Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
eve

Re: Odbiór nowego mieszkania od dewelopera w Krakowie z firmą

Postautor: eve » 11 kwie 2016, 20:06

Nie wiem, jak to wygląda w przypadku Budimexu, ale inni deweloperze często wymagają (i jest to napisane w protokole przekazania mieszkania) aby muszla klozetowa została zainstalowana w pierwszej kolejności, właśnie ze względu na ekipy wykończeniowe/budowlane.

kibras

Postautor: kibras » 11 kwie 2016, 23:08

Ja odebrałem mieszkanie w zeszłym tygodniu. Co do sufitów, to nie było się do czego czepić, trzymały poziom w normach. Poza tym i tak w większości mieszkania będę je obniżał. Sufitów sąsiadów nie widziałem, więc nie będę komentował.

PS.Nie wiem czy tylko mnie się tak wydaje, ale nasze forum robi się co raz bardziej nijakie. O ile wcześniej można było znaleźć dużo ciekawych informacji, tak teraz trzeba się "przedzierać" przez (co niektóre) głupie, nic nie wnoszące posty. Piszmy o rzeczach istotnych oraz w temacie.
Pozdrawiam.

Kala

Postautor: Kala » 12 kwie 2016, 18:39

i my nie odebraliśmy mieszkania niestety ale tragedii nie ma mamy. 4 wieksze usterki takie jak spora rysa na oknie od wewnętrznej strony na drzwiach balkonowych, źle połączone ściany żelbetowa z gipsowa przez co pęknięcie jest na ścianie, pęknięcie na suficie przechodzące prawie przez cały pokój. Parapet w jednej sypialni osadzony na ramie okna a nie pod nią a w drugiej sypialni krzywo osadzony parapet. i jeszzcze kilka mniejszych usterek ale ściany równe i wylewki równe ogólnie jestem zadowolona no i komórkę lokatorską mam już z poprawkami :D nie mam pianki na wierzchu tylko ładnie otynkowane a i miejsce w garażu zgodne z umową :) teraz 30 dni trzeba czekać... albo i więcej... no cóż przynajmniej na czynszu się zaoszczędzi :P

s_k

Postautor: s_k » 13 kwie 2016, 21:11

Po odbiorze, bez odebranego mieszkania. Sufity krzywe dość mocno, nie do zaakceptowania. Pęknięcie na suficie przez pół pokoju. Jakieś rysy na stolarce okiennej, gdzieś brak kąta prostego. I kilka drobnych spraw.
Martwią te sufity, bo chyba nie ma dobrej metody na usunięcie takiej wady. A różnica 4 cm na odcinku 3m jest 2 widoczna.
No nic, trzeba cierpliwie czekać.

Nam już zostało powiedziane, że z tymi sufitami to i 60 dni może zejść :(

Monika

Postautor: Monika » 14 kwie 2016, 9:53

Jak to jest z tymi terminami kiedy trzeba coś poprawić? Nie jest zapisane w umowie, że mają na to 30 dni i nie więcej?

Nie boicie się, że jak zglosicie do poprawy te sufity to zrobią to jeszcze gorzej? Osobiście się nie znam, ale konsultowałam problem ze specjalistami i mówią, że to ciążka sprawa do poprawienia... Jak po 60 dniach te sufity będa wyglądały jeszcze gorzej to czekanie kolejnych 60 dni wynosi 4 miesiące!
Współczuje...

Pasiek

Postautor: Pasiek » 14 kwie 2016, 9:59

Monika pisze:Jak to jest z tymi terminami kiedy trzeba coś poprawić? Nie jest zapisane w umowie, że mają na to 30 dni i nie więcej?

W umowie jest że mają 30 dni na usunięcie usterek zgłoszonych w dniu odbioru, ale mogą cie poinformować na piśmie że poprawki są na tyle czasochłonne/poważne że mogą wydłużyć ten termin do 90dni - i to jest termin ostateczny.

Poman

Postautor: Poman » 14 kwie 2016, 20:41

Witam

My też dziś dołączyliśmy do grona mieszkań nieodebranych, liczba usterek 15. Z tych największych to krzywe sufity w łazience, aneksie kuchennym, małym pokoju, krzywa ściana oraz brak kąta prostego we wnęce na szafe. A reszta to kosmetyka typu regulacja okien czy oczyszczenie drzwi i kalortferów z zabrudzeń.

A jak u Was macie już jakieś odpowiedzi od bdx, faktycznie te naprawy przekroczą 30 dni jeśli chodzi o sufity? Nam powiedziano źe nawet do 60.

Fiszka

Postautor: Fiszka » 14 kwie 2016, 22:42

Drodzy sąsiedzi, którzy odbierali mieszkania w pierwszej kolejności, czy dzwonili już do Was z terminem ponownego odbioru?

iti

Postautor: iti » 15 kwie 2016, 0:13

Nic jeszcze o terminach nie wiadomo niestety, ciekawe czy już coś robią w mieszkaniach. W każdym razie usuwanie takich usterek nie powinno zabrać więcej czasu niż 30 dni, więc to przeciąganie sprawy jest nieco denerwujące. I to takie zagranie na czas, na zasadzie - bierz bez marudzenia, albo sobie jeszcze poczekasz na to swoje mieszkanko :evil: A my na tym tracimy, Ci którzy wynajmują mieszkanie, dłużej jeszcze będą sobie wynajmować i za to płacić, Ci którzy kupili na wynajem jeszcze dłużej nie będą mogli na tym zarabiać... Średnio ładne zagranie :)

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 15 kwie 2016, 8:35

Parter, klatka A, mieszkanie z ogródkiem. Klucze odebrane, po gruntownym sprawdzeniu uwag zero. Z tymi sufitami to fakt, że nie robione pod arabskiego księcia, ale odchyły w pokojach absolutnie w normie, łazienki nawet nie sprawdzałem (będzie podwieszany sufit). Natomiast po porównaniu jakości wykonania w pokojach z innymi deweloperami to stwierdzam, że jeszcze nie widziałem tak świetnie wykonanych ścian. Można śmiało gruntować i malować bez gładzi! Brawo dla Budimexu! No to ogień z remontem... Aha, Okna, drzwi w stanie idealnym. Dodatkowa informacja dla innych użytkowników ogródków, że do czasu wzrostu trawy, lub innego zabezpieczenia ziemi pod balkonami to Budimex zobligował się do wykonywania wszelkich poprawek estetycznych balkonów. Pozdrawiam sąsiadów 8-)

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”