Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
dudicom

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: dudicom » 23 mar 2016, 10:42

@iti - oczywiście że nie wszystkie podmioty muszą mieć KRS, ale mogą mieć np. NIP, REGON czy być wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji
o Działalności Gospodarczej, no a podstawowe info kto jest właścicielem to też na stronie powinno być umieszczone. Pytam o to, bo po prostu sam jestem zainteresowany skorzystaniem z usług takiej firmy a jak ją jeszcze forumowicze polecają to jeszcze lepiej. No ale to chyba powinna być podstawa żeby wiedzieć z kim się ma do czynienia, komu się płaci i ufa w kwestii odbioru swojego M. Brak ww. informacji wzbudza moją nieufność, chyba to nie firma "podstawiona" przez Deva ? ;)

wojtekf

Postautor: wojtekf » 23 mar 2016, 10:49

@Koh mamy odbiór w tym samym dniu :) ja o godzinie 15

Pasiek

Postautor: Pasiek » 23 mar 2016, 10:58

jasiek pisze:W takim razie sorry i czekam na info odnośnie tych usterek :roll:

W kuchni nad linią szafek planowanych jest wybrzuszenie sufitu, nie widać tego gołym okiem, ale po zamontowaniu szafek wiszących będzie to widoczne.

W drugim pokoju przy oknie sufit ucieka o ok 3cm :/ nie mam pojęcia jak chcą to naprawić, nadłożenie 3cm gipsu nie wchodzi w grę, zobaczymy co deweloper na to powie.

Reszta usterek powtarzalna z ty co @iti napisał:

- sylikon do poprawy przy wejściu na balkon (estetyka)
- aqua panele do pomalowania od środka, są ubrudzone/porysowane (estetyka)
- barierka balkonu porysowana, do wypolerowania (estetyka)
- coś tam z ramą drzwi wejściowych od zewnątrz - mają to zrobić poprawiając części wspólne (ale zostało wpisane do protokołu mieszkania)
- w dwóch rogach w jednym pokoju delikatnie podnosi się wylewka - do skucia/starcia
- wypadające gniazda z sylikatów - instalacja i tak będzie przerabiana
- źle przykręcony domofon, wisi na kablu - i tak będzie przenoszony

Gdyby nie te sufity to bym brał klucze bo zależy mi na czasie, tak to trzeba czekać kolejne tygodnie, te drobne niedoróbki zostały by poprawione i tak w trakcie wykończenia.

Koh

Postautor: Koh » 23 mar 2016, 11:56

wojtekf ja o 11:30 Obecnie poszukuje alternatywnej ekipy (niż ta z forum), jak ktoś już kogoś namierzył i może polecić będę wdzięczna za info.

MaRiO

Postautor: MaRiO » 23 mar 2016, 12:02

"- wypadające gniazda z sylikatów - instalacja i tak będzie przerabiana"

Przepraszam, w którym miejscu mamy sylikaty? Byłem przekonany że to bloczki gipsowe.... jak to w końcu jest???

ATM

Postautor: ATM » 23 mar 2016, 12:57

My już po odbiorze, kluczy nie odebralismy. Wady jakie mieliśmy, po krótce dotyczyły okien (rysy, uszczelki, regulacja), drzwi (regulacja, ryski), wybrzuszenie podłogi w przedpokoju do szlifowania, gdzieniegdzie nierówny sufit.
Z informacji od firmy która pomagała odbierać mieszkanie stan mieszkania lepszy od tych z wczoraj, teraz czas na Fiszka ;)

kuba

Postautor: kuba » 23 mar 2016, 13:42

Koh pisze:wojtekf ja o 11:30 Obecnie poszukuje alternatywnej ekipy (niż ta z forum), jak ktoś już kogoś namierzył i może polecić będę wdzięczna za info.

jak szukasz dalej to napisz na priv ;)

MeGi

Postautor: MeGi » 23 mar 2016, 15:28

MaRiO pisze:"- wypadające gniazda z sylikatów - instalacja i tak będzie przerabiana"

Przepraszam, w którym miejscu mamy sylikaty? Byłem przekonany że to bloczki gipsowe.... jak to w końcu jest???

Te cienkie ściany to bloczki gipsowe, te grube to żelbet lub silikat :)

Fiszka

Postautor: Fiszka » 23 mar 2016, 19:01

Już po odbiorze. Dołączyłam do grona szczęśliwców bez kluczy... Moja lista usterek wynosi 21 pozycji od błahych, typu wyregulowanie okien czy drzwi do bardziej skomplikowanych. Dla tych, którzy powątpiewali w sens przeprowadzania odbioru z firmą czy bez przychylę się tutaj do opinii iti. Firma firma i tylko i wyłącznie firma. Dzięki często poddawanej pod wątpliwość termowizji wykryto dość istotną usterkę. O ile całe mieszkanie jest w porządku, to problem pojawił mi się w nietypowym miejscu. W mieszkaniu miałam temperaturę 17 stopni a posadzka przy drzwiach wejściowych miała 22,5. Więc problem tkwi albo w zbyt płytko osadzonych rurkach CO albo w regulacji temperatury. Kolejna rzecz nie do wykrycia przy pomocy poziomicy i wprawnego oka to brak odpowiedniej wentylacji w części kuchennej. Obie rzeczy ma zweryfikować Budimex. A poza tym to typowe usterki jak u innych, rysy na szybach, regulacja drzwi i okien, nierówności na suficie w trzech miejscach. Odpryski na barierce balkonowej. Mam tez w trzech miejscach pęknięcia przy oknach i przy otworze drzwiowym, które inspektor od dewelopera lekko podważał ale uznane w protokole i czekam na poprawki. No i jedno okno do reklamacji do producenta, bo podwijane uszczelki są. Swoją drogą deweloper na bieżąco musi śledzić nasze forum, bo rzeczy o których pisaliście po dniach otwartych, typu pęknięta szyba czy samozamykające się okno cudownie zniknęły. Także z tej strony ukłony dla Budimexu, że tak szybko załatwili sprawę. Mam nadzieję, że resztę równie szybko poprawicie :)

D89

Postautor: D89 » 23 mar 2016, 20:09

Fiszka pisze:JDzięki często poddawanej pod wątpliwość termowizji wykryto dość istotną usterkę. O ile całe mieszkanie jest w porządku, to problem pojawił mi się w nietypowym miejscu. W mieszkaniu miałam temperaturę 17 stopni a posadzka przy drzwiach wejściowych miała 22,5. Więc problem tkwi albo w zbyt płytko osadzonych rurkach CO albo w regulacji temperatury.
A tak konkretnie to co w tym jest istotnego i gdzie ta cała usterka? Boisz się że wchodząc do mieszkania poparzysz sobie stopy? Widocznie w tym miejscu krzyżują się rurki i jedna przechodzi nad drugą.

A żeby sprawdzić cug w wentyalcji w zupełności wystarcza świeczka, albo nawet zapalniczka - jeszcze kilka lat temu kominiarze wykonywali tak obowiązkowe przeglądy. Biorąc firmę kupujecie sobie lepsze samopoczucie ale dalej niewiele wiecie o swoim mieszkaniu. Moim zdaniem znacznie lepiej poświecić ze 2 wieczory na dokształcenie się w internecie, podpytać ojca/brata/szwagra/kuzyna obznajomionego z budownictwem, zainwestować w metrówkę, poziomnice, śrubokręt elektryczny, zapalniczkę (całość wyjdzie poniżej 50 zł i jeszcze nie raz się w życiu przyda) i śmiało iść świadomie odbierać samemu własne mieszkanie.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”