Witam
Posiadamy z mężem ofertę zarządu budynkiem od innego administratora "Prokocim sp.z o.o.. W skrócie wygląda to tak:
obecna stawka za m2 lokalu mieszkaniowego wynosi 3,68 proponowana stawka to 2,98
obecna stawka za m2 garażu i komórki lokatorskiej wynosi 4,95 proponowana stawka to 3,94.
Dla zainteresowanych mogę przesłać szczegółowe kalkulacje, proszę o informację na maila kasiekg8@interia.pl
Proponuje zorganizować spotkanie z przedstawicielem firmy Prokocim, na którym można by było szczegółowo omówić koszty zarządu i wyjaśnić ewentualne wątpliwości. Z tego co się dowiedzieliśmy w razie gdybyśmy chcieli odwołać obecnego zarządce sami możemy zwołać zebranie wspólnoty i wybrać nowego tylko na zebraniu musi się pojawić większość członków naszej wspólnoty.Przypuszczam,że nie wszyscy mieszkańcy zaglądają na te forum tak więc liczymy na pocztę pantoflową w naszym bloku, my ze swojej strony postaramy się dotrzeć do wszystkich aby nasze spotkanie doszło do skutku. Proponujemy spotkanie po świętach 30 marca o godzinie 19.00 w hali garażowej.
Wybór nowej tańszej firmy zarządzajacej budynkiem Avia 4 w Czyżynach
Re: Wybór nowej tańszej firmy zarządzajacej budynkiem Avia 4 w Czyżynach
A czy firma która obecnie ma zarządzać blokiem nie musi być "z nami" przez minimum rok ?!?
Uważam, że bazując na cenie jednej z firm zarządzających nieruchomościami (w tym wypadku Prokocim) można zadziałać pochopnie.
Najlepiej po wyłonieniu członków zarządu wspólnoty rozesłać zaproszenie do mini przetargu i niech firmy się głowią i proponują jakieś dobre warunki..
Po drugie wydaje mi się, że istotną kwestią jest również siedziba zarządcy, by w razie potrzeby nie trzeba jechać na koniec miasta. Z tego co się orientuję to zarządca to jedno a drugie to firma, która będzie obsługiwać usterki i inne sprawy techniczne (z doświadczenia warto by ta firma była sprawna i rzetelna..na chwilę obecną nie będę wskazywał nazw).

Uważam, że bazując na cenie jednej z firm zarządzających nieruchomościami (w tym wypadku Prokocim) można zadziałać pochopnie.
Najlepiej po wyłonieniu członków zarządu wspólnoty rozesłać zaproszenie do mini przetargu i niech firmy się głowią i proponują jakieś dobre warunki..
Po drugie wydaje mi się, że istotną kwestią jest również siedziba zarządcy, by w razie potrzeby nie trzeba jechać na koniec miasta. Z tego co się orientuję to zarządca to jedno a drugie to firma, która będzie obsługiwać usterki i inne sprawy techniczne (z doświadczenia warto by ta firma była sprawna i rzetelna..na chwilę obecną nie będę wskazywał nazw).
Dobrze prawisz ATM. Nie ma co pochopnie przerzucać się na inną firmę tylko dlatego, że daje kilka groszy mniej
Trzeba poprosić o oferty 10-20 zarządców i niech się zaczną licytować - wtedy zjadą pewnie o połowę tej ceny, a nie o kilka gorszy
Jeżeli chodzi o głosowanie, to nie ma potrzeby żeby połowa mieszkańców się na nim stawiła - wystarczy podejść do nich później z listą do głosowania żeby podpisali się pod wnioskiem.
Wartym rozważenia pomysłem jest również współpraca z innymi wspólnotami z osiedla Avia, a może również Orlińskiego. Kontaktowaliście się może w tej sprawie ze wspólnotą pierwszego oddanego etapu na naszym osiedlu? Jak mój etap zostanie oddany, to również chętnie włączę się do działania

Trzeba poprosić o oferty 10-20 zarządców i niech się zaczną licytować - wtedy zjadą pewnie o połowę tej ceny, a nie o kilka gorszy

Jeżeli chodzi o głosowanie, to nie ma potrzeby żeby połowa mieszkańców się na nim stawiła - wystarczy podejść do nich później z listą do głosowania żeby podpisali się pod wnioskiem.
Wartym rozważenia pomysłem jest również współpraca z innymi wspólnotami z osiedla Avia, a może również Orlińskiego. Kontaktowaliście się może w tej sprawie ze wspólnotą pierwszego oddanego etapu na naszym osiedlu? Jak mój etap zostanie oddany, to również chętnie włączę się do działania

Pomysł porównania kilku ofert jest jak najbardziej słuszny. Proponuje aby każdy kto się tym choć trochę interesuje spróbował taką ofertę zdobyć, wtedy będzie można zrobić porównanie. Nie wiem kto jest zarządcą bloku nr 6 ani jakie są koszty, jak mi się uda zdobyć takie informację to podam je na forum. Osobiście szczerze wątpię aby udało się wyznaczyć jednego zarządcę na całe osiedle, gdyż każdy budynek jest oddawany w innym czasie i za każdym razem to i tak budimex decyduje kto jest zarządcą. Każdy blok jest rozliczany indywidualnie i tak naprawdę ciężko jest porównać koszty jednego bloku z drugim a prawda jet taka,że im więcej ludzi do dogadywania tym ciężej się dogadać i zarządcę będziemy wybierać kilka miesięcy a koszty lecą. Tak więc tak czy siak proponuje zrobić jakieś zebranie na którym będzie można porównać zdobyte oferty. Prosiłabym o rozejrzenie się wśród ofert zarządców i zastanowienie się nad terminem spotkania, wiadomo, że im szybciej to załatwimy tym lepiej. Zarządca naszego bloku czyli nie jaki Barbakan miał obowiązek zwołać zebranie mieszkańców naszego bloku w ciągu trzech miesięcy od momentu powołania wspólnoty tj około połowy października, a mamy kwiecień za pasem. na tym zebraniu które się do tej pory nie odbyło miały zostać wybrane osoby reprezentujące nasz blok i to te osoby są informowane o sprawach bieżących dotyczących naszego bloku jak również one mogłyby się zajmować zbieraniem tych ofert. Zebrania nie było, reprezentantów nie ma, czas leci a my przepłacamy np za miejsce postojowe w garażu 133 zł !!! mam wielu znajomych mieszkających w lepszych dzielnicach i płacą poniżej 60 zł, a my bulimy jak za zboże. jak by tego było mało naliczają nam za fundusz remontowy nie konsultując tego z nami ani nie konsultując stawek tego funduszu - to powinno być na pierwszym spotkaniu z mieszkańcami omówione - takiego nie było nie było o nim żadnej informacji. każdy z nas jest zabiegany za pracą i nie ma czasu się tym zajmować i o to właśnie chodzi zarządcy aby mieszkańcy bloku byli nie dogadani ze sobą i nie mogli doprowadzić do zmiany bo jest to na ich korzyść. proszę wszystkich o przybycie w wymienionym terminie bądź zaproponowanie innego bardziej dogodnego. pozdrawiam
faktycznie różne terminy oddania poszczególnych etapów budowy nie pomagają w znalezieniu jednego zarządcy na całe osiedle. Jednak jak będzie korzystna oferta to prędzej wspólnoty nowych bloków wybiorą zarządce, który sprawdził się w blokach sąsiednich. Może podczas rozmów z potencjalnymi zarządcami próbować rzucić argumentem, że domyślnie chcemy jednego na całe osiedle i nich tak będzie konstruowana oferta. Ostatecznie to ponad 1000 mieszkań ! a tu chyba można sporo utargować.
My również jesteśmy za zamianą zarządcy. W styczniu jak zobaczyłam kwotę miesięcznego czynszu byłam w szoku, 5 min później wykonałam telefon do zarządcy z prośbą o wyjaśnienie podając przykłady innych osiedli - usłyszałam: że mamy bardzo niską cenę naliczoną jak na blok w którym jest dużo mieszkań z małym metrażem, teren zielony, do tego ochrona w bloku 1,09zł za m2 itp. i inne tym podobne dziwne wyjaśnienia...
A może by spisać na forum wszelkie parametry bloku, jaki jest do zarządzania (ilość mieszkań, teren zielony, ochrona itp.) i wysyłać prośby o składanie propozycji przez firmy zajmujące się zarządzaniem nieruchomościami, z opcją, że jeśli trafi się ktoś rzetelny i niedrogi, bo będzie miał szansę na znacznie większy biznes na tym osiedlu, bo za chwilę na pewno identyczne dylematy będą mieli mieszkańcy budynku Orlińskiego 4, którzy lada chwila zaczynają odbierać mieszkania
Ja tam byłbym za tym, żeby takie firmy przebijały tu swoje oferty i żeby można było przy tym zadawać im pytania 

Trzeba poprosić konkretnych administratorów o przedstawienie oferty i wtedy oni sami przyjeżdżają na oględziny budynku ewentualnie mogą prosić o jakieś palny (takie plany mamy wszyscy w akcie notarialnym). Pytanie kto się tym zajmie, zwykle zajmuje się tym członek zarządu a my jeszcze takowych nie mamy bo Barbakan nie zwołał jeszcze zebrania wspólnoty.
Administratorem w budynku Avia 6 jest AS Nieruchomości i jest to również zarządca wybrany w Budimexie a za garaż płacą niecałe 30 zł mniej. Do niego też można wysłać prośbę o złożenie oferty. Na samym początku może jednak zorientować się czy i kiedy Barbakan zwoła zebranie wspólnoty.
Administratorem w budynku Avia 6 jest AS Nieruchomości i jest to również zarządca wybrany w Budimexie a za garaż płacą niecałe 30 zł mniej. Do niego też można wysłać prośbę o złożenie oferty. Na samym początku może jednak zorientować się czy i kiedy Barbakan zwoła zebranie wspólnoty.
witam,
widziałem że ktoś organizuje zebranie w hali garażowej 5.04, tylko jaki sens ma zebranie dzień po zebraniu z barbakanem?? Może warto się umówić w tym tygodniu i omówić zagadnienia, tak żebyśmy przyjęli jakieś stanowisko i Nasze oczekiwania w stosunku do tych złodziei z barbakanu i zobaczymy jak oni się ustosunkują do Naszych oczekiwań i zastrzeżeń. Może np. jutro 31.03 o 19 lub niedziela 3.04 o 19 czy 20 (piątek, sobota chyba nie ma sensu bo pewnie dużo osób nie będzie)????
widziałem że ktoś organizuje zebranie w hali garażowej 5.04, tylko jaki sens ma zebranie dzień po zebraniu z barbakanem?? Może warto się umówić w tym tygodniu i omówić zagadnienia, tak żebyśmy przyjęli jakieś stanowisko i Nasze oczekiwania w stosunku do tych złodziei z barbakanu i zobaczymy jak oni się ustosunkują do Naszych oczekiwań i zastrzeżeń. Może np. jutro 31.03 o 19 lub niedziela 3.04 o 19 czy 20 (piątek, sobota chyba nie ma sensu bo pewnie dużo osób nie będzie)????
Spotkanie organizuje mój mąż, jest to spotkanie z przedstawicielem firmy Prokocim. Termin ustalono zanim dowiedzieliśmy się o zebraniu z Barbakanem i nie da się niestety go już przełożyć. Można się jednak w sumie spotkać wcześniej aby omówić nasze stanowisko wobec obecnego administratora, a jak ktoś będzie zainteresowany ofertą firmy Prokocim to warto przyjść na późniejsze spotkanie.
Wróć do „Avia 4 (etap II) - forum mieszkańców budynku”