Zagospodarowanie terenu (krzaków) przed blokiem Orlińskiego 4
Re: Zagospodarowanie terenu (krzaków) przed blokiem Orlińskiego 4
Cieszy, że nowe nasadzenia zastępujące drzewa do wycięcia mają być kilkunastoletnie.
Ciekawi, jakie będzie stanowisko miasta w tym temacie, bo od tego zależy realizacja obietnic Budimexu. Mieszkańcy/grupa aktywistów powinni więc w przypadku podpisania tego dokumentu działać w UM, by rozwiązania tam zapisane mogły być zrealizowane, albo najlepiej sprawdzić przed podpisaniem, czy szanse na zgodę miasta są i nie ma innych przeszkód, jak np. upominający się o zwrot działki dawni właściciele.
Błąd jest w par. 1 ust. 1 daty się tam rozjechały, chodzi o rok 23.10.2016? Chyba nie.
Ciekawi, jakie będzie stanowisko miasta w tym temacie, bo od tego zależy realizacja obietnic Budimexu. Mieszkańcy/grupa aktywistów powinni więc w przypadku podpisania tego dokumentu działać w UM, by rozwiązania tam zapisane mogły być zrealizowane, albo najlepiej sprawdzić przed podpisaniem, czy szanse na zgodę miasta są i nie ma innych przeszkód, jak np. upominający się o zwrot działki dawni właściciele.
Błąd jest w par. 1 ust. 1 daty się tam rozjechały, chodzi o rok 23.10.2016? Chyba nie.
-
obawiam się że miasto ma w głębokim poważaniu jakąkolwiek zieleń przykłady ostatnich dni: http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... NajCzytSST oraz teren przy stadionie Wisły...
Dawny właściciel jak odzyska działkę to sobie wytnie te drzewa i zrobi z nimi co będzie chciał...miasto szuka kasy bo jest zadłużone, a kasę wyciągnie za dzierżawę, albo sprzedaż terenu, a nie za zieleń urządzoną...niestety.
Dawny właściciel jak odzyska działkę to sobie wytnie te drzewa i zrobi z nimi co będzie chciał...miasto szuka kasy bo jest zadłużone, a kasę wyciągnie za dzierżawę, albo sprzedaż terenu, a nie za zieleń urządzoną...niestety.
[quote="sam.slater"]obawiam się że miasto ma w głębokim poważaniu jakąkolwiek zieleń przykłady ostatnich dni: http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,4442 ... NajCzytSST oraz teren przy stadionie Wisły...
Dawny właściciel jak odzyska działkę to sobie wytnie te drzewa i zrobi z nimi co będzie chciał...miasto szuka kasy bo jest zadłużone, a kasę wyciągnie za dzierżawę, albo sprzedaż terenu, a nie za zieleń urządzoną...niestety.[/quote
A miałem tam właśnie kiedyś kupować mieszkanie na Grzegórzeckiej 77 od Lcc . . . Skusila mnie ta obiecana budowa Centrum Muzyki i ten wielki 14h ogród ale widzę ze dobrze jednak się stało ze po pewnych kłopotach nie wyszło. TERAZ jak tam byłem to jest zdecydowanie gorsza jakoś życia i blok na bloku a mają jeszcze dogeścic i wygląda to zdecydowanie gorzej niż u Nas na czyżynach nie wspomnę o korach w których stoi się godzinami na rondzie Grzegórzeckim
jednak nie zawsze prestiżowa lokalizacja jest słuszna 
Dawny właściciel jak odzyska działkę to sobie wytnie te drzewa i zrobi z nimi co będzie chciał...miasto szuka kasy bo jest zadłużone, a kasę wyciągnie za dzierżawę, albo sprzedaż terenu, a nie za zieleń urządzoną...niestety.[/quote
A miałem tam właśnie kiedyś kupować mieszkanie na Grzegórzeckiej 77 od Lcc . . . Skusila mnie ta obiecana budowa Centrum Muzyki i ten wielki 14h ogród ale widzę ze dobrze jednak się stało ze po pewnych kłopotach nie wyszło. TERAZ jak tam byłem to jest zdecydowanie gorsza jakoś życia i blok na bloku a mają jeszcze dogeścic i wygląda to zdecydowanie gorzej niż u Nas na czyżynach nie wspomnę o korach w których stoi się godzinami na rondzie Grzegórzeckim

Jestem niezmiernie ciekawy co będzie wpisane w pole "działający w imieniu". Co daje tym pieniaczom prawo do ingerowania w cudzą własność?
-
Zdjęcie z dziś mam nadzieję że przyszłego skrawka parku:

i kawałek placu manewrowego:

Hałaśliwie tam trochę od ulicy, szpaler drzew mógłby trochę temu zaradzić.

i kawałek placu manewrowego:

Hałaśliwie tam trochę od ulicy, szpaler drzew mógłby trochę temu zaradzić.
Jeszcze kilka wniosków, co do spotkania piątkowego w Budimexie w sprawie protestu przeciwko wycince drzew oraz propozycji Budimexu w tej sprawie. Dopiero teraz, bo wcześniej z czasem na to było u mnie raczej krucho 
Mam wrażenie, że tej całej akcji brakuje ostatecznie zdefiniowanego celu, którego osiągnięcie miałoby świadczyć o jej sukcesie. Bo tak naprawdę, to padły ze strony Budimexu propozycje, które można uznać za konstruktywne (choć mogłyby być nieco bardziej dopracowane) i daje to płaszczyznę do porozumienia (przynajmniej w mojej opinii). Ale co tak na prawdę zadowala część osób biorących udział w proteście
Trudno powiedzieć i dobrze byłoby sobie to jednak określić.
No i dobrze byłoby sobie powiedzieć także jasno, że w całej akcji chodzi o zachowanie jak największej ilości zieleni, a nie np. zablokowanie budowy kolejnych bloków. No chyba, że coś sam nie do końca dobrze zrozumiałem. Ale jasne postawienie tu sprawy powinno chyba przybliżyć całą sprawę do jakiegoś finału. A debatowanie w nieskończoność nie ma sensu, bo większość osób nie ma na to czasu, a i ochoty pewnie niewiele.
Zdaje się, że na początku tygodnia ma się odbyć spotkanie w Zarządzie Zieleni w sprawie tych działek miejskich i ewentualnego urządzenia na nich skwerów. Pewnie po nim wiadomo będzie coś więcej w sprawie, bo jak na razie to tylko propozycje, a konkretów brak
Jestem bardzo ciekawy, co z niego wyniknie. Może jeśli jest teraz ta cała akcja z zielenią, to warto by pomyśleć jeszcze o tym, czy nie lepiej byłoby sadzić na osiedlu nieco starsze drzewa, niż jest to robione aktualnie 

Mam wrażenie, że tej całej akcji brakuje ostatecznie zdefiniowanego celu, którego osiągnięcie miałoby świadczyć o jej sukcesie. Bo tak naprawdę, to padły ze strony Budimexu propozycje, które można uznać za konstruktywne (choć mogłyby być nieco bardziej dopracowane) i daje to płaszczyznę do porozumienia (przynajmniej w mojej opinii). Ale co tak na prawdę zadowala część osób biorących udział w proteście

No i dobrze byłoby sobie powiedzieć także jasno, że w całej akcji chodzi o zachowanie jak największej ilości zieleni, a nie np. zablokowanie budowy kolejnych bloków. No chyba, że coś sam nie do końca dobrze zrozumiałem. Ale jasne postawienie tu sprawy powinno chyba przybliżyć całą sprawę do jakiegoś finału. A debatowanie w nieskończoność nie ma sensu, bo większość osób nie ma na to czasu, a i ochoty pewnie niewiele.
Zdaje się, że na początku tygodnia ma się odbyć spotkanie w Zarządzie Zieleni w sprawie tych działek miejskich i ewentualnego urządzenia na nich skwerów. Pewnie po nim wiadomo będzie coś więcej w sprawie, bo jak na razie to tylko propozycje, a konkretów brak

W całym ich podejściu nie podoba mi się to, że zapominają o tym, że jakby nie było jest to TEREN PRYWATNY! Nie miejski, nie spółdzielni, tylko PRYWATNY! I o ile rozumiem walkę o zostawienie jak największej ilości zieleni to ich postulat o nie usuwanie ANI JEDNEGO drzewa uważam za śmieszny, nierealny, oderwany od rzeczywistości i sprowadzający się do protestu dla zasady.
Ja jestem za parkingiem i Ekranem bo po pierwsze jakiś hałas z ulicy na pewno bedzie słchac a po drugie gdzie wy wszsycy chcecie parkować na DYWIZJONÓW które wprowadziło sobie strefe ruchu i identyfikatory dla mieszkańców DYW 303. Zasypie nas tam straż miejska mandatami i tyle nam po tamtych miejscach. wiem że zieleń jest po trzeba ale nie daleko jest park na Dwyizjonów i park na AWF. Naprawdę przemyślcie ten przelicznik miejsca postojowego 0.66 na mieszkanie i załóżcie tylko 1 samochód na mieszkanie na tyle tysiecy mieszkać DRAMAT. PROPONUJE WIELOPOZIOMOWY PARKING
Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły
Generalnie kupując mieszkania na tym osiedlu, trzeba było wiedzieć mniej więcej jak chce się parkować i czy się chce... Jest jeden z niewielu zielonych kawałków przestrzeni w sąsiedztwie tych wszystkich budynków, a Ty sobie tam wymyśliłeś parking wielopoziomowy
Pomijam to, kto miałby go wybudować, za co i dlaczego. Ale chyba ma sensu mieszać, jeśli jest już pomysł na jakieś zagospodarowanie sensowne tej działki i poszło to już nawet w świat (pytania o możliwość urządzenia tam zieleni do Zarządu Zieleni Miejskiej itd.). Na parkowanie niestety lepiej byłoby znaleźć jakiś inny pomysł 

Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”