Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
D89

Re: Uruchomienie bramy / wprowadzenie strefy zamieszkania - os. Avia

Postautor: D89 » 19 wrz 2020, 13:48

Wiem z doświadczenia. A doświadczenie to coś co zdobywa się chwilę później niż było potrzebne. Także procedura jest wypracowana metodą prób i błędów, ale dzięki temu jest przetestowana i skuteczna.

Niestety, były takie sytuacje gdy nie mogłem zaparkować na swoim miejscu i patrol który przyjechał na wezwanie nic z tym nie zrobił. Ale powyższa procedura zadziałała i obecnie nikt mi już nie blokuje miejsca.

Karę taką samą jak normalny mandat za złe parkowanie, ale dodatkowo taki delikwent musi się osobiście zgłosić na komisariat w wyznaczonym terminie co na pewno jest dodatkowo uciążliwe. Oczywiście jeśli auto jest np. w leasingu to firma przywali mu jeszcze dodatkową opłatę za odpowiedź na pismo Policji i wskazanie kierowcy. Jeśli auto jest służbowe to w firmie dowiedzą się jakiego zatrudniają buraka. Jeśli właściciel ma auto zarejestrowane np. na stary adres to rodzina dowie się że Policja go wzywa. Także z mojej perspektywy - same plusy ;) To o wiele lepsze niż zwykły pakiet mandat+blokada ;)

Glon

Postautor: Glon » 19 wrz 2020, 14:29

Czyli osoba, która zgłasza załatwia to wszystko elektroniczne przez maila?

Kiedyś ktoś zaparkował na moim miejscu i policja powiedziała, że nic się nie da zrobić, bo to miejsce prywatne i nie jest oznakowane. Zresztą ludzie na zewnętrznych miejscach parkingowych też mają te problemy.

Czy ta procedura dotyczy też zajęcia zewnętrznego miejsca parkingowego?

D89

Postautor: D89 » 19 wrz 2020, 15:24

Jeśli w zgłoszeniu jest opisane wszystko co trzeba to mail wystarcza. Jeśli czegoś brakuje to trzeba będzie iść na komisariat VIII (Ujastek) i uzupełnić zeznania (10-15 minut).

To że coś powiedzieli to nie jest powód żeby ich słuchać. Mi nawet odpisali oficjalne pismo że nie ma powodów do ukarania, ale jak się odwołałem do Komendanta Miejskiego to im to pismo wycofał i kazał wziąć się do roboty.

Sytuacja o której mówisz ma miejsce w "Strefie zamieszkania" czy nie? Jeśli w strefie to procedurę opisałem powyżej. Przypominam że "Strefa" kończy się na znaku "Koniec strefy", a brama wjazdowa do garażu to NIE JEST znak "Koniec strefy" - w garażu "Strefa" także obowiązuje.

Podrzucam podstawę na którą trzeba się powołać w zgłoszeniu:
Ustawa Prawo o ruchu drogowym, art. 49 ust. 2 pkt. 1: „Zabrania się postoju w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej”.

Gońcie to bydło ile się da. Naprawdę są ludzie którzy mają problemy z blokowaniem swoich miejsc i nic z tym nie robią? Pamiętajcie że do zwycięstwa zła potrzeba jest bezczynność dobra. Nie bądźcie bezczynni. To te bydlaki mają mieć problemy, a nie my.

Glon

Postautor: Glon » 19 wrz 2020, 20:37

D89 pisze:Sytuacja o której mówisz ma miejsce w "Strefie zamieszkania" czy nie?

Mnie chodzi jeszcze o inną sytuację. Ktoś zajmuje czyjeś miejsce parkingowe- zarówno zewnętrzne jak i w hali garażowej, czyli tam nie łamie strefy zamieszkania, tylko zajmuje czyjeś prywatne miejsce parkingowe.
Czy z taką sytuacją miałeś do czynienia? Czy ta procedura zadziała?

D89

Postautor: D89 » 19 wrz 2020, 21:08

A jak ktoś stoi na Twoim miejscu to utrudnia Ci na nie wjazd czy nie?

Foto, mail, opis: "pojazd XX łamie przepis Ustawy PoRD art. 49 ust. 2 pkt. 1 poprzez utrudnianie mi wjazdu na moje miejsce postojowe, sytuacja ma miejsce na Osiedlu Avia X gdzie obowiązuje "Strefa zamieszkania" - czyli wszystkie ogólne przepisy ruchu drogowego" i tyle - muszą się tym zająć.

Nie daj sobie wstawić kitu przez leniwych i/lub niedouczonych milicjantów. Jak powiesz: "psze pana bo ktoś stoi na moim miejscu" to usłyszysz: "to sprawa cywilna, proszę go sobie pozwać do sądu, my się tym nie zajmujemy". A jak wskażesz konkretną podstawę prawną i że w danym miejscu można ją stosować (bo jest "Strefa") to muszą się tym zająć, a jeśli odmówią to piszesz odwołanie do Komendanta Miejskiego i już.

Nabuchodonozor

Postautor: Nabuchodonozor » 30 wrz 2020, 20:30

Ktoś puścił info, że między Avią 5 i 6 można parkować bez narażenia się na mandat. Nie wierzyłem, ale sam byłem dziś świadkiem, kiedy cały chodnik zawalony samochodami, straż miejska przyjechała i........ popatrzyli, zawrócili i pojechali dalej. Nie ma tam żadnego znaku, który anulowałby strefę ( jest dopiero przy Avii 6). Więc moje pytanie brzmi, można tam parkować czy nie?

skyman

Postautor: skyman » 30 wrz 2020, 20:58

Nabuchodonozor pisze:Ktoś puścił info, że między Avią 5 i 6 można parkować bez narażenia się na mandat. Nie wierzyłem, ale sam byłem dziś świadkiem, kiedy cały chodnik zawalony samochodami, straż miejska przyjechała i........ popatrzyli, zawrócili i pojechali dalej. Nie ma tam żadnego znaku, który anulowałby strefę ( jest dopiero przy Avii 6). Więc moje pytanie brzmi, można tam parkować czy nie?

Ogólnie mam wrażenie, że w taką pogodę strażnikom miejskim nie chce się wychodzić z samochodu. Też dzisiaj widziałem, może tych samych, którzy przejeżdżali obok samochodów zaparkowanych na chodniku w strefie zamieszkania i przejechali sobie obok nich jakby nigdy nic, choć na pewno je widzieli.

D89

Postautor: D89 » 05 paź 2020, 19:46

Było wyjąć telefon i ich nagrać. Im się nie chce i Tobie też się nie chciało - a tutaj dalej jest jak jest...

skyman

Postautor: skyman » 06 paź 2020, 23:08

D89 pisze:Było wyjąć telefon i ich nagrać. Im się nie chce i Tobie też się nie chciało - a tutaj dalej jest jak jest...

I co mi z takiego nagrania? Ale dzwoniłem ze skargą, że patrole ignorują łamanie przepisów i problem, który był niemal rozwiązany, znów wraca.

D89

Postautor: D89 » 08 paź 2020, 19:01

Równie dobrze można powiedzieć: "I co ci z takiego dzwonienia?".

Nagranie to nagranie - masz dowód, wysyłasz do nich mailowo i czekasz na reakcje. A zgłoszenie telefoniczne zapisali sobie na kartce która po odłożeniu słuchawki poleciała do kosza. No ale każdy ma swoje metody. Moim zdaniem skuteczne jest jedynie szczegółowe dokumentowanie, podpieranie się paragrafami i odwoływanie się do wyższych instancji. Tak udało mi się pozbyć bydlaków blokujących mi miejsce postojowe. A na telefony to SM powiedziała że ma to w dupie i nie przyjedzie, a policja nawet szybko przysłała patrol, ale taki który nie znał przepisów i stwierdził że jak ktoś mnie zablokował tak że nie mogę wyjechać to oni nic na to nie poradzą.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”