Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Emi

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Emi » 12 lut 2016, 21:11

Staś pisze:Wziąłbym 5000 PLN odszkodowania , a w miejscu "dziury" zrobiłbym ściankę z pustaków szklanych (świetlik taki), lub rozsuwane drzwi ze szkła matowego. Jeszcze zostałoby kilka tysięcy.

Mnie taka kwota nie satysfakcjonuje. Bład sprzedawcy, on powinien ponosic wszelkie koszty. Nie tylko postawienia sciany. Znienia sie rozklad (ilosc pomieszczen). Za zmiany po odborze (postawienie scianki tak jak byla) ja bede odpowiadala. Prawo konsumenta, dostaje to co kupilam a nie kupilam kota w worku, kupilam swiadomie mieszkanie, ktore mi odpowiadalo. Gdyby chodzilo o postawienie sciany to zapewne bx postawilby mi ja z powrotem po odbiorze i nie proponowal rekompensaty (jak dla mnie to co proponuja nawet nie "stoi" kolo Rekompensaty). Ps. Nie pracuje w bx, poprostu walcze o swoje wiec mam inne zdanie niz 5000.

Emi

Postautor: Emi » 12 lut 2016, 21:35

Emi pisze:
Tes pisze:Mojego mieszkania również dotyczy ta zmiana i całkowicie mi nie odpowiada. Poniżej zamieszczam plany mieszkania przed i po zmianach. Kontaktowałam się z radcą prawnym i powiedział, że jest to znacząca zmiana ponieważ mieszkanie będzie ciemniejsze. Tym bardziej jeśli po oddaniu zdecyduję się na postawienie tej ściany. Postawienie ściany też zmniejsza wartość mieszkania w przypadku jeśli w przyszłości chciałabym je sprzedać ponieważ nie będzie ono spełniało norm budowlanych. A ciężko jest przewidzieć co będzie za 10-20 lat, a wada jednak nie zniknie. Poza tym u mnie priorytetem była osobna kuchnia i odrzucałam mieszkania z aneksem pomimo tego, że były takie do kupienia w innych blokach we wcześniejszych terminach.

Jeśli to możliwe to też prosiłabym osoby w tej samej sytuacji o kontakt na priv.

Możemy się skontaktować przez mojego emalia:

Nie mam uprawnien do uzywania funkcji wiadomosci prywatnych:/

Tes

Postautor: Tes » 12 lut 2016, 22:01

Emi pisze:
Emi pisze:
Tes pisze:Mojego mieszkania również dotyczy ta zmiana i całkowicie mi nie odpowiada. Poniżej zamieszczam plany mieszkania przed i po zmianach. Kontaktowałam się z radcą prawnym i powiedział, że jest to znacząca zmiana ponieważ mieszkanie będzie ciemniejsze. Tym bardziej jeśli po oddaniu zdecyduję się na postawienie tej ściany. Postawienie ściany też zmniejsza wartość mieszkania w przypadku jeśli w przyszłości chciałabym je sprzedać ponieważ nie będzie ono spełniało norm budowlanych. A ciężko jest przewidzieć co będzie za 10-20 lat, a wada jednak nie zniknie. Poza tym u mnie priorytetem była osobna kuchnia i odrzucałam mieszkania z aneksem pomimo tego, że były takie do kupienia w innych blokach we wcześniejszych terminach.

Jeśli to możliwe to też prosiłabym osoby w tej samej sytuacji o kontakt na priv.

Możemy się skontaktować przez mojego emalia:

Ja też nie mam ale napisałam w tej sprawie do administratora bo nie za bardzo wiem jak mogłabym mieć takie uprawnienia. Poza tym jest to bardzo dziwne, że nie można podać swojego maila publicznie, w końcu to Twój mail i Ty powinnaś decydować czy chcesz go tu podać czy nie...
Zobaczymy co mi odpiszą...

mania_an

Postautor: mania_an » 12 lut 2016, 22:25

Tes pisze:
Emi pisze:
Emi pisze:Możemy się skontaktować przez mojego emalia:

Ja też nie mam ale napisałam w tej sprawie do administratora bo nie za bardzo wiem jak mogłabym mieć takie uprawnienia. Poza tym jest to bardzo dziwne, że nie można podać swojego maila publicznie, w końcu to Twój mail i Ty powinnaś decydować czy chcesz go tu podać czy nie...

Ja również napisałam do administratora - tez nie mogłam wysłać do was wiadomości prywatnych

slwk
Administrator

Postautor: slwk » 13 lut 2016, 2:23

Witam, w takim razie rozjaśnię kilka wątpliwości.

Prywatne wiadomości - mogą ne wysyłać wszyscy aktywni użytkownicy forum, którzy biorą udział w dyskusjach. Świeżo zarejestrowany użytkownik takich wiadomości wysyłać nie może i jest to zabezpieczenie przed spamem, którego swego czasu było tu sporo, a to jednak działa całkiem nieźle. Czyli zanim wyśle się wiadomość, trzeba chwilę poudzielać się na forum.

Nie ma zakazu umieszczania tu adresów mailowych, choć to kiepska metoda, bowiem trafiają one do różnych baz i później rozsyłany jest na nie spam. Jednak jeśli ktoś to rozumie, to proszę bardzo :)

Wybaczcie niedogodności, pozdrowienia od admina :)

Emi

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 9:11

mania_an pisze:
Tes pisze:
Emi pisze:Nie mam uprawnien do uzywania funkcji wiadomosci prywatnych:/

Ja również napisałam do administratora - tez nie mogłam wysłać do was wiadomości prywatnych

No coz skoro nie mozemy sie skontaktowac, to zapraszam na kawe :) dzisiaj, jutro, w tygodniu po 16?

Staś

Postautor: Staś » 13 lut 2016, 11:24

Emi pisze:
Staś pisze:Wziąłbym 5000 PLN odszkodowania , a w miejscu "dziury" zrobiłbym ściankę z pustaków szklanych (świetlik taki), lub rozsuwane drzwi ze szkła matowego. Jeszcze zostałoby kilka tysięcy.

Mnie taka kwota nie satysfakcjonuje. Bład sprzedawcy, on powinien ponosic wszelkie koszty. Nie tylko postawienia sciany. Znienia sie rozklad (ilosc pomieszczen). Za zmiany po odborze (postawienie scianki tak jak byla) ja bede odpowiadala. Prawo konsumenta, dostaje to co kupilam a nie kupilam kota w worku, kupilam swiadomie mieszkanie, ktore mi odpowiadalo. Gdyby chodzilo o postawienie sciany to zapewne bx postawilby mi ja z powrotem po odbiorze i nie proponowal rekompensaty (jak dla mnie to co proponuja nawet nie "stoi" kolo Rekompensaty). Ps. Nie pracuje w bx, poprostu walcze o swoje wiec mam inne zdanie niz 5000.

To po co to całe pisanie i bicie piany? Bx przyznaje się do winy i chce naprawić błąd zgodnie z prawem i możliwościami. Cudu nie dokona , a za półdarmo mieszkania nie da. Bx ścianki nie dobuduje ani przed, ani po odbiorze, bo mu nie wolno. Mieszkanie jest niezgodne z zakupionym. Można przystać na propozycję Bx , ale widzę, że ona nie satysfakcjonuje. Nabywca może skorzystać ze swoich praw. Należy wypowiedzieć umowę, Bx odda pieniądze i po kłopocie. Bx większego rabatu raczej nie da, bo wie , że i tak sprzeda to mieszkanie (może nawet drożej, niż pierwotnie).

Tes

Postautor: Tes » 13 lut 2016, 14:20

Emi pisze:
mania_an pisze:
Tes pisze:Ja też nie mam ale napisałam w tej sprawie do administratora bo nie za bardzo wiem jak mogłabym mieć takie uprawnienia. Poza tym jest to bardzo dziwne, że nie można podać swojego maila publicznie, w końcu to Twój mail i Ty powinnaś decydować czy chcesz go tu podać czy nie...

No coz skoro nie mozemy sie skontaktowac, to zapraszam na kawe :) dzisiaj, jutro, w tygodniu po 16?

Dobry pomysł :) to ja proponuję poniedziałek, godzina 16:30, może Wesoła Cafe na Rakowickiej 17?

D89

Postautor: D89 » 13 lut 2016, 15:10

Staś pisze:To po co to całe pisanie i bicie piany? Bx przyznaje się do winy i chce naprawić błąd zgodnie z prawem i możliwościami. Cudu nie dokona , a za półdarmo mieszkania nie da. Bx ścianki nie dobuduje ani przed, ani po odbiorze, bo mu nie wolno. Mieszkanie jest niezgodne z zakupionym. Można przystać na propozycję Bx , ale widzę, że ona nie satysfakcjonuje. Nabywca może skorzystać ze swoich praw. Należy wypowiedzieć umowę, Bx odda pieniądze i po kłopocie. Bx większego rabatu raczej nie da, bo wie , że i tak sprzeda to mieszkanie (może nawet drożej, niż pierwotnie).
Prawnicy też muszą z czegoś żyć. Wiele więcej od Bx nie uzyska a honorarium skasuje.

Staś

Postautor: Staś » 13 lut 2016, 16:14

"Kontaktowałam się z radcą prawnym i powiedział, że jest to znacząca zmiana ponieważ mieszkanie będzie ciemniejsze. Tym bardziej jeśli po oddaniu zdecyduję się na postawienie tej ściany".
Prawnicy to jednak mają klawe życie inkasując pieniądze za tak odkrywcze opinie. :D

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”