Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie
Re: Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie
Nie jestem fanem grodzonych osiedli. U moich znajomych, dziwnym trafem jak coś komuś ginie to głównie z takich wlasnie zamkniętych enklaw. Avia będzie miała tyle mieszkańców ze i tak każdy wejdzie kiedy chce, brama będzie cały czas otwarta. Ale słowo się rzekło, mieszkańcy kupili i tylko oni będą mogli modyfikować osiedle w przyszłości. Również plac zabaw, który będzie na ich utrzymaniu.
Tego się bałem, tanie mieszkanie = małomiasteczkowość. W bardziej cywilizowanych krajach można sobie legalnie poleżeć na trawie w parku miejskim, kulturalnie wypić piwko i korzystać z zieleni bo przecież ona jest dla mieszkańców. U nas pewnie będzie zakaz wchodzenia na trawę, zakaz grilowania i zakaz (o zgrozo, zepsucie moralne, zgnilizna i degeneracja) napicia się piwa z sąsiadem w weekendowy wieczór. Bo my tu wicie rozumicie mamy plac zabaw, trawnik i teren rekreacyjny więc nikt nam tu nie będzie rekreacji uprawiał bo jeszcze coś podepcze.
No trudno, jak regulamin zabroni to nic się nie poradzi.
No trudno, jak regulamin zabroni to nic się nie poradzi.
Tego brakuje w Krk... w Londynie można wyjść na przerwie z biurowca na trawniczek, usiąść bez żadnego koca, bo psy tam nie s**ją. Wyciągnąć kanapkę i zjeść w spokoju. Nie ma picia i grillowania w parkach, bo jest tam całkowity zakaz w Londynie. Chce ktoś grillować, to jedzie do Islington żeby nikomu nie przeszkadzać.
Co do osiedli zamkniętych, to zobaczcie co się dzieje w Europie zachodniej która takich osiedli nie tolerowała. Największe inwestycje budowalne we Francji w 2015 to osiedla zamknięte. W USA co się nie ruszysz to jest osiedle zamknięte, tylko amerykanie starają się ogrodzenie jakoś wkomponować w otoczenie, u nas niestety będzie jak będzie. Popytajcie znajomych o osiedla zamknięte, w wielu rozmowach usłyszycie teksty w stylu "u mnie też, mogliby wstawić bramę".
Nie zastanawiacie się dlaczego w Krk osiedla grodzą place zabaw i zamykają je na noc?? Akcja w środę, bawią się dzieci w piaskownicy przy ul. Piekarskiej, dziecko wyciąga butelkę po "Perle" z piaskownicy. Reakcja rodziców bezcenna, każdy migiem wyciąga dzieciaka, bo kto wie czy w piasku nie ma pękniętej butelki.
Co do osiedli zamkniętych, to zobaczcie co się dzieje w Europie zachodniej która takich osiedli nie tolerowała. Największe inwestycje budowalne we Francji w 2015 to osiedla zamknięte. W USA co się nie ruszysz to jest osiedle zamknięte, tylko amerykanie starają się ogrodzenie jakoś wkomponować w otoczenie, u nas niestety będzie jak będzie. Popytajcie znajomych o osiedla zamknięte, w wielu rozmowach usłyszycie teksty w stylu "u mnie też, mogliby wstawić bramę".
Nie zastanawiacie się dlaczego w Krk osiedla grodzą place zabaw i zamykają je na noc?? Akcja w środę, bawią się dzieci w piaskownicy przy ul. Piekarskiej, dziecko wyciąga butelkę po "Perle" z piaskownicy. Reakcja rodziców bezcenna, każdy migiem wyciąga dzieciaka, bo kto wie czy w piasku nie ma pękniętej butelki.
DarthMoon pisze:Nie zastanawiacie się dlaczego w Krk osiedla grodzą place zabaw i zamykają je na noc?? Akcja w środę, bawią się dzieci w piaskownicy przy ul. Piekarskiej, dziecko wyciąga butelkę po "Perle" z piaskownicy. Reakcja rodziców bezcenna, każdy migiem wyciąga dzieciaka, bo kto wie czy w piasku nie ma pękniętej butelki.
właśnie o to chodzi, bo nie będzie mi przeszkadzać, jak sąsiedzi walną piwko w letni wieczór po pracy. Bo co to za różnica czy będzie to ławka za blokiem czy ogródek na parterze, różnica pewnie 3 metrów odległości. Tylko wszystko z kulturą, bez darcia mordy i sprzątanie po sobie. Wtedy będzie i wilk syty i owca cała. Ale tu myślę, że się jakoś wszyscy rozsądnie dogadamy i będzie git.
W ogródku pijąc piwo nie wyrzucisz puszki gdzie popadnie, nie będziesz charkał na płytki czy pisał "wisła pany" na murze. Dla mnie picie piwa przed blokiem, przyciąga dresiarstwo.
Za 5lat jak MDMy pozwolą wynajmować mieszkania i sprowadzą się studenci, którzy będą mieć ogródek to będą jaja:) }
Za 5lat jak MDMy pozwolą wynajmować mieszkania i sprowadzą się studenci, którzy będą mieć ogródek to będą jaja:) }
wisła pany to sie kiedys pisało, teraz to masz tak np.

I przekonaj tu właściciela zeby płotu nie postawił
investmap.pl/galeria/galeria-do-artykulu-113015,14453,7.html

I przekonaj tu właściciela zeby płotu nie postawił
investmap.pl/galeria/galeria-do-artykulu-113015,14453,7.html
Co za patologia, powinni zwiększyć kary za takie niszczenie mienia. U mnie w kamienicy, jak tylko zmażą graffiti, to pojawi się coś nowego. Od nowego roku, straciłem z klatki wózek i rower - masakra.
Osobiście nie jestem fanką grodzenia osiedli i wolałabym aby go nie było. A jak ktoś będzie chciał pomazać po ścianach lub ukraść rower, to ogrodzenie go nie powstrzyma. Monitoring też nie - wystarczy bluza z kapturem. Jeżeli ktoś wierzy, że jest inaczej, że ogrodzenie zwiększa bezpieczeństwo, jego sprawa. W końcu każdy ma prawo wierzyć, w co chce. Ponadto utrzymanie szlabanów /furtek też trochę kosztuje. Wiecznie trzeba naprawiać mechanizmy, elektrozamki i takie tam.
Nie ma przymusu kupowania tu mieszkań, kto nie chce ogrodzenia może sobie kupić na Orlińskiego albo jakimkolwiek innym osiedlu ale nie jest to powód żeby żądać demontażu płotu.
A czy ktoś tu żąda demontażu ogrodzenia?
Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”