Trzeci etap harmonogramu budowy

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ATM

Re: Trzeci etap harmonogramu budowy

Postautor: ATM » 17 wrz 2014, 17:32

Kurde, teraz sam mam wątpliwości :P :P byłem tam przejazdem, nie zatrzymywałem się nawet.. aczkolwiek wyglądało to tak jakby była już wylewka.. nie mniej jednak mogę się mylić :) :D :D
Zweryfikuję to ! :D

wojtekf

Postautor: wojtekf » 17 wrz 2014, 18:28

Nie mam 100 % pewności ale będąc dzisiaj w okolicach budowy widziałem że bliżej drogi jest zrobione puki co rusztowanie i deskowanie, nie wiem jak dalsza część wygląda bo również byłem przejazdem ;)

iti

Postautor: iti » 18 wrz 2014, 13:30

A najnowsze (chyba) zdjęcia z budowy można obejrzeć na stronie na Facebooku: facebook.com/NoweCzyzyny
Wygląda na to, że płyty poziomu zero jeszcze nie ma, ale prace nad przygotowaniem do jej wylania są już bardzo zaawansowane :)

Nowy

Postautor: Nowy » 18 wrz 2014, 13:46

A mnie zastanawia jedno, np. to zdjęcie z budowy przedstawia to wszystko w taki sposób, że planowana płyta jest zagłębiona względem poziomu gruntu o 0,5-1 metr. Ale to chyba nie będzie poziom parteru. Jak myślicie, dlaczego to jest tak robione, może ta część, która jest teraz deskowana będzie przysypana ziemią...

Pasiek

Postautor: Pasiek » 18 wrz 2014, 14:09

Na tym zdjęciu w głębi https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/10697172_690427694368122_4379397295012345197_o.jpg widać że te deski są na podporach, na deskach dopiero będzie zbrojenie pod płytę, które później zaleją, więc parter będzie ciut wyżej, nie wiem jak gruby będzie tam beton, może 20-30cm, więc poziom parteru i gruntu się ciut wyrówna, do tego dochodzi sprawa związana ze zrobieniem tam nowej drogi dojazdowej, więc pewnie wtedy dopiero się wszystko ładnie zrówna, to samo od zachodu, gdzie nasi sąsiedzi z parterów będą mieli "ogródki".

Nowy

Postautor: Nowy » 18 wrz 2014, 15:05

No tak, będzie jeszcze zbrojenie, ale beton taki gruby nie będzie, a wątpię, żeby aż tyle mieli wkopać blok, byłby wtedy dużo niżej niż ul. Orlińskiego, to bez sensu by było. Za to właśnie na tym zdjęciu, które Ty podałeś jako przykład, widać, że z tej strony płyta będzie lana na poziomie gruntu lub lekko powyżej (zakrzywione pręty na górze tej ściany to chyba jej początek). Myślę, że widoczne deskowania, to jeszcze nie pod płytę zerowego poziomu, ten chyba jednak będzie wyżej. I oby, bo gdybym nie miał racji, to okazałoby się, że Ci którzy kupili mieszkania na parterze, mieliby je lekko "wkopane" :) A wątpię, żeby Budimex pozwolił sobie na coś takiego.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 18 wrz 2014, 15:45

Też nad tą kwestią rozmyślałem i rozwiązałem delemat. Wystarczy zerknąć na rzut hali garażowej i rzut piętra mieszkania i zauważy się że hala garażowa jest większa czyli jej część znajdzie się pod ziemią ;)

lukasz

Postautor: lukasz » 18 wrz 2014, 17:48

ATM pisze:Nie wchodziłem na teren budowy, wszystko było pozamykane. Wystawiłem ręce przez ogrodzenie.
Kiedyś jak był początkowy etap budowy ochroniarz mnie wpuścił bez większych problemów ale po zakończeniu prac w danym dniu.

Fajną sprawą byłoby gdyby ktoś posiadał drona z kamerą :) można by robić fajne ujęcia oraz śledzić postępy budowy gdy budynek (w środku) będzie już słabo widoczny z ziemi. :D :D

Dronem z kamerkę nie wolno latać nad tą częścią Krakowa. Grozi za to 2 lata odsiadki.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 wrz 2014, 21:07

Czyli będzie tak, jak myślałem, tamta część zostanie przysypana i to co widzimy, to jednak nie są przygotowania do wylania jeszcze płyty poziomu zero :)

@lukasz, a dlaczego nie wolno dronem latać? Chodzi o to, że tam jest lotnisko? Niby nieczynne, ale coś tam czasem może jeszcze lądować (np. jak są pokazy lotnicze). Pewnie może też być używane jako jakieś awaryjne.

ATM

Postautor: ATM » 18 wrz 2014, 23:20

Cooooooo ? :D:D:D nie wiedziałem :D na pewno gdybym zdobył drona czy quadrocopter przez myśl by mi nie przeszło, że jest zakaz i traktowałbym to jako zabawke :)

Wydawało mi się, iż tylko spalinowe modele mają takie ograniczenia... :(

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”