Problemy z uruchomieniem transz kredytu dla Budimexu

Forum osiedla Orlińskiego przeznaczone do prowadzenia dyskusji na tematy ogólne związane z zakupem, budową, wykończeniem itp.
ATM

Problemy z uruchomieniem transz kredytu dla Budimexu

Postautor: ATM » 29 lut 2016, 20:44

Ostatnio usłyszałem gdzieś wśród znajomych, że banki robią coraz to większe problemy z wypłatą transz dla Budimexu, nie dotyczy to aż tak inwestycji zaawansowanych (i co za tym idzie idących zgodnie z terminami) jak tych z opóźnieniami oraz we wczesnych etapach budowy.
Informacja dotyczy zarówno avii jak i ul. Orlińskiego.

Podobno wśród ulubieńców banków jest również Salwator którego konta zajął komornik.
Słyszeliście coś może o powyższym temacie?

morth

Re: Problemy z uruchomieniem transz kredytu dla Budimexu

Postautor: morth » 29 lut 2016, 22:47

Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 29 lut 2016, 23:06

A druga sprawa że przecież po otrzymaniu kredytu to te pieniądze nie są już banku tylko klienta i to on przecież będzie płacił raty nawet jakby te pieniądze przepadły.

Risager

Postautor: Risager » 29 lut 2016, 23:36

Ja to mam wprost przeciwny problem :lol: Musiałem sporo podziałać żeby bank wstrzymał mi wypłatę transzy w związku z opóźnieniem na budowie :)
Wstrzymywanie transz przez banki zupełnie straciło dla nich sens od kiedy są rachunki powiernicze. Pieniądze tak czy tak są bezpieczne, a jak bank nie wypłaci transzy, to tylko na trym traci, bo nie dostanie od kredytobiorcy odsetek.
ATM, możesz napisać konkretnie: jaki bank, jaka inwestycja, jaki powód wstrzymania wypłaty transz? Zauważyłem, że ostatnio sporo tutaj takich ploteczek bez pokrycia się pojawia ;)

Staś

Postautor: Staś » 01 mar 2016, 9:35

wojtekf pisze:A druga sprawa że przecież po otrzymaniu kredytu to te pieniądze nie są już banku tylko klienta i to on przecież będzie płacił raty nawet jakby te pieniądze przepadły.

Ciekawa teoria. Jeśli pożyczysz wiertarkę sąsiadowi na 5 minut to staje się ona jego własnością?

abcd

Postautor: abcd » 01 mar 2016, 10:06

morth pisze:Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.

To dosc proste. Im dluzej bank trzyma kase, tym dluzej moze ta kasa obracac i czerpac z tego zyski. Im szybciej przeleje kase na rachunek powierniczy, tym krocej moze czerpac korzysci z obrotu. Tu w ogole nie chodzi o klienta.

wojtekf

Postautor: wojtekf » 01 mar 2016, 11:01

@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie

Risager

Postautor: Risager » 01 mar 2016, 11:46

abcd pisze:
morth pisze:Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.

To dosc proste. Im dluzej bank trzyma kase, tym dluzej moze ta kasa obracac i czerpac z tego zyski. Im szybciej przeleje kase na rachunek powierniczy, tym krocej moze czerpac korzysci z obrotu. Tu w ogole nie chodzi o klienta.

Nie do końca się zgodzę. Tym obrotem, z którego bank czerpie zyski jest właśnie m.in. udzielanie kredytów. Dopiero, gdy bank przeleje kasę na rachunek powierniczy, to zaczyna czerpać z tych pieniędzy zyski w postać odsetek. Jeżeli transza nie zostanie wypłacona, to bank nie dostaje nic :)

Staś

Postautor: Staś » 01 mar 2016, 11:48

wojtekf pisze:@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie

Błąd logiczny i postawa roszczeniowa. Nie są Twoje, tylko pożyczone do momentu pełnej spłaty. :-) Płacisz odsetki , bo to koszt pożyczenia, ale kwota pożyczki to cały czas własność banku. Kup słownik języka polskiego i sprawdź co oznaczają poszczególne słowa. Pieniędzy nie OTRZYMAŁEŚ, tylko pożyczyłeś.

Staś

Postautor: Staś » 01 mar 2016, 11:49

Staś pisze:
wojtekf pisze:@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie

Błąd logiczny i postawa roszczeniowa. Nie są Twoje, tylko pożyczone do momentu pełnej spłaty. :-) Płacisz odsetki , bo to koszt pożyczenia, ale kwota pożyczki to cały czas własność banku. Kup słownik języka polskiego i sprawdź co oznaczają poszczególne słowa. Pieniędzy nie OTRZYMAŁEŚ, tylko pożyczyłeś.
Gdybyś OTRZYMAŁ, to byłaby to darowizna.

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”