Zajęte miejsca postojowe w garażu podziemnym - osiedle Avia 4

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 4 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
stanek39

Zajęte miejsca postojowe w garażu podziemnym - osiedle Avia 4

Postautor: stanek39 » 01 sty 2016, 18:45

W ostatnim czasie zwróciłem uwagę na bardzo niepokojące zjawisko w hali garażowej, mianowicie parkuje tam mnóstwo nieuprawnionych osób, zajmują nie swoje miejsca parkingowe lub poprostu bezprawnie wjeżdżają do hali garażowej, wcale nie posiadając tam wykupionych miejsc. Ta pierwsza grupa to goście już mieszkających osób, mieszkań takich jest kilka więc wiadomo do kogo jest skierowany ten post, druga grupa to pracownicy wykańczający mieszkania. Sam byłem poszkodowany, ponieważ Pan który przyjechał do kogoś porostu zajął moje miejsce postojowe i dobrze się bawił w sylwestra i nowy rok (a nie wiem ile jeszcze bo zauważyłem to wczoraj), a Ja nie po to kupowałem miejsce i płacę za niego nie małe comiesięczne koszty żeby takie sytuacje miały miejsce.W tygodniu są też osoby, pewnie pracowników którzy zajmują miejsca parkingowe lub zastawiają innych bez możliwości wyjazdu i dają kartkę za szybą z numerem telefonu żeby dzwonić to łaskawie odjadą. Tylko nie każdy ma ochotę dzwonić, szukać i czekać jak ktoś przyjdzie i zwolni nie swoje miejsce.

Zwróćcie uwagę na to, może osoby które się wprowadziły nie są przyzwyczajone do życia w bloku i we wspólnocie i nie zauważyły, że każde miejsce jest wykupione i to nie jest podwórko na wsi gdzie każdy jak stanie to będzie. Jak zapraszacie gości czy macie pracowników do wykończeń to udostępniajcie im swoje miejsca a nie kogoś. Osoby posiadające wykupione miejsca płacą za nie i na pewno nikt nie będzie zachwycony jak przyjeżdża i zastaje kogoś innego na swoim miejscu.

Jeszcze odnośnie ochrony z innego wątku, wczoraj jak przyjechałem i zastałem zajęte moje miejsce, zgłosiłem to ochroniarzowi, ale ochroniarz wcale się tym nie przejął, nawet nie zszedł zobaczyć którego to miejsca dotyczy, posłużył mi jedynie "dobrą radą" żebym stanął na innym miejscu :) Parodia. Dziś z kolei widząc że moje miejsce jest dalej zajęte, ponownie udałem się do ochroniarza - ochroniarz przejął się problemem i podjął próbę poszukania osoby która bezprawnie wjechała do garażu, ale facet (ochroniarz) był nowy i nawet nie bardzo wiedział gdzie się schodzi do garażu z klatek. Jaki sens jest płacenie za taką ochronę która za nic nie odpowiada, nic nie wie a do tego w razie problemu umywa ręce.

ATM

Re: Zajęte miejsca postojowe w garażu podziemnym - osiedle Avia 4

Postautor: ATM » 01 sty 2016, 21:28

Obrazek

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 02 sty 2016, 20:58

Ochrona to kosztowna fikcja, tak samo jak to ogrodzenie. Żadnego poczucia bezpieczeństwa nie daje, bo jak napisałeś to miasto a nie wieś i tu zwierzyna nie biega. Zamiast ogrodzenia potencjalnie można by zbudować w jego miejsce funkcjonalne zatoczki parkingowe z bezpłatnymi miejscami parkingowymi. Rok dwa po zakończeniu budów liczę na osiedlowe referendum w tej sprawie.

ATM

Re: Zajęte miejsca postojowe w garażu podziemnym

Postautor: ATM » 02 sty 2016, 22:10

Uważam, że "posiadanie" ochrony na bloku czy osiedlu ma sens ale w przypadku bardziej prestiżowych lokalizacji (znacznie droższa cena wyjściowa mieszkania oraz koszty utrzymania nieruchomości). Za przykład :
*bloku można podać Kamienice Herbowe na ul. Poznańskiej (przecznica Wrocławskiej) tam mimo, iż ochroniarze to panowie na emeryturze to reagują od razu na każdy niepokojący przypadek. Oczywiście nikt nie wchodzi na teren budynku z przypadku i się po nim nie błąka, opisany przez kolegę przypadek zastawiania miejsc również nie ma miejsca.
*domy oraz domki szeregowe, zamknięte osiedle w Mogilanach (Inwestycja Parkowe Wzgórze). Ochrona posiada dobrze rozwinięty monitoring, nikt na teren osiedla nie wchodzi i nie wjedzie z przypadku. Ponadto posiadają dwa samochody, którymi patrolują okolicę.

Także wydaje mi się, iż zarówno ogrodzenie jak i ochrona w przypadku osiedla Avia to po prostu wabik na klientów.

Oczywiście życzę mieszkańcom by z czasem się to zmieniło na Waszą korzyść.

michalb

Postautor: michalb » 02 sty 2016, 22:34

zajmowania miejsc nie popieram, bo sam posiadam kilka i nie chciałbym by ktoś nie proszony takowe zajmował.
Ale otwarte pytanie do wszystkich: czy na dowolnym osiedlu da się żyć bez znajomych albo rodziny? co mają zrobić jak przyjeżdżają w odwiedziny? ile osób będzie chciało urządzić w domu parapetówkę/imprezę na wejście do swojego mieszkania, jak mają dostać się na osiedle goście?
Patrząc na to jak jest zaprojektowane, to tylko i wyłącznie taXi.
Prawdziwe problemy z miejscami zaczną się dopiero jak wszystkie bloki zostaną oddane do użytkowania i mieszkańcy się wprowadzą.

Atena

Postautor: Atena » 02 sty 2016, 23:09

Bez przesady! Nie płacisz za miejsce - nie masz gdzie zaparkować. To jest jasne dla wszystkich kupujących mieszkanie na Avii i chyba nikt się już nie łudzi że będzie inaczej. Nie będą mieli miejsca do parkowania nawet mieszkańcy nieposiadający miejsca parkingowego lub mający więcej niż jeden samochód, a co dopiero ich goście. Trzeba się z tym pogodzić i odwiedzających zapraszać na parking strzeżony w okolicy lub na pas startowy. Kilka kroków mają do przejścia. Oczywiście chamy zaparkują na miejscu za które płaci ktoś inny i będą to miały w d***e! Takich trzeba tępić.
Zawsze można się dogadać z sąsiadem, żeby odstąpił swoje na parapetówkę :idea:

stanek39

Postautor: stanek39 » 02 sty 2016, 23:26

michalb pisze:zajmowania miejsc nie popieram, bo sam posiadam kilka i nie chciałbym by ktoś nie proszony takowe zajmował.
Ale otwarte pytanie do wszystkich: czy na dowolnym osiedlu da się żyć bez znajomych albo rodziny? co mają zrobić jak przyjeżdżają w odwiedziny? ile osób będzie chciało urządzić w domu parapetówkę/imprezę na wejście do swojego mieszkania, jak mają dostać się na osiedle goście?
Patrząc na to jak jest zaprojektowane, to tylko i wyłącznie taXi.
Prawdziwe problemy z miejscami zaczną się dopiero jak wszystkie bloki zostaną oddane do użytkowania i mieszkańcy się wprowadzą.

co mają zrobić? znaleźć miejsce i zaparkować. Są miejsca na zewnątrz wzdłuż ulicy i można tam stanąć, ale po co? lepiej stanąć komuś na miejscu niż ruszyć dupę parę kroków. Trzeba się wziąć za to i zrobić porządek z tymi co parkują bezprawnie w garażu podziemnym, na ochronę liczyć nie ma co, sprawa jest zgłoszona do administratora ale pewnie też nie wiele to pomoże, więc nie pozostaje nić innego jak sami będziemy pilnować swojej własności i reagować na nieprawidłowe parkowanie i zajmowanie nie swojej własności, a takie obrazki jak kolega ATM z drugiego postu i inne debilne naklejki typy "karny kutas" itp. też nie są rozwiązaniem bo nie chodzi o to żeby debilowi zniszczyć samochód tylko o to żeby debil sam odpowiadał za to co robi, dlatego lepszym rozwiązaniem byłoby naklejenie takiej naklejki na jego ryju mocnym i szybko schnącym klejem żeby się pomęczył odrywając.

duda88

Postautor: duda88 » 03 sty 2016, 10:19

Co do ochrony to zgadzam się że po oddaniu wszystkich bloków, ostatecznie wystarczy jeden ochroniarz przy bramie wjazdowej.
Jeśli chodzi o ogrodzenie, myślę że dopiero po zakończeniu inwestycji mieszkańcy Avii docenią że jest - ne teren będą mogły wjechać osoby które będą miały pilota do bramy wjazdowej, a będą go posiadali jedynie właściciele miejsc postojowych podziemnych i zewnętrznych, a to już samo w dużym stopniu może przyczynić się do rozwiązania problemu z parkowaniem. Jak będzie to działać przekonamy się pewnie za 2 lata.
Co do parkowania na wykupionych przez kogoś miejscach to proponuję określić opłatę za postój w kwocie 200 pln, jeśli ktoś się skusi niech płaci :D
A poważnie to straszne chamstwo i żadne wyjaśnienia tego nie tłumaczą, nie twoje miejsce nie stajesz i nie zastawiasz wyjazdu - proste.

newkind

Postautor: newkind » 03 sty 2016, 11:16

duda88 pisze:Co do ochrony to zgadzam się że po oddaniu wszystkich bloków, ostatecznie wystarczy jeden ochroniarz przy bramie wjazdowej.
Jeśli chodzi o ogrodzenie, myślę że dopiero po zakończeniu inwestycji mieszkańcy Avii docenią że jest - ne teren będą mogły wjechać osoby które będą miały pilota do bramy wjazdowej, a będą go posiadali jedynie właściciele miejsc postojowych podziemnych i zewnętrznych, a to już samo w dużym stopniu może przyczynić się do rozwiązania problemu z parkowaniem. Jak będzie to działać przekonamy się pewnie za 2 lata.
Co do parkowania na wykupionych przez kogoś miejscach to proponuję określić opłatę za postój w kwocie 200 pln, jeśli ktoś się skusi niech płaci :D
A poważnie to straszne chamstwo i żadne wyjaśnienia tego nie tłumaczą, nie twoje miejsce nie stajesz i nie zastawiasz wyjazdu - proste.

Nie będę mieszkał na Avii ale już Ci mogę odpowiedzieć jak to będzie wyglądać bo mieszkam obecnie na takim osiedlu.
Każdy wejdzie i każdy wjedzie, i to bez problemu i pytania kogokolwiek o cokolwiek.

Czemu ?

1. Obecnie mieszkam na mniejszym ogrodzonym osiedlu niż Avia, a mimo wszystko mieszka tutaj tyle osób, że brama jest średnio otwierana co najmniej raz na minutę, aż ochroniarze sami blokują czujniki podczerwieni bo nie ma sensu czekania na otwarcie/zamknięcie bramy skoro za 20 sekund podjedzie następny samochód

2. Żaden ochroniarz ani mieszkaniec, ani nikt (poza policją) nie ma prawa wylegitymować nikogo wchodzącego na teren osiedla. Może to Twój kolega, klient, ktoś kto idzie do sklepu, przedszkola, dostawca ... Ktokolwiek! Żaden ochroniarz również nie ma prawa zapytać po co ktoś wchodzi na teren osiedla bo ponownie, mówiąc kolokwialnie g**wno go to obchodzi i nikt mu nie będzie się chciał tłumaczyć/spowiadać.

3. Nawet jeśli brama/furtka byłaby zamykana to przy takim rozmiarze osiedla jaki ma Avia, gwarantuję, że wystarczy będzie poczekać pod bramą/furtką dosłownie 30 sekund, żeby ktoś wchodził lub wjeżdżał i wjechać za nim. Nawet jak staniesz przed bramą samochodem bez pilota to za sekundę ktoś pojawi się za Tobą i zirytowany tym, że musi czekać, sam otworzy bramę, bo przecież nikt nie będzie nagle z tego powodu zawracać.

4. Lokale usługowe na terenie Avii też będą musiały zapewnić swoim klientom swobodny dostęp do swoich usług i mają do tego pełne prawo.

Można tak jeszcze bardzo długo. Mogę wszystkich zapewnić, że w przypadku Avii osiedle chronione/ogrodzone to mit, który po prostu nie ma prawa bytu przy tak dużej liczbie mieszkańców. Ochroniarze i ogrodzenie mają sens przy malutkim osiedlu lub jakimś jednym mniejszym kameralnym bloku na 4 piętra (max), a nie przy tak dużej inwestycji.

duda88

Postautor: duda88 » 03 sty 2016, 12:32

Wszystkie lokale i punkty usługowe będą poza ogrodzeniem, więc dostęp do nich będzie swobodny.
Przy każdej furtce będą domofony, więc jeśli jesteś mieszkańcem znasz kod i wchodzisz, jeśli gościem dzwonisz od mieszkańca którego odwiedzasz - jakie legitymowanie? To już nie te czasy...
Jeśli chodzi o wyczekiwanie pod bramą na jej otwarcie przez osoby posiadające pilota to nie wyobrażam sobie takiego komfortu wjazdu i wyjazdu ze swojego osiedla na dłuższą metę ;)

Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”