Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian na Orlińskiego w Krakowie
Re: Wnętrze mieszkania - możliwość wprowadzenia zmian
Jeśli przeróbki ścianek działowych zmienią powierzchnię mieszkania, a tak się najczęściej stanie, to powstanie obowiązek zgłoszenia tego do Urzędu Miasta Krakowa i złożenia odpowiedniej deklaracji z aktualną ilością metrów kwadratowych w celu opodatkowania podatkiem od nieruchomości.
jeszcze pasowałoby uaktualnić księgę wieczystą
donieść na siebie do zarządcy i płacić mu więcej
osz ty koszty
łazienka po wypłytkowaniu ma mniej powierzchni
moje drzwi się zamykają i tylko nakaz sądowy lub złodziej otwiera
osz ty koszty
KOSMO pisze:jeszcze pasowałoby uaktualnić księgę wieczystą
osz ty koszty
Tak! Tak należy zrobić, ale bez używania słowa "donos" , bo to nie donos , tylko obowiązek obywatelski.
Staś pisze:KOSMO pisze:jeszcze pasowałoby uaktualnić księgę wieczystą
osz ty koszty
Tak! Tak należy zrobić, ale bez używania słowa "donos" , bo to nie donos , tylko obowiązek obywatelski.
A myślisz, że jak po przeróbkach zmniejszy się nam powierzchnia, to będziemy płacić mniej czy tyle co zostało założone przed pracami?
Tak, należy tylko złożyć odpowiednią deklarację (zgodnie z prawdą) w UM Krakowa.
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=73018
https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=73018
KOSMO pisze:łazienka po wypłytkowaniu ma mniej powierzchni
Pamietaj o tym po odbiorze, pomiar pow. powinien odbyc w stanie pomieszczen - wykonczonym. Jesli projekt zakladał płytki na kleju deweloper powinien uwzglednic grubosc wykonczenia przy pomiarach, w 999 przypadkach na 1000 tego nie robi, przy duzej lazience mozna sie poklocic o zwrot kasy

Witam,
Czy ktoś zastanawiał się nad zamontowaniem klimatyzacji w mieszkaniu? Czy do instalacji są potrzebne jakieś zgody wspólnoty?
Czy ktoś zastanawiał się nad zamontowaniem klimatyzacji w mieszkaniu? Czy do instalacji są potrzebne jakieś zgody wspólnoty?
Mam wrażenie, ze to jest niedozwolone. Wieszając urządzenie zmieniasz wygląd budynku. No i jeszcze robisz dziurę w zewnętrznej (nośnej) ścianie,
Tomi pisze:Witam,
My mamy zainstalowaną, zgody dostałem od Bx i zarządcy. Projektant określił gdzie i jak można wykonać przebicie do mieszkania, jednostka zewnętrzna stoi na balkonie na gumowych nóżkach które są przyklejone - też nie można wiercic w płytkach, jak i powiesić na elewacji.
Pasiek pisze:Tomi pisze:Witam,
My mamy zainstalowaną, zgody dostałem od Bx i zarządcy. Projektant określił gdzie i jak można wykonać przebicie do mieszkania, jednostka zewnętrzna stoi na balkonie na gumowych nóżkach które są przyklejone - też nie można wiercic w płytkach, jak i powiesić na elewacji.
Chyba można wszystko robić bo na AVi 4 na balkonie wisi w rogu i rzuca się strasznie w oczy . . .

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”