Kupno nowego mieszkania od LC Corp w Centralna Park forum

Forum osiedla Centralna Park w Krakowie przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
ajvona

Re: Kupno nowego mieszkania od LC Corp w Centralna Park forum

Postautor: ajvona » 22 sty 2016, 9:47

znam, znam i korzystam. A czy cos jeszcze? Jakieś fora np.?

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 22 sty 2016, 11:13

ajvona pisze:A moze znacie jakieś inwestycje juz ukończone gdzie sa jeszcze dostepne mieszkania z MdM? Gdzie szukać takich informacji? Ktoś ? Coś? :)

@ajvona, to jest tak, że jeśli w Krakowie chcesz kupić nowe mieszkanie w z MdM, zwłaszcza w niezłej lokalizacji (a taką jednak są Czyżyny), to na gotowe nie ma co liczyć. A jeśli coś nawet zostanie niesprzedane jeszcze do tego czasu, to można mieć niemal pewność, że problem jest z wystawą okien, rozkładem mieszkania albo czymś innym. Prawda jest taka, że dobre i tanie mieszkania, to sprzedają się jeszcze na etapie dziury w ziemi. Podobnie było na przykład z inwestycjami Budimexu przy pasie startowym w Czyżynach. Choćby blok Orlińskiego 4 Kraków, który właśnie jest kończony, tak już od roku albo dłużej nie było nic do kupienia... Trzeba szukać na jak najwcześniejszym etapie projektu, jeśli chce się wybrać coś sensownego :)

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 22 sty 2016, 13:22

Ciężko znaleźć coś konkretnego nawet na tych stronkach. Może ja jestem za wybredny... zawsze jest jakieś ALE.
Fajne były mieszkanie na Nowych Czyżynach, ale za miejsce postojowe 25 tys. koło bloku (przy ograniczonej ich ilości i bez pewności, że takowe się dostanie) oraz 50 tys. w podziemiu to niestety podziękowałem.
Na Centralnej mam rezerwację, ale... chyba podziękuję.

ajvona pisze:Miałam dwa: D58 oraz D20. Jednak w tej chwili po eksperymencie gdzie co rano po przyjściu do pracy wyświetlała mi sie na komputerze tapeta z kominami stwierdziłam, że to nie jest widok który chce widzieć po przebudzeniu. :)

w moim wypadku miałbym sypialnie z drugiej strony (na osiedle) ale musiałbym popijać dymiącą kawę przy dymiącym kominie.
Dzisiaj rano dzwonił do mnie przedstawiciel z biura nieruchomości, który potwierdził obawy w LCC - większość klientów tylko ogląda miejsce i rezygnuje z mieszkań. Zainteresowanie kominami jest znikome.

ajvona

Postautor: ajvona » 22 sty 2016, 13:43

Ja na razie stwierdzilam ze poczekam. Nastepnym budynkiem ma być E, tam na skrzydle jest troche lepiej. Zobaczymy tez jak bedzie to wygldać cenowo.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 22 sty 2016, 13:49

Mi w LCC powiedzieli, że kolejne budynki będą droższe. Być może to mało obiektywna opinia jako, że deweloper musi najpierw "upłynnić" obecne lokale.

kustosz

Postautor: kustosz » 22 sty 2016, 14:07

jafarek pisze:Ciężko znaleźć coś konkretnego nawet na tych stronkach. Może ja jestem za wybredny... zawsze jest jakieś ALE.
Fajne były mieszkanie na Nowych Czyżynach, ale za miejsce postojowe 25 tys. koło bloku (przy ograniczonej ich ilości i bez pewności, że takowe się dostanie) oraz 50 tys. w podziemiu to niestety podziękowałem.
Na Centralnej mam rezerwację, ale... chyba podziękuję.

Poza ceną miejsca postojowego warto zwrócić uwagę na późniejszy czynsz. Na Avii czynsz waha się w granicach absurdalnych 160 zł miesięcznie za wykupione miejsce postojowe!
CP ma ten atut, że w garażu podziemnym jest aż 132 miejsca postojowe, dzięki czemu czynsz rozkłada się na więcej niż kilkanaście miejsc postojowych i może kosztować 30-35 zł, a więc 5 razy taniej.

jafarek pisze:w moim wypadku miałbym sypialnie z drugiej strony (na osiedle) ale musiałbym popijać dymiącą kawę przy dymiącym kominie.
Dzisiaj rano dzwonił do mnie przedstawiciel z biura nieruchomości, który potwierdził obawy w LCC - większość klientów tylko ogląda miejsce i rezygnuje z mieszkań. Zainteresowanie kominami jest znikome.

Nie potwierdza tego liczba sprzedanych już mieszkań na lcc.pl/pl/centralna-park/wyszukiwarka#3d-bud, a jeszcze ponad rok do zakończenia budowy. Fakt, kominy nie powalają, ale w mojej ocenie wciąż lepsze jak okno sąsiada (reduta, avia itd.) ;)

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 22 sty 2016, 14:16

kustosz pisze:Poza ceną miejsca postojowego warto zwrócić uwagę na późniejszy czynsz. Na Avii czynsz waha się w granicach absurdalnych 160 zł miesięcznie za wykupione miejsce postojowe!
z tego co wiem to jest to cen wyjściowa, która ma być docelowo zmieniona po zawiązaniu się wspólnoty mieszkaniowej, co nie zmienia faktu, że cena będzie oscylować zapewne w ok. 80-100 zl/m-c.

kustosz pisze:Nie potwierdza tego liczba sprzedanych już mieszkań, a jeszcze ponad rok do zakończenia budowy.
Fakt, kominy nie powalają, ale w mojej ocenie wciąż lepsze jak okno sąsiada (reduta, avia itd.) ;)

Fakty trochę się już sprzedało. Za pewno cena przyciąga. Napisałem tylko to co mi powiedzieli w biurze nieruchomości. Wiele mieszkań jest w rezerwacji więc pewnie jeszcze kolejne się sprzedadzą.

A ktoś kojarzy jak mają się później kształtować koszty utrzymania w CP? Niestety w LCC niewiele mi Pani na ten temat powiedziała.

kustosz

Postautor: kustosz » 22 sty 2016, 14:28

jafarek pisze:z tego co wiem to jest to cen wyjściowa, która ma być docelowo zmieniona po zawiązaniu się wspólnoty mieszkaniowej, co nie zmienia faktu, że cena będzie oscylować zapewne w ok. 80-100 zl/m-c.

Wg mojej wiedzy to już info z budynków z zawiązaną wspólnotą, a te wyjściowe są po 170 zł, ale być może to pojedyńcze przypadki.

jafarek pisze:A ktoś kojarzy jak mają się później kształtować koszty utrzymania w CP? Niestety w LCC niewiele mi Pani na ten temat powiedziała.

Kojarzę, że około 3,5 zł za m2.

Awatar użytkownika
jafarek
Kontaktowanie:

Postautor: jafarek » 22 sty 2016, 14:36

kustosz pisze:Kojarzę, że około 3,5 zł za m2.

To był kolejny plus. Bo w LCC usłyszałem rozstrzał 3-7 zł :?

kustosz

Postautor: kustosz » 22 sty 2016, 14:44

jafarek pisze:To był kolejny plus. Bo w LCC usłyszałem rozstrzał 3-7 zł :?

Miejmy nadzieję, że moją informację potwierdzi praktyka ;)

W tym temacie układ budynku jest bardzo ciekawy, z tego względu że nie ma podłużnych korytarzy na klatkach do 6 mieszkań, tylko do 3, a więc znacznie spada powierzchnia części wspólnych, które wliczają się do czynszu. Pewnie to nie będzie wielka różnica, ale zawsze :)

Wróć do „Osiedle Centralna Park Kraków - dyskusje na tematy ogólne”