Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
amm

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: amm » 22 mar 2016, 19:30

Pasiek pisze:
Czynsz wygląda następująco (kwoty brutto):
6,90 zł/m2 - mieszkanie

a co się zawiera w tym czynszu?

iti

Postautor: iti » 22 mar 2016, 20:29

@Pasiek, całkiem możliwe, że się mijaliśmy, schodziłem koło 11:30 ze swojego piętra, miło było poznać ;)

I nie wiem czy widzieliście już, ale na stronie pojawił się już wpis o tym, jak wyglądał odbiór nowego mieszkania od dewelopera, szczegółów nie będę tu przytaczał, bo tam jest kawał relacji ;) Ale jeszcze kilka dodatkowych zdjęć ode mnie poniżej. Jak wspominałem, mieszkania jeszcze nie odebrałem, trzeba zaczekać na poprawki, cieszę się, że nie byłem sam na odbiorze, bo pewnie wyszłoby z tego trochę zmartwień później.

Obrazek
Pomiar wilgotności ścian w mieszkaniu - na szczęście okazało się, że tu wszystko jest w porządku :)

Obrazek
Nieprawidłowo docięta dylatacja.

Obrazek
Rysy na futrynie drzwi wejściowych, ludzie z Budimexu utrzymywali, że ich nie widzą - to nie wszystkie, były jeszcze wyraźniejsze w innym miejscu. Wy widzicie, czy nie :?:

Obrazek
A tu takie nie do końca dobre połączenie - tej szpary nie powinno tam być.

Obrazek
Źle położony silikon pod drzwiami na balkonie - sprawa do poprawy.

Obrazek
Sprawdzanie instalacji elektrycznej podczas odbioru mieszkania. Prąd w gniazdkach już jest, więc można :)

Obrazek
Pobrudzone farbą włączniki i gniazdka, sprawa niby niewielka, ale trzeba by się trochę pomęczyć, żeby odczyścić :)

Obrazek
I wisienka na torcie, takie cuś w dole grzejnika, czyli chyba idzie do wymiany...

A jeszcze kilka rzeczy można by wymienić, w każdym razie trochę się tego nazbierało. Teraz Budimex ma 14 dni na ustosunkowanie się do tego, co zostało zgłoszone oraz miesiąc na usunięcie usterek (tych 14 dni zawiera się już w tym miesiącu). Czekam więc co będzie dalej, jeśli się do listy uwag nie ustosunkują w ciągu dwóch tygodni, to uznaje się, że przyjęli ją bez zastrzeżeń i zobowiązują się do poprawienia wszystkich pozycji na niej umieszczonych. Czas pokaże... :)

dudicom

Postautor: dudicom » 22 mar 2016, 20:33

Cześć @iti,
Z tego co widzę jesteś zadowolony z firmy która Ci towarzyszyła w odbiorze mieszkania. A relacja z tego wydarzenia jest na http://noweczyzyny.com/odbior-nowego-mieszkania-od-dewelopera-orlinskiego-4-w-krakowie-czyzynach/
Jesteś tam adminem?? ;) Prośba - czy możesz podać konkretne namiary żeby można sprawdzić tą firmę? Chodzi mi np. o numer KRS, bo na ich stronie www oraz profilu FB jest tylko mail i nr koma...to trochę mało.

Pozdrawiam.

gucio

Postautor: gucio » 22 mar 2016, 21:34

Przecież to od dawna wiadome ze Nasz ITI to admin :-)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 22 mar 2016, 22:47

Tak się zastanawiam czy komuś udało się odebrać dziś mieszkanie bez usterek?

Ja swoją kolej mam jutro i po wpisie Gucio nie nastawiam się, że wyjdę z kluczami. Mam jedynie nadzieję, że nie będzie aż tyle innych usterek

iti

Postautor: iti » 23 mar 2016, 1:56

@dudicom, tak szczerze, to takie dane, o które pytasz nie bardzo mnie interesowały, chciałem zrobić odbiór techniczny nowego mieszkania z kimś, kto zna się na tym lepiej, niż ja. A przyznam tu szczerze, że się na tym nie znam :cry: Kluczy co prawda pewnie przez to nie odebrałem, ale skoro miałbym płacić już czynsz, o którym była mowa wcześniej i w tym samym czasie "bawić się" w usuwanie usterek... W zasadzie jestem zadowolony z tego, że wyszło, jak wyszło :) A KRSu chyba ileś tam kategorii małych firm mieć nie musi, to taka uwaga poza całym tematem ;)

Koh

Postautor: Koh » 23 mar 2016, 9:56

iti dzięki za relacje! kurde, jestem trochę podłamana ile "niedoróbek" wyhaczyłeś :shock: Oczywiście to dobrze, że już teraz ujrzały one światło dzienne a nie podczas wykańczania. Wrodzony optymizm pozwalał mi wierzyć, że będzie bez poprawek w większości mieszkań, choć teraz wygląda, że będzie wręcz odwrotnie. Ja odbieram 7 kwietnia.

Koh

Postautor: Koh » 23 mar 2016, 9:58

Fiszka, Megi napiszcie proszę jak u Was poszły odbiory i czy idziecie z "ekipą fachowców".

Monika

Postautor: Monika » 23 mar 2016, 10:23

Podbijam temat czynszu. Dostaliście jakieś rozliczenie ile zl idzie na części wspólne lub media?

Pasiek

Postautor: Pasiek » 23 mar 2016, 10:32

amm pisze:a co się zawiera w tym czynszu?

Monika pisze:Podbijam temat czynszu. Dostaliście jakieś rozliczenie ile zl idzie na części wspólne lub media?

Były tam tylko te kwoty wymienione, nie było dokładnie co na co, pewnie na FV będzie (mam nadzieje), była jeszcze wzmianka o wodzie/ogrzewaniu, szkoda że zapominałem protokołu to bym wam zeskanował i wstawił, jutro się poprawię, chyba że ktoś dzisiaj to wklei po Swoich odbiorach.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”