Koszty czynszu za mieszkanie do czasu przeniesienia własności

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
iti

Koszty czynszu za mieszkanie do czasu przeniesienia własności

Postautor: iti » 28 gru 2015, 19:45

Atena pisze:Ale jak mogę coś poradzić to warto maksymalnie skrócić czas pomiędzy odbiorem a przeniesieniem własności ze względu na znacznie wyższe koszty "czynszu za mieszkanie" do momentu podpisania aktu, ale to temat do osobnego działu

@Atena była tak miła, że podzieliła się z nami dobrą radą :) Może w takim razie powie nam jeszcze coś o tym, jak wyglądają te różnice, skoro to dobra sprawa na osobny wątek ;)

Atena

Re: Koszty czynszu za mieszkanie do czasu przeniesienia własności

Postautor: Atena » 30 gru 2015, 16:42

Pierwsza sprawa dotyczy osób korzystających z kredytu - zazwyczaj banki podwyższają oprocentowanie kredytu do czasu dokonania wpisu hipoteki do ksiąg wieczystych. Jest to dla banku dodatkowe zabezpieczenie. Dopiero po uzyskaniu wpisu w Sądzie oprocentowanie kredytu jest niższe. Oczywiście zanim nie podpisze się aktu notarialnego to nie jest możliwy wpis hipoteki. Dlatego nie warto z tym zwlekać.

Druga kwesta dotyczy wszystkich mieszkańców, którzy odebrali mieszkanie od Budimexu. Dostali już klucze, więc ponoszą koszty ogólnie zwane "czynszem". Czynsz ten jest obliczony przez zarządcę (Barbakan), ale do czasu przeniesienia własności (aktu notarialnego) nie płacimy go zarządcy, tylko Budimexowi, na podstawie wystawianych faktur. A ponieważ Budimex jest vatowcem - dolicza dodatkowo 23 % vatu do kwoty ustalonej przez zarządcę. Warto więc pomyśleć o jak najszybszym przeniesieniu własności, żeby nie ponosić niepotrzebnych kosztów.

iti

Postautor: iti » 02 sty 2016, 18:00

Dzięki @Atena za zrozumiałe wyjaśnienie sprawy. A kojarzysz może jakie są koszty wpisania banku do hipoteki po tym, jeśli już przenie się na siebie własność mieszkania :?: I to ciekawa uwaga z tym vatem, nie zdawałem sobie sprawy wcześniej z tego, że tak to wygląda :)

Chociaż chyba o tym pisałaś w innym wątku, czyli sprawa wyjaśniona. Nie zawracam... ;)

Atena pisze:czy będzie w akcie wpisywana hipoteka do ksiąg wieczystych (czy ktoś sam sobie tego dokona w sądzie - wówczas 200 zł + 19 zł podatek od wpisu hipoteki w Urzędzie Skarbowym)

Atena

Postautor: Atena » 02 sty 2016, 18:49

Hipotekę można wpisać idąc do sądu z wnioskiem i dokumentem z banku oraz kopią umowy kredytowej - nic skomplikowanego, a notariusz nalicza za to dodatkową taksę w wysokości około 200-300 zł a słyszałam, że niektórych sama taksa wyniosła nawet 600 zł!!!
Jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego trzeba się zastanowić jaką formę wybrać, bo są dwie możliwości:
1. zawarcie w akcie notarialnym informacji o wpisie hipoteki (wówczas u notariusza 200 zł zostawia się na opłatę sądową i 19 zł na opłatę do Urzędu skarbowego oraz wynagrodzenie dla notariusza za załatwienie sprawy). przed podpisaniem aktu trzeba dostarczyć notariuszowi dokument z banku.
2. złożenie oświadczenia w banku że wpisze się hipotekę i załatwia się sprawy samemu w sądzie i US (razem 219 zł)
W zależności od tego którą formę się wybierze - bank wydaje inne dokumenty.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 02 sty 2016, 21:02

A czy ktoś próbował przenosić własność wykorzystując notariusza innego niż Budimexu? Ten wyznaczony przez Budimex nas po prostu bezlitośnie kasuje, a przy takiej powtarzalności jak ma tutaj mógłby stosować minimalne taksy.

Atena

Postautor: Atena » 02 sty 2016, 21:17

Ja negocjowałam cenę bezpośrednio z notariuszem, bo nie zgodziłam się na tak wysoką taksę, jaką zaproponował.
Można to zrobić u dowolnego notariusza, jeśli się to bardziej opłaca więc nikt nikomu łaski nie robi, ale Budimexowi to nie na rękę. Wolą załatwiać klientów jeden po drugim w wyznaczonym miejscu, nie muszą dojeżdżać w różne miejsca. Trzeba się targować. Sprawdziłam na własnym przykładzie i działa.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 02 sty 2016, 21:25

a możesz zdradzić jakie to kwoty, rząd wielkości upustu albo procent obniżki?

duda88

Postautor: duda88 » 03 sty 2016, 9:51

Atena, rozumiem że już wszystkie tematy z przeniesieniem własności masz już za sobą - możesz napisać ile ostatecznie kosztuje opłata miesięczna za miejsce w garażu podziemnym?

Atena

Postautor: Atena » 03 sty 2016, 10:01

Jeszcze nie otrzymałam żadnych rozliczeń i nic nie płaciłam, tuż przed świętami przenosiłam własność więc pewnie chwilę to potrwa, ale a pewno 173 zl za miesiąc przed przeniesieniem własności i kwota pomniejszona o 23%vat po przeniesieniu, czyli jakieś 140 zł.

duda88

Postautor: duda88 » 03 sty 2016, 10:22

A masz schowek lub komórkę? Za nie też naliczają jakieś miesięczne opłaty? Dzięki za szybie info :)

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”