Problem z pokrętłami termostatów przy grzejnikach na Orlińskiego 4

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
KaWa

Problem z pokrętłami termostatów przy grzejnikach na Orlińskiego 4

Postautor: KaWa » 12 kwie 2016, 13:50

wojtekf pisze:Mam pytanie do ludzi którzy już odebrali mieszkanie, bo zauważyłem dopiero potem że termostat przy kaloryferach przekręca mi się tylko pomiędzy 2 a 5.

Niestety nie da sie skręcić calkowicie tych grzejników - u nas jest tak samo :(

kasiczekk

Re: Problem z pokrętłami termostatów przy grzejnikach na Orlińskiego 4

Postautor: kasiczekk » 12 kwie 2016, 14:56

pan mi pow ze 2 to minimum i ze na 2 nie grzeje chyba ze tyemperatura spodnie ponizej 15 to wtedy sie wlacza :)

gucio

Postautor: gucio » 12 kwie 2016, 15:07

To chyba jakies jaja ???
Przeciez jak jest niezakrecone to sie leje woda (jakakolwiek woda) ktora jest liczona ....
Jesli na pokretle jest 0 1 2 3 4 5 to pokretla maja sie miedzy nimi poruszac ma byc mozliwosc wybrania sobie takiego zakresu jak ja sobie zycze a nie firma ????????????
Kolejny przekret jak zawyzone zapotrzebowanie na moc ciepla budynku ??? Jak nie tak to tak chca nas łupic ???
Jesli mozecie to zadzwoncie do firmy ktora montowala i sprzedawala grzejniki i zapytajcie sie co jest grane?
:evil:

gucio

Postautor: gucio » 12 kwie 2016, 15:09

kasiczekk pisze:pan mi pow ze 2 to minimum i ze na 2 nie grzeje chyba ze tyemperatura spodnie ponizej 15 to wtedy sie wlacza :)

Jak to sie samo włącza ? ? ?
Jak nie chce grzac mieszkania bo gdzies bede wyjezdzal na ferie albo gdziekolwoiek to co bedzie sie grzalo bez mojej zgody za moje pieniadze?/????? :evil:

ATM

Postautor: ATM » 12 kwie 2016, 15:22

Nie wiem jakie są u nas pokrętła/termostaty.. ale wydaję mi się, że jest możliwość „przeskoczenia wskaźnika” na zero i całkowite zablokowanie zaworu. Podkreślam wydaję mi się, choć stosowane było kiedyś takie rozwiązanie. Jeśli dobrze pamiętam należało zdjąć pokrętło z grzejnika i przestawić.. ale nie wiem jakie są u nas zastosowane..

Nowy

Postautor: Nowy » 12 kwie 2016, 15:38

Ale to kwestia tylko wskaźnika czy zaworu :?: Bo być może wskaźnik pokazuje co pokazuje, ale faktycznie jeśli jest on w pozycji 2, to zawór odcina dopływ ciepłej wody do grzejnika :?: Może zawór ma mniejszy skok (?) niż przewiduje pokrętło, czy po maksymalnym zakręceniu grzejnik nadal jest ciepły po jakimś czasie :?:

kasiczekk

Postautor: kasiczekk » 12 kwie 2016, 15:56

o szczegołach nie wiem, napisałam tyle co mi pan pow (ja sie nie znam)i że na klatce jest zawor ciepla i tam mozna wylaczyc grzejniki

KaWa

Postautor: KaWa » 12 kwie 2016, 16:18

kasiczekk pisze:o szczegołach nie wiem, napisałam tyle co mi pan pow (ja sie nie znam)i że na klatce jest zawor ciepla i tam mozna wylaczyc grzejniki

Dokladnie tak. Grzejnik sobie można wyłączyć samemu na klatce

s_k

Postautor: s_k » 12 kwie 2016, 18:40

Takie uszczęśliwianie ludzi na siłę. Może ja chcę w jakimś pokoju mieć 14 stopni.
To jest pewnie do zmiany (przynajmniej w starszych modelach były takie możliwości). Tylko dlaczego mamy grzebać w ustawieniach termostatu? Tak jak było wyżej napisane, skoro producent określił zakres od 0 do 5, to taki powinniśmy mieć możliwość regulacji.

egal1754

Postautor: egal1754 » 12 kwie 2016, 20:24

Zapominajcie o jednym bardzo ważnym fakcie. Wasze ściany wewnętrzne są jednocześnie ścianami waszych sąsiadów. Jeśli ktoś skręcić grzejnik na 0 to jego mieszkanie będzie ogrzewne przez jego sąsiadów i to oni za to zapłacą - jeśli poszczególne mieszkania są opomiarowane oczywiście. I właśnie dlatego termostaty są zablokowane na pozycji 2. Inną sprawą jest to że wystarczy zdjąć termostat i założyć taki specjalny grzybek co go dodają do każdego grzejnika.
Nie pamiętam gdzie ale pewnie w jakimś regulaminie będzie okreslona temperatura dyżurna którą każdy będzie zobowiązany utrzymywać w mieszkaniu, a są metody i wzory na sprawdzenie tego czy płaci się za ogrzewanie swojego mieszkania czy sąsiada :). Jeśli ktoś jest zainteresowany to poszukam jutro artykuł w tym temacie, zeskanuje i wrzucę na forum.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”