Co zrobić z rurami puszczonymi po ścianie w mieszkaniu deweloperskim?

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 4 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Nowy

Co zrobić z rurami puszczonymi po ścianie w mieszkaniu deweloperskim?

Postautor: Nowy » 01 maja 2016, 23:28

Mam pytanie do osób, które wykańczają mieszkania kupione od Budimexu w Czyżynach :!: Na pewno sporo osób spotkało się z rurami zamontowanymi tak, jak na zdjęciu poniżej. Powiedzcie, jak sobie z tym radzicie. Wkuwacie to w ściany czy zabudowujecie jakoś płytkami :?: zastanawiam się jak powinno się podejść do tego tematu, tym bardziej, że na przykład umywalkę w łazience chciałbym przesunąć o jakieś 15-20 cm... Do tego chciałbym też umywalkę z szafką podwieszaną, do tego przydałaby się ściana jednak w miarę równa. Pod prysznicem chciałbym przenieść punkty z wodą na inną ścianę...

Obrazek

Dajcie znać, jak sobie radzicie z takimi sprawami :idea: Przyznam, że jest to dla mnie dosyć frapujące ;)

maikel84

Re: Co zrobić z rurami puszczonymi po ścianie w mieszkaniu deweloperskim?

Postautor: maikel84 » 02 maja 2016, 21:29

Zakuj w ściany rurki są puszczone wierzchem ponieważ ściany są cienkie i pewnie latwiej im było to zrobić na wiwrzchu najlepiej przed kuciem wykonać sobie podwójne wcięcie na grubość ok 4cm to jest PP z tego co widze wiec ze zgrzaniem nie będzie problemu.

kibras

Postautor: kibras » 02 maja 2016, 23:32

Rury są wypuszczone z podłogi nie ze względu na "cienkie" ściany, tylko ze względu na koszty. Jest to oszczędność czasu oraz pieniędzy ze strony dewelopera.
Jeżeli przeczytasz dokumenty, które pewnie podpisałeś, to dojdziesz do miejsca, w którym jest napisane, że mamy zakaz wmontowywania rurek zasilających, jak i odpływowych, w ściany.
W moim przypadku jednak zleciłem schowanie wszystkich rurek w ściany, oprócz rurek pod zlewem kuchennym. Fachowcom zeszło to 10 godzin łącznie z przeniesieniem dwóch grzejników na sąsiednie ściany.

Kala

Postautor: Kala » 03 maja 2016, 19:23

kibras wysłałam Ci wiadomość prywatną.
Pozdrawiam

kibras

Postautor: kibras » 03 maja 2016, 23:39

Do Kala oraz Iti. Niestety forum nie pozwala mi wysyłać wiadomości prywatnych oraz na takie odpowiadać, więc pisze tutaj. Nie często też się loguję, raczej śledzę ciekawe wątki. W załączniku zdjęcie przełożonego grzejnika w salonie. Co do mocy to nie pamiętam dokładnie wartości ale jest kilkadziesiąt wat wyższa od założonego wcześniej grzejnika firmy Radson. Nie pamiętam też firmy, ale to sprawdzę i dam znać. Grzejnik ma 11 cm grubości, 180 wysokości i chyba 55 szerokości (z szerokością był właśnie największy problem, bo ściana miała 60 szerokości). Cena grzejnika to 1100zł, ale nominalna głowica do niego to kwota ok. 500zł, ale można dobrać coś tańszego. Przenosiłem też grzejnik w łazience na ścianę obok. Co do kontaktu do fachowca, to mam tylko nr prywatny właściciela firmy. Nie mogę go podać, ale jutro dowiem się ewentualnie o nr do kontaktu. W razie pytań: kibras @ onet.eu
Ostatnio zmieniony 06 maja 2016, 14:10 przez kibras, łącznie zmieniany 1 raz.

Michal_Sz

Postautor: Michal_Sz » 06 maja 2016, 10:11

W Kuchni nie ma problemu. Rurki i tak bedą w zabudowie mebli. W łazience skułem całą wylewkę i pozgrzewałem rurki na nowo. Po ścianie rurki wkułem w ścianę. Bez dobrej młotowiertarki ani rusz... Dodatkowo przeniosłem grzejnik bo jego pierwotne miejsce było delikatnie mówiąc nieodpowiednie. Tu wytarczyło wyporzyczyć W EWPA zaciskarkę standardową do rur pex, profil TH. cena 46 brutto za dobę. Dwie zaciskane złączki fi16 na 1/2 cala do grzejnika w Hydrosolar - ok. 40 zł. Od dwóch dni instalacja grzewcza odpalona i jest sucho. Teraz wylałem nową wylewkę i wszystko jest już ok. Wybaczyłem BDX owi tą partaninę instalacji za niską cenę, ale kosztowało mnie to trochę pracy.
BDW. Mam do odsprzedania nową zgrzewarkę do rur PP. Mi już nie będzie potrzebna. Jedyna wada to, że ma przepaloną nieco w jednym miejscu izolację kabelka, ale ładnie zaklejoną izolacją. Nowa mnie kosztowała 109 zł, moja cena 60 zł. (668 137 127)

kibras

Postautor: kibras » 06 maja 2016, 13:23

Proponuje przemyśleć sprawę z wypuszczoną rurą zasilającą do zmywarki. W moim przypadku z dwóch powodów zaślepiłem to zasilanie. Pierwszy to brak możliwości dosunięcia zmywarki do ściany, bo zwykle zmywarka ma prawie 60cm głębokości i schowanie jej pod blat 60cm było niemożliwe. Drugi to taki, że dostęp do ewentualnego zaworu byłby nijaki. W zasilaniu zlewu zamontuje trójnik i zawór i dostęp do niego będę mieć pod zlewem.

Wróć do „Orlińskiego 4 (etap I) – forum mieszkańców budynku”