Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
auntie

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: auntie » 25 mar 2016, 13:10

maks pisze:@auntie 350 zł za jaki metraż?

38 m2 bez dodatków

s_k

Postautor: s_k » 25 mar 2016, 17:08

Czytając pierwsze relacje z odbiorów, odnoszę wrażenie, że bardzo się spieszyli z zakończeniem budowy. Zresztą już słynny kontakt za grzejnikiem łazienkowym w mieszkaniu, które było pokazywane na dniach otwartych mógł zwiastować problemy. Średnio to wygląda. Może gdyby mieli termin na maj tego roku, to byłby większy procent odebranych mieszkań :roll:
Z tymi krzywymi sufitami i niewymiarowymi otworami w drzwiach to popłynęli. Z tego wszystkiego to już się nastawiamy z żoną, że nie odbierzemy mieszkania w pierwszym terminie. No chyba, że "13" w kalendarzu okaże się szczęśliwa :lol:

Wena

Postautor: Wena » 25 mar 2016, 17:28

Jeśli ktoś dokonuje odbioru z firmą, ale okazuje się że konieczne są poprawki to jak wygląda kolejny odbiór? W sensie czy na kolejny odbiór ta firma nadal nam towarzyszy czy za taką usługę trzeba dodatkowo zapłacić?

ATM

Postautor: ATM » 25 mar 2016, 19:03

Co łatwo było sobie wyobrazić w naszym bloku jest kilka mieszkań zakupionych z myślą o wynajmie.. Nie mniej jednak i te mieszkania nie doczekały się pozytywnego odbioru (mimo iż tolerancja właścicieli jest nieco większa, bo to musi jak najszybciej zacząć na siebie zarabiać)

auntie

Postautor: auntie » 25 mar 2016, 20:33

Wena pisze:Jeśli ktoś dokonuje odbioru z firmą, ale okazuje się że konieczne są poprawki to jak wygląda kolejny odbiór? W sensie czy na kolejny odbiór ta firma nadal nam towarzyszy czy za taką usługę trzeba dodatkowo zapłacić?

Mi powiedzieli,że jeśli będą to kosmetyczne wady to taka firma jest nas w stanie "wyszkolić" na ten ponowny odbiór. Jak sprawdzić czy błędy zostały poprawione i w jaki sposób. Jeśli wada była poważna to ponowny odbiór również z firmą lecz już nie w takiej kwocie.

ATM

Postautor: ATM » 28 mar 2016, 17:25

Ku przestrodze, spotkałem wczoraj na spacerze na avii kolegę, mieszka on w pierwszym z wybudowanych bloków.. Mówił by nie odpuszczac podczas odbioru, i nic nie zostawiać 'na pozniej' ponieważ on buja się od (chyba) 19 miesięcy by usunęli mu prześwit przy drzwiach wejściowych (być może jest to tylko regulacja, ale wciąż to jest odbijanie między budimexem a dostawca drzwi).

Piszę to ponieważ sami mieliśmy propozycje/sugestie by podpisać protokół i usunąć usterki w późniejszym czasie.. Podejrzewam że propozycje takie będą częściej się pojawiać podczas odbiorow;)

MeGi

Postautor: MeGi » 29 mar 2016, 10:48

Ja akurat jestem wyjątkiem. We czwartek odebrałam klucze. Sufitów nie sprawdzałam, bo nie miałam takiej potrzeby. Uwagi miałam do jakości montażu parapetów (które i tak wymieniam, więc odpuściłam). Drobnicę typu odstające gniazdko, Budimex zadeklarował się poprawić do dzisiaj, więc pewnie jak dotrę na mieszkanie, to już będzie po sprawie. Dla mnie lepiej, że obyło się bez grubych poprawek, bo czym wcześniej wykończę to mieszkanie tym mniej trzeba będzie płacić za wynajem komuś innemu. Czekam teraz na Was, żeby można było w końcu zawiązać wspólnotę i zrobić coś z tą wysokością czynszu :)

Kala

Postautor: Kala » 29 mar 2016, 11:23

MeGi Gratulacje!!! która klatka?

wojtekf

Postautor: wojtekf » 29 mar 2016, 11:52

Gratulacje @MeGi ;) A kiedy w takim razie możesz zacząć robić coś w mieszkaniu ?

MeGi

Postautor: MeGi » 29 mar 2016, 13:54

Klatka B 3 piętro. Na odbiorze powiedzieli, że już we czwartek mogłam :) Ale zaczynam jutro dopiero.
P.S. Usterki usunięte, więc z drobnymi usterkami Budimex sobie radzi bez problemu. Powodzenia z tymi poważniejszymi :)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”