VAT na miejsce garażowe vs postojowe na zewnątrz

Zakup nowego lub używanego mieszkania w Krakowie Czyżynach i innych lokalizacjach: umowy deweloperskie i rezerwacyjne, kredyty hipoteczne, Mieszkanie dla Młodych, utrzymanie mieszkania, wady i zalety.
michalb

VAT na miejsce garażowe vs postojowe na zewnątrz

Postautor: michalb » 18 sie 2014, 1:04

Zastanawiam się na kwestią VATu dla miejsc garażowych podziemnych oraz dla miejsc postojowych zewnętrznych. W Budimexie oraz na drafcie umowy deweloperskiej mam informację, iż VAT dla miejsca garażowego jest inny niż dla miejsca postojowego zewnętrznego. Mianowicie na zewnątrz płacimy 23% VATu, zaś w garażu 8%.
Toteż mam pytanie do osób które kupowały miejsce postojowe zewnętrze czy zgłębiały ten temat? dlaczego płaciły 23% VATu? skąd wynika ta różnica w VATie? czy miejsca postojowe zewnętrzne są miejscami oddzielnie wyodrębnionymi czy też należą do części wspólnej nieruchomości? - jak to ma miejsce z garażami, do których Budimex sprzedaje prawo do wyłącznego korzystania z danego miejsca garażowego podziemnego?
Generalnie kupując lokal mieszkalny możemy nabyć go z miejscem postojowym zewnętrznym lub garażem podziemnym, ale ponieważ są to części wspólne nieruchomości, to za opłatą Budimex może sprzedać, a my nabyć prawo do wyłącznego korzystania z danej części wspólnej (czyli garażu lub miejsca postojowego). Taka transakcja, kupno lokalu mieszkalnego z miejscem garażowym lub postojowym, zawarta w jednym akcie notarialnym daje prawo zapłacić niższy VAT 8%. Są nawet już interpretacje prawne oraz wyroki NSA w tej sprawie http://interpretacje-podatkowe.org/miej ... 17-13-3-sj

Ktoś poruszał ten wątek w Budimexie?
Mają jakieś sensowne uzasadnienie?

michalb

Re: VAT na miejsce garażowe vs postojowe na zewnątrz

Postautor: michalb » 18 sie 2014, 1:05

iti

Postautor: iti » 18 sie 2014, 11:15

Ciekawy temat, tak że podbijam. Ja właśnie jak na razie miejsca na samochód nie kupowałem (ani w garażu ani poza nim), bo tego rodzaju środka lokomocji nie posiadam. Ale możliwe, że w przyszłości będę chciał miejsce dokupić, czyli rozumiem, że w takiej sytuacji będę miał zawsze 23% VAT, bo już nie będzie to traktowane jako część mieszkania. I ja to rozumiem tak, że garaż podziemny to część nieruchomości wspólnej oddana do wyłącznego użytkowania, z naziemnym już niekoniecznie tak musi być, stąd różnice w stawkach podatku.

michalb

Postautor: michalb » 18 sie 2014, 19:53

Jakie ceny Wam ostatecznie zakwotował doradca za miejsce w garażu podziemnym oraz za miejsce postojowe zewnętrzne?

Wena

Postautor: Wena » 07 wrz 2014, 20:07

Co do tych podatków za miejsce zewnętrzne. Jak jest w Waszych umowach? Bo nam wpisali w umowie deweloperskiej, że miejsce postojowe zewnętrzne ma 23% podatku, a tej dyskusji wynika,że powinno być opodatkowane na 8%.

Yankes

Postautor: Yankes » 07 wrz 2014, 21:50

zewnętrzne mam 23% :cry:

michalb

Postautor: michalb » 08 wrz 2014, 11:20

Na tym VAT za miejsca postojowe moim zdaniem robią nas kupujących trochę na "szaro" bo prosty lud to kupi co wielki deweloper napisze w umowie. Mnie powiedzieli ze narazie tego nie zmienia bo ich US interpretuje przepisy tak ze na miejsce postojowe zewnętrzne przynależne do mieszkania jest 23% VAT (pisałem o tym na początku dyskusji) mimo korzystnych dla kupujących wyroków sadowych w tym temacie.
Podobno wystąpili do MF o oficjalna interpretacje ale pewnie to potrwa kilka tygodni lub miesięcy jak otrzymają odpowiedz.
Aktualnie samemu możemy sie domagać zwrotu vatu od US jeśli uważamy ze za dużo zapłaciliśmy. Ale cóż ma ta chwile trzeba przełknąć wyższa cenę;(

Kala

Postautor: Kala » 08 wrz 2014, 11:45

michałb a jaką cenę płacicie za miejsca postojowe w związku z 23%? Budimex zwiększył cenę?

Yankes

Postautor: Yankes » 08 wrz 2014, 12:00

ja płącę 24600 ale przecież developer nie dostaje vatu
tylko cenę netto i raczej by mu nie załeżało sprzedawać z wyższym podatkiem bo wtedy ma mniej chętnych
łatwiej sprzedać coś jak kosztuje 21600 niż 24600

michalb

Postautor: michalb » 08 wrz 2014, 21:51

ja się wstrzymałem z umową deweloperską. przeciągam i czekam. Ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, iż mam małe szanse na pozytywne rozstrzygnięcie, bo budimex jest mocno nieelastyczny w kwestii Orlinskiego. cena za postojowe zewnętrzne jaką ja otrzymałem jest taka jak u wszstkich (chyba?) 24600 brutto (23% VAT). Jednak z mojej strony wyglada to tak, że budimex podkłada mi jedną umowę deweloperską, gdzie są wyszczególnione mieszkanie, balkon, oraz postojowe zewnętrzne. Balkon i postojowe zewnętrzne są częścią wspolną inwestycji i przysługuje mi prawą do wyłącznego korzystania z tych częsci wspólnych zatem zgodnie z przytoczonymi interpretacjami prawnymi oraz wyrokami sądów (we wcześniejszych postach w tym temacie) powinienem zapłacić 8% VATu - dla mnie to jest bardzo ważne bo to kilka tys w kieszeni. A ewentualna poźniesza walka z US by otrzymać zwrot będzie pewnie długa i bardzo nerwowa.... jeśli nawet zostanie pozytywnie zakończona.

Ps. miejsce garażowe mi wyceniono na 50000 brutto 23% Vatu - oddzielna umowa, komórka lokatorska 4000 zł brutto (8% VAt) za m2.

Wróć do „Kupno mieszkania, umowy z deweloperem, kredyty hipoteczne, program MdM”