Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach

Forum dla przyszłych mieszkańców i osób zastanawiających się czy kupić mieszkanie na osiedlu Avia 5 Budimexu w Krakowie.
krzysiekg

Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach

Postautor: krzysiekg » 21 sty 2016, 13:53

Witam wszystkich,

wygląda na to, że opóźnienie w naszym etapie wynosi ok. 3 miesiące. Wczoraj dostałem pismo, że na 15.01.2015 stan zaawansowania to 60%, czyli tyle ile powinno być w październiku 2015. Mam nadzieję, że coś nadgonią, albo przynajmniej wyrobią się w tym roku, bo inaczej mogą być problemy z wypłatą z MDM (pieniądze na wypłaty są rezerwowane na dany rok).

Pozdrawiam,
Krzysiek

Risager

Re: Opóźnienie w budowie inwestycji Avia 5 w Czyżynach

Postautor: Risager » 21 sty 2016, 15:56

Ja prosiłem ostatnio Budimex o wyznaczenie nowego harmonogramu wpłat w związku z opóźnieniem i zadeklarowali następujący harmonogram prac:
-70% do 10 marca;
-80% do 10 maja;
-90% do 20 lipca;
-100% do 6 września, czyli w terminie zgodnym z umową.

Bądźmy zatem dobrej myśli :)

Forszmit

Postautor: Forszmit » 21 sty 2016, 15:58

Witam
Mam takie pytanko :)
Kiedy poznamy dokladny wymiar scian? bo jak do tej pory to tylko znamy powierzchnie w m kwadratowych:(

pavlick22

Postautor: pavlick22 » 26 sty 2016, 22:20

Wysokość mieszkań to 265cm. O rysunek techniczny z pełnym zwymiarowaniem musisz się zwrócić do Budimexu.

dudicom

Postautor: dudicom » 02 lut 2016, 20:38

Cześć,
Czy w związku z tym 3 miesięcznym opóźnieniem w realizacji Avii 5 podpisujecie aneks do umowy deweloperskiej, a osoby które się kredytują czy do tego aneksują umowę kredytową? Piszę, bo harmonogram realizacji uległ dość mocnym opóźnieniom a wyżej wymienione umowy powinny odzwierciedlać stan faktyczny a nie teoretyczny? Dla przypomnienia (u mnie jest to paragraf 18):
§ 18
Postanowienia końcowe
1. Wszelkie zmiany Umowy mogą następować na podstawie aneksów zawartych w formie aktu notarialnego, z zastrzeżeniem poniższych zapisów. Strony ustalają, że koszty związane z zawarciem aneksów do Umowy ponosi Strona, która zawnioskowała o dokonanie zmiany Umowy.

P.S. Harmonogram wpłat transz a co za tym idzie % stanu realizacji inwestycji jest podstawowym przepisem zawartym w umowie deweloperskiej, który na tą chwilę jest nie realizowany przez DEV. więc bank może odmówić wypłaty kolejnej transzy bez stosownego aneksu.

karolina.j

Postautor: karolina.j » 02 lut 2016, 23:44

@dudicom

Jaki masz bank? Ja mam Pekao sa i oni mnie zmusili do zrobienia aneksu (tam dyspozycje o każdej transzy trzeba osobiście zglaszac przed danym terminem, wiec teoretycznie można nie isc- nie zlozyc dyspozycji).

Ale owszem akt notarialny ze zmianami transz wymaga aneksu do umowy kredytowej. Albo raczej zmiana transz w banku wymaga zmiany aktu. W kazdym banku i indywidualnym przypadku moze byc inne podejście zastosowane (nie kazdemu pekao kazal zmienic transze).

dudicom

Postautor: dudicom » 03 lut 2016, 20:14

Cześć @karolina.j,
Widzę, że mamy ten sam Bank no i ja muszę zrobić aneks do umowy deweloperskiej (z nowym harmonogramem) a później również aneks do umowy kredytowej - jedno z drugim powiązane i zapisy w obu umowach są jasne (w umowie deweloperskiej tak jak we wcześniejszym poście - wszelkie zmiany muszą być aneksowane a w umowie kredytowej harmonogram jest wręcz przekopiowany do umowy kredytowej). Nie wiem jak u innych i u Ciebie wygląda sprawa, ale jakieś małe opóźnienia w harmonogramie nie są problemem dla PEKAO, ale w moim przypadku było tak, że kolejną transzę wstrzymałem kilka ładnych miesięcy temu jak zauważyłem opóźnienia to od razu wstrzymałem kolejne transze (byłem dogadany w banku, że jak szybko nadrobią zaległości to wystarczy mój wniosek i transze uruchomią). No ale opóźnienie jest ok 3 miesieczne więc jak przyszedłem uruchomić kolejną transzę w styczniu to powiedzieli że harmonogram we wszystkich umowach musi być uaktualniony. Trzeba pamiętać też o ostatniej transzy która jest finansowana w moim przypadku z BGK (dopłata MDM) więc wszelkie zmiany lepiej wcześniej ogarnąć.

ragar

Postautor: ragar » 03 lut 2016, 22:26

Ja mam wrażenie, że co oddział nawet tego samego banku, to inaczej... Mniej albo bardzo elastyczni pracownicy, lepiej i gorzej poinformowani, bardziej i mniej mający klienta w d..., kiedy już jest umowa podpisana. Ja też na przykładzie Pekao SA, rzeczy o których mi mówią w moim oddziale, że nie da się załatwić, kumpel który ma kredyt hipoteczny w innym oddziale załatwia niemal "od ręki". Warto pamiętać o tym, że to, co mówi nam pracownik banku niekoniecznie jest zgodne z prawdą, co jest raczej kiepsko o tej instytucji świadczy :x

karolina.j

Postautor: karolina.j » 03 lut 2016, 22:49

to prawda, mam też znajomych, którzy wzięli w Pekao sa i kupili w BDMX i mieli zupełnie inną obsługę.
tak czy siak - powiedziałam bankowi, żeby gadał z BDMX o tym, bo ja nie zamierzam płacić za aneks do aktu notarialnego (jakby na to nie patrzeć, to bank nie jest stroną w akcie notarialnym), bo to nie z mojej winy wynika opóźnienie. BDMX zrobił to na swój koszt - ja natomiast zapłaciłam 50pln za aneks do umowy kredytowej w Banku. Ostatnią transzę przesunęli mi z października na listopad (O8) - ale powiedzieli, że "jest mało prawdopodobne, że tak późno skończą, więc październik jest najbardziej realistycznym terminem zakończenia budowy". w aneksie do aktu notarialnego, jest również zapis "jeżeli osiągniemy dany % zaawansowania wcześniej, to dajemy 7 dni na wpłacenie kolejnej transzy" - co zabawne - nie ma punktu który mówi "jeśli wciąż nie dotrzymamy nowego terminu to transza również się opóźnia w czasie".

ale tak jak mówi przedmówca - co kraj to obyczaj. PEKAO to moloch, w którym panuje bałagan oraz niejednolite standardy.

dudicom

Postautor: dudicom » 03 lut 2016, 23:13

Zgadza się, dużo zależy od osoby w banku na jaką się trafi.
Co do kosztów aneksu, to tu nie ma wątpliwości - BDX zrobił opóźnienie to i musi zapłacić za aneks do umowy deweloperskiej. A jeśli chodzi w ogóle o potrzebę podpisania takiego aneksu, to krótka wizyta u notariusza nic nie kosztuje a przynajmniej w umowie jest opisana realna sytuacja jaka występuje w realizacji inwestycji (opóźnienia) i nowe terminy transz. Jeśli by zostawić umowę po staremu, czyli płacenie w terminach niezgodnych z umową deweloperską, to w razie jakiś problemów daje to większe podstawy do podważenia takiej umowy, której strony nie wywiązywały sie w terminie ze swoich zobowiązań, więc chyba w interesie kupującego jest to, aby stan rzeczywisty był zapisany w umowie (oczywiście dobrze by było aby nowy harmonogram nie wydłużał finalnej realizacji inwestycji, bo to już inna bajka).

Wróć do „Avia 5 (etap IV) - forum mieszkańców budynku”