmieniły się na gorsze i trzeba zrozumieć osoby protestujące przeciwko tak zlokalizowanej drodze. Niewątpliwą zaletą większości bloków przy os. Akademickim jest jednak spora odległość od dróg i hałasu z nią związanego - no może za wyj. bloku 9. Nowoprojektowana droga do MCN od strony Stella biegnąca wzdłuż pasa startowego będzie odległa może od 20kilka metrów od okien mieszkańców, którzy nie chcą być narażeni na ciągły ruch autobusów kopcących dieslem i należy to zrozumieć i uszanować. Biorąc pod uwagę, że do Centrum Nauki Kopernik dociera ok 3000 zwiedzających dziennie, to musimy się liczyć z kilkudziesięcioma autobusami dziennie w jedną i tyle samo w drugą stronę. Pan mówi , że nikomu krzywda się nie stanie i nie będzie często używana ? No gratuluję zorientowania w skali inwestycji. Proszę sobie zerknąć na mapę hałasu dla tej okolicy i spróbować wyobrazić jak nowa droga wpłynie negatywnie na ten obszar. Całość będzie już w obszarze strefy czerwonej a może bordowej... :?

Nowy

Postautor: Nowy » 24 mar 2020, 18:38

wojgp pisze:
knd pisze:
MarcinJ pisze:lrc1912, jak lubię Twoje wpisy, to tu się rozmijasz z rzeczywistością. Zobacz w jakiej odległości od pasa startowego znajdują się bloki na os. Akademickim. Tekst, że drogę im zrobią pod samymi oknami, to jednak spora przesada.

Nie wiem gdzie Pan mieszka, być może tak Pan sobie wybrał lokalizację przy samej drodze, ale to nie jest żaden argument - jeden mieszka mając widok na Al. Słowackiego z nieprzerwanym ruchem a inny np. na Prądniku Czerwonym z widokiem na Park Kaczary itd. Nikt jednak nie chciałby, aby jego warunki zamieszkania zmieniły się na gorsze i trzeba zrozumieć osoby protestujące przeciwko tak zlokalizowanej drodze. Niewątpliwą zaletą większości bloków przy os. Akademickim jest jednak spora odległość od dróg i hałasu z nią związanego - no może za wyj. bloku 9. Nowoprojektowana droga do MCN od strony Stella biegnąca wzdłuż pasa startowego będzie odległa może od 20kilka metrów od okien mieszkańców, którzy nie chcą być narażeni na ciągły ruch autobusów kopcących dieslem i należy to zrozumieć i uszanować. Biorąc pod uwagę, że do Centrum Nauki Kopernik dociera ok 3000 zwiedzających dziennie, to musimy się liczyć z kilkudziesięcioma autobusami dziennie w jedną i tyle samo w drugą stronę. Pan mówi , że nikomu krzywda się nie stanie i nie będzie często używana ? No gratuluję zorientowania w skali inwestycji. Proszę sobie zerknąć na mapę hałasu dla tej okolicy i spróbować wyobrazić jak nowa droga wpłynie negatywnie na ten obszar. Całość będzie już w obszarze strefy czerwonej a może bordowej... :?

A jest gdzieś informacja, że to będzie, jak Centrum Nauki Kopernik? Nie przesadzajmy, że jeden autobus na 5 min (50 dziennie, w jedną i w drugą stronę przez 8 godzin - kiedy większość osób i tak jest w pracy), to chyba nie jest aż taka uciążliwość. Patrzcie trochę dalej niż na czubek własnego nosa, mieszkacie w mieście i z tym, że w mieście są drogi, raczej należy się liczyć.

wojgp

Postautor: wojgp » 26 mar 2020, 18:37

Nowy: Tak Pan pyta dla samego pytania, czy może zadał Pan sobie troszkę trudu, aby się lepiej zorientować w sytuacji ?

Cogiteon:
Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie ok. 12,5 tys. m kw.
Cały teren przygotowany pod centrum zajmie ok. 4 ha.

Centrum Nauki Kopernik:
Powierzchnia użytkowa:15.000 m²

Centrum Nauki Kopernik Średnio rocznie odwiedza 1 mln osób, co dziennie bez uwzględnienia dni ustawowo wolnych od pracy daje średnią ok 3 tys osób dziennie - z weekendami włącznie.

Jak już wspomniałem każdy mieszkając w mieście liczy się z tym , co zastał zanim zamieszkał w danym miejscu. W przypadku MCN walczymy o drogę, która z ekonomicznego punktu widzenia będzie tańsza w wykonaniu choćby ze względu na odległość MCN - Bora w porównaniu z MCN - Stella. Inwestycja od strony Stella przy okazji funduje gratis w postaci drogi dojazdowej do prywatnych firm na terenie należącym do Politechniki Krakowskiej, która nie ponosiła dotychczas żadnych nakładów na dodatkową infrastrukturę. Trzeba pamiętać, że w sytuacji wybudowania drogi od Stella - cały teren zielony wokół zabytkowego pasa startowego zostanie otwarty dla gęstej zabudowy deweloperskiej, a zdecydowania nie o to chodzi. Zamiast drogi od Stella można poprowadzić chodniki, ścieżki rowerowe i będzie to z korzyścią dla wszystkich - nawet dla tych chcących się dostać np. z os. Avia / ul. Orlińskiego (z Panem "Nowy" z Avii włącznie) do budynków zlokalizowanych przy ul. Życzkowskiego.
Panie "Nowy" rozumiem, że chce się Pan dostać do swojej korpo-pracy na Życzkowskiego niekoniecznie brnąc w kałużach. Proszę jednak popatrzyć dalej niż na czubek własnego nosa i nie lobbować dla własnej wygody za drogą od Stella kosztem realnej uciążliwości dla mieszkańców osiedla Akademickiego.

ragar

Postautor: ragar » 27 mar 2020, 1:07

wojgp pisze:Trzeba pamiętać, że w sytuacji wybudowania drogi od Stella - cały teren zielony wokół zabytkowego pasa startowego zostanie otwarty dla gęstej zabudowy deweloperskiej, a zdecydowania nie o to chodzi.

Zdecydowanie, nie się tam nie buduje bez tej drogi, a Osiedle Akademickie, to przecież park i teren zielony, a Akopo, to prawie ZZM.

Ostatnio niektórzy na stałe w to zaangażowani krzyczą, żeby w ogóle nie budować MCN, że to niby "mieszkańcy nie chcą". A ja jestem mieszkańcem i chcę, i znam wielu innych, którzy też chcą nowej atrakcji w Czyżynach.

Nie, nie pracuję przy Życzkowskiego, ale nie wiem dlaczego ludzie mieliby nie mieć normalnego przejścia do pracy. A to też przejście w stronę Prądnika Czerwonego. Wszyscy wiedzą, że sami z siebie, bez budowy tej drogi, to chodników i ścieżek rowerowych nie zbudują. Dlatego budowa tego połączenia, to dobra opcja.

wojgp

Postautor: wojgp » 27 mar 2020, 2:09

ragar pisze:
wojgp pisze:Trzeba pamiętać, że w sytuacji wybudowania drogi od Stella - cały teren zielony wokół zabytkowego pasa startowego zostanie otwarty dla gęstej zabudowy deweloperskiej, a zdecydowania nie o to chodzi.

Zdecydowanie, nie się tam nie buduje bez tej drogi, a Osiedle Akademickie, to przecież park i teren zielony, a Akopo, to prawie ZZM.

Ostatnio niektórzy na stałe w to zaangażowani krzyczą, żeby w ogóle nie budować MCN, że to niby "mieszkańcy nie chcą". A ja jestem mieszkańcem i chcę, i znam wielu innych, którzy też chcą nowej atrakcji w Czyżynach.

Nie, nie pracuję przy Życzkowskiego, ale nie wiem dlaczego ludzie mieliby nie mieć normalnego przejścia do pracy. A to też przejście w stronę Prądnika Czerwonego. Wszyscy wiedzą, że sami z siebie, bez budowy tej drogi, to chodników i ścieżek rowerowych nie zbudują. Dlatego budowa tego połączenia, to dobra opcja.

Z tego co mi wiadomo pojawiają się głosy, że w dobie epidemii koronawirusa środki będą potrzebne na co innego. Już wydano 100 mln na walkę z koronarisuem https://www.youtube.com/watch?v=vL6mDEgxYw0 Do tematu możemy wrócić za 2-3 m-ce.

D89

Postautor: D89 » 27 mar 2020, 22:37

wojgp pisze:Centrum Nauki Kopernik Średnio rocznie odwiedza 1 mln osób, co dziennie bez uwzględnienia dni ustawowo wolnych od pracy daje średnią ok 3 tys osób dziennie - z weekendami włącznie.
3000 osób - to jest maks. 60 autobusów. Licząc na 10 godzin dziennie - autobus co 10 minut. Licząc tylko 6 godzin dziennie - autobus co 6 minut. Rzeczywiście dramat :lol:

Naprawdę ktoś woli mieć pod oknami sralnik dla psów i legowisko bezdomnych niż kawałek cywilizowanej ulicy?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”