Ostatnio usłyszałem gdzieś wśród znajomych, że banki robią coraz to większe problemy z wypłatą transz dla Budimexu, nie dotyczy to aż tak inwestycji zaawansowanych (i co za tym idzie idących zgodnie z terminami) jak tych z opóźnieniami oraz we wczesnych etapach budowy.
Informacja dotyczy zarówno avii jak i ul. Orlińskiego.
Podobno wśród ulubieńców banków jest również Salwator którego konta zajął komornik.
Słyszeliście coś może o powyższym temacie?
Problemy z uruchomieniem transz kredytu dla Budimexu
Re: Problemy z uruchomieniem transz kredytu dla Budimexu
Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.
A druga sprawa że przecież po otrzymaniu kredytu to te pieniądze nie są już banku tylko klienta i to on przecież będzie płacił raty nawet jakby te pieniądze przepadły.
Ja to mam wprost przeciwny problem
Musiałem sporo podziałać żeby bank wstrzymał mi wypłatę transzy w związku z opóźnieniem na budowie
Wstrzymywanie transz przez banki zupełnie straciło dla nich sens od kiedy są rachunki powiernicze. Pieniądze tak czy tak są bezpieczne, a jak bank nie wypłaci transzy, to tylko na trym traci, bo nie dostanie od kredytobiorcy odsetek.
ATM, możesz napisać konkretnie: jaki bank, jaka inwestycja, jaki powód wstrzymania wypłaty transz? Zauważyłem, że ostatnio sporo tutaj takich ploteczek bez pokrycia się pojawia

Wstrzymywanie transz przez banki zupełnie straciło dla nich sens od kiedy są rachunki powiernicze. Pieniądze tak czy tak są bezpieczne, a jak bank nie wypłaci transzy, to tylko na trym traci, bo nie dostanie od kredytobiorcy odsetek.
ATM, możesz napisać konkretnie: jaki bank, jaka inwestycja, jaki powód wstrzymania wypłaty transz? Zauważyłem, że ostatnio sporo tutaj takich ploteczek bez pokrycia się pojawia

wojtekf pisze:A druga sprawa że przecież po otrzymaniu kredytu to te pieniądze nie są już banku tylko klienta i to on przecież będzie płacił raty nawet jakby te pieniądze przepadły.
Ciekawa teoria. Jeśli pożyczysz wiertarkę sąsiadowi na 5 minut to staje się ona jego własnością?
morth pisze:Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.
To dosc proste. Im dluzej bank trzyma kase, tym dluzej moze ta kasa obracac i czerpac z tego zyski. Im szybciej przeleje kase na rachunek powierniczy, tym krocej moze czerpac korzysci z obrotu. Tu w ogole nie chodzi o klienta.
@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie
abcd pisze:morth pisze:Pierwsze słysze, nawiasem mówiąc nie rozumiem banków, które blokują wypłaty transz dla Budimexu. Skoro ta kasa ląduje i tak najpierw na koncie banku prowadzącego rachunek powierniczy a dopiero po osiągnięciu danego % wykonania budowy przez budimex- wyplaca im środki.
To dosc proste. Im dluzej bank trzyma kase, tym dluzej moze ta kasa obracac i czerpac z tego zyski. Im szybciej przeleje kase na rachunek powierniczy, tym krocej moze czerpac korzysci z obrotu. Tu w ogole nie chodzi o klienta.
Nie do końca się zgodzę. Tym obrotem, z którego bank czerpie zyski jest właśnie m.in. udzielanie kredytów. Dopiero, gdy bank przeleje kasę na rachunek powierniczy, to zaczyna czerpać z tych pieniędzy zyski w postać odsetek. Jeżeli transza nie zostanie wypłacona, to bank nie dostaje nic

wojtekf pisze:@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie
Błąd logiczny i postawa roszczeniowa. Nie są Twoje, tylko pożyczone do momentu pełnej spłaty.

Gdybyś OTRZYMAŁ, to byłaby to darowizna.Staś pisze:wojtekf pisze:@Staś skoro otrzymałem pieniądze od banku które będę spłacał przez 30 lat to są one moje a od sąsiada pożyczając wiertarke przecież nie kupuje ją na żadne raty więc według mnie dziwne porównanie
Błąd logiczny i postawa roszczeniowa. Nie są Twoje, tylko pożyczone do momentu pełnej spłaty.Płacisz odsetki , bo to koszt pożyczenia, ale kwota pożyczki to cały czas własność banku. Kup słownik języka polskiego i sprawdź co oznaczają poszczególne słowa. Pieniędzy nie OTRZYMAŁEŚ, tylko pożyczyłeś.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”