Witam
Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa zmian w aranżacji mieszkania?
Wiem, że deweloper nie wprowadza żadnych zmian w projekcie (nie chcą się w to bawić) i jakiekolwiek zmiany można przeprowadzać dopiero we własnym zakresiepo odbiorze kluczy.
Stąd też rodzi się moje pytanie np. odnośnie przeniesienia aneksu kuchennego w inne miejsce. Np. na ścianę równoległą tylko po drugiej stronie. Kwestia podprowadzenia wody, siły i odpływu oraz kwestia podprowadzenia wentylacji. Ma ktoś wiedzę na ten temat czy potrzebne są na to jakieś zgody czy zezwolenia (jak w przypadku zmian naruszających konstrukcję budynku piony itp.) Czy po prostu we własnym zakresie nie potrzebujemy żadnych zgód i pisania wniosków.
Z góry dziękuje za informacje w tym temacie.
Zmiany aranżacyjne lokalu / możliwość ich wprowadzenia w mieszkaniu - Orlińskiego
Re: Zmiany aranżacyjne lokalu / możliwość ich wprowadzenia w mieszkaniu - Orlińskiego
Wydaje się, że jeśli nie ingerujesz w instalacje, które są wspólne i nie rozdzielone, to pewnie wtedy trzeba jakieś zgody uzyskać - np. przypadek o tym, jak zrobić ogrzewanie podłogowe, ale jeśli to działasz w swoim mieszkaniu, za swoimi licznikami, nie ingerujesz w konstrukcję itp. to chyba specjalne zgody nie są potrzebne. Nie wiem, może jak będziesz "grzebał" przy wentylacji, to może być coś potrzebne, ale generalnie chyba przeniesienie aneksu będzie jak najbardziej możliwe.
Re: Zmiany aranżacyjne lokalu / możliwość ich wprowadzenia w mieszkaniu - Orlińskiego
Dzięki za opinie. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie. Być może są osoby co planują takie zmiany, albo może już przeprowadzały na AVIA. Generalnie to nic skomplikowanego poprzeciąganie rurek od istniejących już przyłączy no i przedłużenie jakoś wentylacji po suficie i zabudować. Druga jest bodajże niepotrzebna jak gazu nie ma, wystarczy okap.
Wydaje mi się, że w pewnym sensie każdy z nas będzie nieco przerabiał instalację.. z tego co wiem to zarówno na istniejącej już Avii jak i na Orlińskiego rurki w kuchni będą wychodziły z podłogi.
Znajomy zajmujący się wykończeniami stwierdził, że trzeba to będzie skuć i poprzenosić na ścianę..
Znajomy zajmujący się wykończeniami stwierdził, że trzeba to będzie skuć i poprzenosić na ścianę..

Tak, z tego co się orientuję to instalacja z wodą ciepłą i zimna będzie szła od klatki właśnie podłogą po mieszkaniu. Doprowadzane do ścian w kuchni i łazience i wtedy wyprowadzane do góry. Prowadzenie instalacji wodnej, elektrycznej ba nawet odpływu większej filozofii nie wymaga. Co innego z wentylacją i jej podprowadzaniem ewentualnym.
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”