Nielegalne wysypisko śmieci w Krakowie na miejskiej działce

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
ŁukaszC

Re: Nielegalne wysypisko śmieci w Krakowie na miejskiej działce

Postautor: ŁukaszC » 29 lut 2016, 11:32

W BO na 2017 jest 50 000 zł więc nie bardzo to widzę. Nie ma co kombinować, chodziło mi raczej by osiągnąć konsensus co do pomysłu na ten teren a ja propozycje zagospodarowania przedstawie w Radzie Dzielnicy.

D89

Postautor: D89 » 29 lut 2016, 16:35

Ideałem byłby parking + teren zielony + plac zabaw. Dla każdego coś potrzebnego.

iti

Postautor: iti » 29 lut 2016, 18:49

ŁukaszC i @D89, zgadzam się, że warto by ustalić, co byśmy chcieli, żeby tam powstało i to, co proponujecie jest całkiem niezłe. Oby tylko nikt nie wpadł tam na pomysł wybudowania jakiegoś wysokiego budynku ;) I może warto by zacząć w miarę szybko z tym działać, żeby się nagle nie okazało, że zostaniemy postawieni przed faktem dokonanym...

Choć faktycznie wydawała mi się też prawdopodobna opcja, że miasto zostawiło ten teren na rzecz inwestycji związanych z przebudową ulicy Stella-Sawickiego. A może powstanie tam kiedyś stacja metra :?: :lol:

maks

Postautor: maks » 29 lut 2016, 19:38

Gratulacje - inicjatywa zakończona pełnym sukcesem :) Nowe porządki cieszą oko, a jeszcze jak się zazieleni to będzie ładniej. Odnośnie zagospodarowania też przychylam się ku parkingowi z elementami zieleni, pozwoli to choć w niewielkim stopniu zmniejszyć problem z samochodami.

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 01 mar 2016, 13:00

Świetnie, że udało się coś z tymi pozostałościami zrobić. Jako mieszkaniec parteru z ogródkiem od tej strony też jestem bardzo zainteresowany dalszymi losami tej działki obok. Wcześniejsze Wasze pomysły są bardzo dobre. Też uważam, że pierwszym krokiem będzie sprawdzenie czy w ogóle ten teren nie jest przeznaczony pod jakieś inwestycje miejskie. Wydaje mi się, że jeżeli działka byłaby zupełnie nieistotna z punktu widzenia miasta to BX pewnie chętnie by ją "przytulił" i zaplanował osiedle na kilka mieszkań więcej. tym bardziej, że wiemy iż dla tego dewelopera 3 metry w tą, czy 3 metry w tamtą to bez różnicy :lol:

kad

Postautor: kad » 18 mar 2016, 10:36

Popieram pomysł powstania w tym miejscu zieleńca, który odgradzałby blok od ulicy Stella-Sawickiego i mógłby być miejscem wypoczynku dla mieszkańców, jednocześnie widzę potrzebę stworzenia dodatkowych ogólnodostepnych miejc parkingowych (np. w bezpośrednim sąsiedztwie i wzdłuż ulicy).

maks

Postautor: maks » 21 mar 2016, 0:30

Podbijam temat - coś nowego? Ktoś coś wie o "tajnych" planach miasta co będzie na działce? Osobiście myślę, że coś ważnego, inaczej działkę chapnąłby Budimex.

M&M

Postautor: M&M » 21 mar 2016, 9:36

ja cos słyszałem o stacji benzynowej ale nic pewnego ;)

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 21 mar 2016, 10:44

Moja propozycja: Bariera dźwiękochłonna (myślę, że warto zorganizować jakieś badania natężenia hałasu zanim wybuduje się coś co utrudni możliwość zastosowania ewentualnych barier, na dniach otwarty było słychać spory hałas od strony obwodnicy), Dalej zostawić jak najwięcej zieleni. Mamy to wielkie szczęście, że przynajmniej puki co mamy tereny zielone za blokiem w odróżnieniu do reszty Mordoru na Orlińskiego. Parking na części działki to też dobra opcja. Tylko jakoś nie wierzę, że miasto nam go od tak wybuduje.

maks

Postautor: maks » 21 mar 2016, 13:52

Nie ma ktoś wejścia jakiegoś w magistracie, co by się wywiedział? - będzie tam węzeł, rondo przejazd podziemny na stella visa O1, wiec muszą wiedzieć co tam zrobią, nie :?

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”