Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Tes

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Tes » 13 lut 2016, 17:13

Staś pisze:
Emi pisze:
Staś pisze:Wziąłbym 5000 PLN odszkodowania , a w miejscu "dziury" zrobiłbym ściankę z pustaków szklanych (świetlik taki), lub rozsuwane drzwi ze szkła matowego. Jeszcze zostałoby kilka tysięcy.

Mnie taka kwota nie satysfakcjonuje. Bład sprzedawcy, on powinien ponosic wszelkie koszty. Nie tylko postawienia sciany. Znienia sie rozklad (ilosc pomieszczen). Za zmiany po odborze (postawienie scianki tak jak byla) ja bede odpowiadala. Prawo konsumenta, dostaje to co kupilam a nie kupilam kota w worku, kupilam swiadomie mieszkanie, ktore mi odpowiadalo. Gdyby chodzilo o postawienie sciany to zapewne bx postawilby mi ja z powrotem po odbiorze i nie proponowal rekompensaty (jak dla mnie to co proponuja nawet nie "stoi" kolo Rekompensaty). Ps. Nie pracuje w bx, poprostu walcze o swoje wiec mam inne zdanie niz 5000.

To po co to całe pisanie i bicie piany? Bx przyznaje się do winy i chce naprawić błąd zgodnie z prawem i możliwościami. Cudu nie dokona , a za półdarmo mieszkania nie da. Bx ścianki nie dobuduje ani przed, ani po odbiorze, bo mu nie wolno. Mieszkanie jest niezgodne z zakupionym. Można przystać na propozycję Bx , ale widzę, że ona nie satysfakcjonuje. Nabywca może skorzystać ze swoich praw. Należy wypowiedzieć umowę, Bx odda pieniądze i po kłopocie. Bx większego rabatu raczej nie da, bo wie , że i tak sprzeda to mieszkanie (może nawet drożej, niż pierwotnie).

Nikt tutaj piany nie bije, tylko próbujemy się rozeznać co można w takiej sytuacji zrobić. Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek będąc w naszej sytuacji bez jakiejkolwiek konsultacji podpisałby taki aneks, zgadzając się od razu na te warunki i na podstawie takiego rysunku jaki zamieściłam wcześniej. Przecież z niego nawet nie wynika ile faktycznie tej ściany usuwają i o ile ten grzejnik się przesunie w stronę drzwi. Poza tym Budimex nie sprzeda mojego mieszkania drożej bo ja nie chcę z nimi rozwiązywać umowy, a oni nie mają podstaw do wypowiedzenia mi umowy. Dlatego uważam, że Twoja teza o tym, że nie da większego rabatu jest błędna bo muszą się z nami jakoś dogadać ponieważ przy oddaniu mieszkania, które nie będzie zgodne z umową będą musieli większe kary płacić niż 5000zł. No i dawanie rad typu w miejsce dziury wstawiłbym ściankę z pustaków szklanych lub drzwi rozsuwane też jest trochę dziwne bo jednak mówimy o mieszkaniu, na które każdy ma swój własny plan. Nie wiem jak Ty ale ja świadomie wybierałam mieszkanie z takim układem, mając już wstępny zarys tego, co chciałabym tam wstawić. A teraz chcę po prostu rozważyć wszystkie opcje zanim podpiszę taki papier.

D89

Postautor: D89 » 13 lut 2016, 19:52

Tes pisze:muszą się z nami jakoś dogadać ponieważ przy oddaniu mieszkania, które nie będzie zgodne z umową będą musieli większe kary płacić niż 5000zł
Na jakiej podstawie tak wnosisz?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 13 lut 2016, 21:39

Jeżeli ktoś nie podpisze aneksu to raczej nie ma co liczyć na odbiór mieszkania.

gucio

Postautor: gucio » 13 lut 2016, 22:12

Tes pisze:
Staś pisze:
Emi pisze:Mnie taka kwota nie satysfakcjonuje. Bład sprzedawcy, on powinien ponosic wszelkie koszty. Nie tylko postawienia sciany. Znienia sie rozklad (ilosc pomieszczen). Za zmiany po odborze (postawienie scianki tak jak byla) ja bede odpowiadala. Prawo konsumenta, dostaje to co kupilam a nie kupilam kota w worku, kupilam swiadomie mieszkanie, ktore mi odpowiadalo. Gdyby chodzilo o postawienie sciany to zapewne bx postawilby mi ja z powrotem po odbiorze i nie proponowal rekompensaty (jak dla mnie to co proponuja nawet nie "stoi" kolo Rekompensaty). Ps. Nie pracuje w bx, poprostu walcze o swoje wiec mam inne zdanie niz 5000.

To po co to całe pisanie i bicie piany? Bx przyznaje się do winy i chce naprawić błąd zgodnie z prawem i możliwościami. Cudu nie dokona , a za półdarmo mieszkania nie da. Bx ścianki nie dobuduje ani przed, ani po odbiorze, bo mu nie wolno. Mieszkanie jest niezgodne z zakupionym. Można przystać na propozycję Bx , ale widzę, że ona nie satysfakcjonuje. Nabywca może skorzystać ze swoich praw. Należy wypowiedzieć umowę, Bx odda pieniądze i po kłopocie. Bx większego rabatu raczej nie da, bo wie , że i tak sprzeda to mieszkanie (może nawet drożej, niż pierwotnie).

Nikt tutaj piany nie bije, tylko próbujemy się rozeznać co można w takiej sytuacji zrobić. Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek będąc w naszej sytuacji bez jakiejkolwiek konsultacji podpisałby taki aneks, zgadzając się od razu na te warunki i na podstawie takiego rysunku jaki zamieściłam wcześniej. Przecież z niego nawet nie wynika ile faktycznie tej ściany usuwają i o ile ten grzejnik się przesunie w stronę drzwi. Poza tym Budimex nie sprzeda mojego mieszkania drożej bo ja nie chcę z nimi rozwiązywać umowy, a oni nie mają podstaw do wypowiedzenia mi umowy. Dlatego uważam, że Twoja teza o tym, że nie da większego rabatu jest błędna bo muszą się z nami jakoś dogadać ponieważ przy oddaniu mieszkania, które nie będzie zgodne z umową będą musieli większe kary płacić niż 5000zł. No i dawanie rad typu w miejsce dziury wstawiłbym ściankę z pustaków szklanych lub drzwi rozsuwane też jest trochę dziwne bo jednak mówimy o mieszkaniu, na które każdy ma swój własny plan. Nie wiem jak Ty ale ja świadomie wybierałam mieszkanie z takim układem, mając już wstępny zarys tego, co chciałabym tam wstawić. A teraz chcę po prostu rozważyć wszystkie opcje zanim podpiszę taki papier.

Tess ale nie denerwuj sie:-) Raczej nikt z Nas nie jest tutuaj po to zeby bic piane tylko zeby ci przedstawic jakie sa mozliwosci...
Jesli wynajmiesz prawnika to licz sie z kosztami krore moga byc wieksze niz twoja pozniejsza rekompensata...
Zobacz co masz wpisane w umowie i jakie pieniązki mozesz liczyc w razie zrwanej umowy przez BX (jesli Ci taka zmiana nie odpowiada)
Albo sprobuj i dogadaj sie tak ze oni zrobia ta zmiane a po odbiorze odtworza Ci Ten stan sprzed miany .
Tylko proponuje zadzwonic do centrali do Warszawy bo Oni tu w Krakowie nie maja pojecia co moga mowic klientowi a czego nie,
zawsze potwierdzaja z WAWKA :-)
Radze tak a napewno cos wyjdzie na dobre :-)

Emi

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 22:28

Tes pisze:
Emi pisze:
mania_an pisze: Ja również napisałam do administratora - tez nie mogłam wysłać do was wiadomości prywatnych

No coz skoro nie mozemy sie skontaktowac, to zapraszam na kawe :) dzisiaj, jutro, w tygodniu po 16?

Dobry pomysł :) to ja proponuję poniedziałek, godzina 16:30, może Wesoła Cafe na Rakowickiej 17?

Jestem za:) bede :)

zagi

Postautor: zagi » 13 lut 2016, 22:39

ja bym za ten usuniety kawałek scianki i przesunięty kaloryfer zażądał od bdx conajmniej Niderlandów i szukałbym takiego prawnika , który dałby rade to wywalczyć.

Emi

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 22:58

Tes pisze:
Staś pisze:
Emi pisze:Mnie taka kwota nie satysfakcjonuje. Bład sprzedawcy, on powinien ponosic wszelkie koszty. Nie tylko postawienia sciany. Znienia sie rozklad (ilosc pomieszczen). Za zmiany po odborze (postawienie scianki tak jak byla) ja bede odpowiadala. Prawo konsumenta, dostaje to co kupilam a nie kupilam kota w worku, kupilam swiadomie mieszkanie, ktore mi odpowiadalo. Gdyby chodzilo o postawienie sciany to zapewne bx postawilby mi ja z powrotem po odbiorze i nie proponowal rekompensaty (jak dla mnie to co proponuja nawet nie "stoi" kolo Rekompensaty). Ps. Nie pracuje w bx, poprostu walcze o swoje wiec mam inne zdanie niz 5000.

Po pierwsze mamy umowy dewoloprrskie, to nie takie proste zeby sie nas pozbyc. Po drugie przesuniecie bloku wynikolo z powodu posadowienia bloku obok wiec od pocztku swiadomie to Zrobione zostalo, po trzecie nie ma zadnego postepowania w sprawie zmiany pozwolenia na budowe, roboty ktore wykonuje nie sa robotami zabiezpieczajacymi, PINB napewno mialby swoje zdanie navten temat, a na prawnikow dam rade , napewno nie bede stratna:)

Emi

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 23:10

D89 pisze:
Staś pisze:To po co to całe pisanie i bicie piany? Bx przyznaje się do winy i chce naprawić błąd zgodnie z prawem i możliwościami. Cudu nie dokona , a za półdarmo mieszkania nie da. Bx ścianki nie dobuduje ani przed, ani po odbiorze, bo mu nie wolno. Mieszkanie jest niezgodne z zakupionym. Można przystać na propozycję Bx , ale widzę, że ona nie satysfakcjonuje. Nabywca może skorzystać ze swoich praw. Należy wypowiedzieć umowę, Bx odda pieniądze i po kłopocie. Bx większego rabatu raczej nie da, bo wie , że i tak sprzeda to mieszkanie (może nawet drożej, niż pierwotnie).
Prawnicy też muszą z czegoś żyć. Wiele więcej od Bx nie uzyska a honorarium skasuje.

:) nawet szkoda mi tego komentowac, z prawnikiem sie dogadalam :) niekoniecznie ja zaplace, a jak juz wspominalam od stycznia dziala darmowy program rzadowy porady prawne:D

D89

Postautor: D89 » 13 lut 2016, 23:29

Zgodnie z tą umową oraz zapisami KC przy rozwiązaniu umowy z winy dewelopera nabywcy przysługuje podwójna kwota zadatku czyli 10 000 zł - nie potrzeba do tego żadnej wiedzy tajemnej i więcej od Bx nie da się wydębić. Jeśli ktoś nie zdecyduje się na rozwiązanie umowy to będzie musiał zadowolić się niższą kwotą, bo jak pisał kolega mieszkanie na pewno się sprzeda a nawet ceny są obecne wyższe.

Emi

Postautor: Emi » 13 lut 2016, 23:34

D89 pisze:
Tes pisze:muszą się z nami jakoś dogadać ponieważ przy oddaniu mieszkania, które nie będzie zgodne z umową będą musieli większe kary płacić niż 5000zł
Na jakiej podstawie tak wnosisz?

Umowy:) terminy.... Zreszta bx wiesz o tym

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”