Miejsca postojowe na parkingu obok Orlińskiego 4 i ich niewielki rozmiar
Miejsca postojowe na parkingu obok Orlińskiego 4 i ich niewielki rozmiar
Czy ktoś z właścicieli miejsc postojowych na placu przy bloku Orlińskiego 4 miał okazję już je oglądnąć/zaparkować? Ja byłam tam dzisiaj i ze zgrozą stwierdzam że miejsca są bardzo wąskie. Jeżeli na sąsiadujących miejscach będą już stały samochody to po zaparkowaniu można mieć problem z otwarciem drzwi. Nie mówiąc o wyciągnięciu nosidełka z dzieckiem, wtedy trzeba będzie wyciągnąć je jeszcze przed zaparkowaniem. Jestem ciekawa Waszych opinii.
Re: Miejsca postojowe na parkingu obok Orlińskiego 4 i ich niewielki rozmiar
Miejsca są bardzo wąskie i trzeba parkować idealnie równo, ale niestety wszystko tu się zgadza i jest to minimalna wielkość miejsca do parkowania określona w prawie, także nie ma się tutaj czego przyczepić od strony prawnej.
-
Myślę, że standard nie odbiega od parkingów okolicznych galerii handlowych. Parkowałem na asfaltowym parkingu ogólnodostępnym za O4 - parking jak parking... Problem pod blokiem pojawi się wtedy kiedy ludzie będą parkować auta wzdłuż ulicy, może być ciasno z wjazdem i wyjazdem z zakupionego miejsca. BTW, czy parking parking za O4 będzie dostępny dla wszystkich, bo zauważyłem szlaban na wjeździe?

Szlaban jest, ponieważ miejsca za szlabanem również są w sprzedaży - poruszano to w innym wątku.
Nie rozumiem założenia, że ludzie będą parkować wzdłuż chodnika.. to również było wałkowane w jednym z wątków.
Nie rozumiem założenia, że ludzie będą parkować wzdłuż chodnika.. to również było wałkowane w jednym z wątków.
-
Nie rozumiem założenia, że ludzie będą parkować wzdłuż chodnika..
A co tu jest trudnego do zrozumienia? założyłem hipotezę, że problem pojawi się wówczas gdy ludzie będą parkowali wzdłuż ulicy, czy jest w tym jakiś błąd?
Dobra, przypaliłem się nie do końca poprawnie interpretując wpis

Ludzie będą parkować wszędzie gdzie się da
Zakładam że chodnik od strony O4 pomieści kilkanaście aut (droga jest na tyle szeroka że właściciele zakupionych miejsc nie powinni mieć problemów z manewrami), a ten cypel (jak niżej) kolejnych 8
Miejsca są wąskie, na dniach otwartych doskonale było to widać - własciciele większych bryczek będą mieli problem z wsiadaniem, proponuję brać miejsca skrajne, gdzie choć z jednej strony będzie komfort wsiadania/wysiadania. Pozostaje jeszcze kwestia wyjazdu rano z takiego parkingu, uliczka dojazdowa jest kręta i wąska (sam wolałem poczekać aż auto z przeciwka pokona łuk przed szlabanem, zanim wjechałem na parking), a nie daj jak tam ktoś z boku (obok placu zabaw z budą) zaparkuje samochód - to będzie jednokierunkowa.

Z góry mogę Ci powiedzieć, że jeśli szerokość ulicy jest taka sama jak pod Avią 4 to będzie problem z wjazdem i wyjazdem z wykupionych miejsc parkingowych i ja oraz pewnie inni właściciele w życiu się nie zgodzą na to, żeby samochody stały wzdłuż ulicy. Na zdjęciu poniżej widać jak to wygląda przy Avii 4 :

Fakt, że miejsca mają minimalną prawnie określoną powierzchnię sprawia, że trzeba naprawdę równo i dobrze wjechać, żeby móc wysiąść i na to samo pozwolić właścicielowi samochodu obok. Na zdjęciu powyżej od razu widać, że takiego manewru nie da się wykonać na tak małej przestrzeni, która jest pomiędzy samochodem zaparkowanym przy krawężniku a początkiem miejsca do parkowania. Jasne, można wjeżdżać pod większym kątem, ale tylko i wyłącznie w przypadku gdy akurat miejsce obok nas jest wolne, ale gdy po obu stronach naszego miejsca stoją samochody, a my musimy się idealnie wpasować w dziurę, to niestety, ale nie będzie takiej możliwości. Nie wyobrażam sobie w takim wypadku, aby jakikolwiek właściciel musiał zrezygnować z zaparkowania na własnym wykupionym miejscu bo nie jest tam w stanie wjechać samochodem, z powodu kogoś parkującego przy ulicy.
Jeśli przez cypel masz na myśli, żeby stawiać samochody na trawniku (lub przerobić ten kawałek trawy na miejsca parkingowe) to również będę się sprzeciwiał. Nie po to, żeby zrobić komuś na złość, tylko, żeby osiedle jednak było przyjaznym miejscem, które cieszy oko mieszkańców, a nie smutnym widokiem poupychanych samochodów w każdym dostępnym miejscu i przy każdym krawężniku, trawniku i drzewku.

Fakt, że miejsca mają minimalną prawnie określoną powierzchnię sprawia, że trzeba naprawdę równo i dobrze wjechać, żeby móc wysiąść i na to samo pozwolić właścicielowi samochodu obok. Na zdjęciu powyżej od razu widać, że takiego manewru nie da się wykonać na tak małej przestrzeni, która jest pomiędzy samochodem zaparkowanym przy krawężniku a początkiem miejsca do parkowania. Jasne, można wjeżdżać pod większym kątem, ale tylko i wyłącznie w przypadku gdy akurat miejsce obok nas jest wolne, ale gdy po obu stronach naszego miejsca stoją samochody, a my musimy się idealnie wpasować w dziurę, to niestety, ale nie będzie takiej możliwości. Nie wyobrażam sobie w takim wypadku, aby jakikolwiek właściciel musiał zrezygnować z zaparkowania na własnym wykupionym miejscu bo nie jest tam w stanie wjechać samochodem, z powodu kogoś parkującego przy ulicy.
Jeśli przez cypel masz na myśli, żeby stawiać samochody na trawniku (lub przerobić ten kawałek trawy na miejsca parkingowe) to również będę się sprzeciwiał. Nie po to, żeby zrobić komuś na złość, tylko, żeby osiedle jednak było przyjaznym miejscem, które cieszy oko mieszkańców, a nie smutnym widokiem poupychanych samochodów w każdym dostępnym miejscu i przy każdym krawężniku, trawniku i drzewku.
Sporo racji masz i też wolałbym nie widzieć każdego skrawka zastawionego autem. Jednak może troche sarkastycznie - ale chciałem przedstawić sytuację jaka będzie miała miejsce.
Prawdopodobnie jeśli samochody staną na drodze, to będzie podobna przestrzeń jak pokazałeś wyżej pod Avią4, jednak założyłem, że wjadą połową auta na chodnik. Cypel jest zaznaczony na prospekcie jako plac manewrowy - trawa na wzmocnionej podbudowie wiec teoretycznie auta po tym mogą jeździć. Inna sprawa to to, że ulica pod Orlińskiego 4 jest drogą p. pożarową, wiec zastawiana z zasady nie powinna być...
Goście którzy będą nas odwiedzać nie będą już tacy świadomi jak my (mieszkańcy), więc wystarczy pierwsze auto na chodniku, drugie na cyplu i posypie się reszta
Będą może i mandaty, zwracanie uwagi, ale to zawsze post factum.
Jak to mówią pożyjemy zobaczymy, ale łatwo nie będzie
Prawdopodobnie jeśli samochody staną na drodze, to będzie podobna przestrzeń jak pokazałeś wyżej pod Avią4, jednak założyłem, że wjadą połową auta na chodnik. Cypel jest zaznaczony na prospekcie jako plac manewrowy - trawa na wzmocnionej podbudowie wiec teoretycznie auta po tym mogą jeździć. Inna sprawa to to, że ulica pod Orlińskiego 4 jest drogą p. pożarową, wiec zastawiana z zasady nie powinna być...
Goście którzy będą nas odwiedzać nie będą już tacy świadomi jak my (mieszkańcy), więc wystarczy pierwsze auto na chodniku, drugie na cyplu i posypie się reszta

Jak to mówią pożyjemy zobaczymy, ale łatwo nie będzie

Jak wjada połową auta na chodnik to nie przejedziesz wózkiem prawdopodobnie 

Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 16:12 przez M&M, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”