Płatność kolejnej transzy os. Avia 2 w Czyżynach
Płatność kolejnej transzy os. Avia 2 w Czyżynach
W związku ze zbliżającym się terminem płatności (24 grudnia) napisałem do Pani z biura Budimexu o podanie stopnia zaawansowania budowy. Dostałem w odpowiedzi pismo podpisane przez kierownika budowy ze stanem budowy na dzień 30 listopada i wynosi on 35,8% zaawansowania budowy. Wynika z tego, że jest nieznaczne opóźnienie i raczej nie wyrobią się z tymi 40% do 24 grudnia, jak wynika z harmonogramu. Mam pytanie czy miał ktoś problemy z wypłatą transzy przez bank z powodu opóźnienia? Przy poprzednim terminie płatności transzy 30 września zaawansowania wynosiło 29%, czyli opóźnienie było 1% ale większość z nas płaciła tą transzę później ze względu na zapisu w umowie deweloperskiej. Zastanawia mniej czy teraz banki, które kontrolują same zaawansowanie budowy nie będą robiły problemów z wypłatą transzy...
Re: Płatność kolejnej transzy os. Avia 2 w Czyżynach
Myślę, że bank z deweloperem się dogadają i raczej problemów żadnych nie powinno być. Z tego, co widziałem ostatnio, to prace na Avii 2 idą całkiem sprawnie, chyba starają się jak najwięcej nadrobić
W każdym razie mi na innej inwestycji nie było problemu z wypłatą transzy przez bank, choć tam też nie było opóźnień. Poza tym, gdyby nawet Budimex dostał przez to pieniądze tydzień czy dwa później, to nic się nie stanie raczej strasznego. No ale widać po tym wszystkim, że jednak dosyć mają napięte te harmonogramy realizacji inwestycji, skoro wyrabiają się na styk 

-
w panelu internetowym klienta na bierząco jest publikowany stan zaawansowania prac na budowie
Na portalu klienta znajduje się informacja:
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Avia na dzień 31.12.2015r wynosi 75%.
Czyli 5% za mało:( Wpłaciłam transze ale nie jestem zadowolona ze opóznienia.
Informujemy, że stan zaawansowania inwestycji Osiedle Avia na dzień 31.12.2015r wynosi 75%.
Czyli 5% za mało:( Wpłaciłam transze ale nie jestem zadowolona ze opóznienia.
Idź "na grunt" i oceń stan zaawansowania prac, a później porównaj go z tym co masz zapisane w umowie. Ja tam jestem bardzo zadowolony, ale jeżeli dla kogoś liczą się cyferki to trudno.
To tak, że chyba mogłaś wstrzymać transzę jeśli by Ci na tym zależało, było kilka podobnych przypadków na osiedlu Orlińskiego. Teoretycznie można zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych np. jeśli to kredyt hipoteczny - jeśli chcesz, to znajdziesz coś w odpowiednim wątku 

Nowy pisze:To tak, że chyba mogłaś wstrzymać transzę jeśli by Ci na tym zależało, było kilka podobnych przypadków na osiedlu Orlińskiego. Teoretycznie można zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych np. jeśli to kredyt hipoteczny - jeśli chcesz, to znajdziesz coś w odpowiednim wątku
Można nawet trochę więcej niż kilkadziesiąt

To rzeczywiście, w tej sytuacji to jednak jest gra warta świeczki
Napisałem, bo mierzyłem po sobie, miałem relatywnie niewielki kredyt i te różnice nie byłyby wielkie. Ale 700 zł, to już jednak by się przydało, choćby przy urządzaniu mieszkania 

[quote="Vixen007":.]Na portalu klienta znajduje się informacja:
Czyli 5% za mało:( Wpłaciłam transze ale nie jestem zadowolona ze opóznienia.[/quote:.]
nie do końca 5%, 80 % ma być na 25 stycznia a to jest stan z 31 grudnia, więc można przypuszczać, że opóźnienie jest bardzo niewielkie - o ile w ogóle jest
Czyli 5% za mało:( Wpłaciłam transze ale nie jestem zadowolona ze opóznienia.[/quote:.]
nie do końca 5%, 80 % ma być na 25 stycznia a to jest stan z 31 grudnia, więc można przypuszczać, że opóźnienie jest bardzo niewielkie - o ile w ogóle jest
Zbliża się termin kolejnej raty a w panelu klienta Bx brak informacji o zaawansowaniu robót. Ktoś coś wie? Ktoś dzwonił i się dowiadywał? Albo może był na gruncie doglądnąć robót? Ja ostatnio przebywam daleko od Krakowa, więc jeśli ktoś z sąsiadów ma jakieś info to będę wdzięczny 

Wróć do „Avia 2 (etap III) - forum mieszkańców budynku”