Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Horyzont

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: Horyzont » 07 maja 2016, 15:31

Jest coś wiadomo w temacie?

kamil

Postautor: kamil » 07 maja 2016, 16:07

Niestety prace nadal wstrzymane, wczoraj dostałem @:
Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do naszego pisma z 22.01.2016 oraz ostatniego maila z 13.04.2016, w których informowaliśmy o statusie sprawy dot. budynku przy ul. Orlińskiego 1, pragniemy przekazać, iż w dalszym ciągu toczy się postępowanie administracyjne. Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego gromadzi materiał dowodowy, który umożliwi wydanie decyzji zgodnej z przepisami ustawy „Prawo budowlane”. Jednocześnie potwierdzamy, że wszystkie obowiązki będące po stronie Budimeksu Nieruchomości zostały wypełnione.

Zapewniamy, że monitorujemy sprawę, aby temat był procedowany bez zbędnej zwłoki. Jeśli jednak takowa zaistnieje, może pojawić się konieczność podpisania aneksu z nową datą zakończenia prac budowlanych. Nowa data zakończenia prac budowlanych nie wpłynie jednak na zmianę daty przekazywania kluczy i podpisywania aktów notarialnych.
Jednocześnie przypominamy, iż nie ma potrzeby dokonywania wpłat.

Liczymy, iż decyzję PINB-u otrzymamy do końca maja. Wtedy również przekażemy informację o potrzebie podpisania ww. aneksu bądź też o braku takiej konieczności.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z biurem .....

Z poważaniem
biuro obsługi klienta
Budimex Nieruchomości

dzin

Postautor: dzin » 07 maja 2016, 21:12

to juz stare pismo...martwie sie coraz bardziej że zakonczenie budowy bedzie bardzo opoznione, a moze nawet nie możliwe;/ ciekawe jak bedzie teraz z rezygnacją z mieszkania w tym bloku i zaciagniętym kredytem bo coraz więcej ludzi o tym mysli i nie ukrywam że ja tez, bo sa marne szanse na wznowienie budowy od czerwca...ehh

kamil

Postautor: kamil » 08 maja 2016, 12:13

@dzin ja to pismo dostałem w ten piątek, ale mam te same odczucia, i coraz bardziej zastanawiam się nad rezygnacją, choc trochę szkoda mi poświęconego do tej pory czasu i tego co wpłaciłem (prowizja+ odsetki wyrzucone w błoto) dodatkowo ciężko mi będzie znaleźć coś sensownego w zamian z krótszym terminem realizacji (poza tym brałem mdm'a, którego pewnie teraz już bym się nie udało załatwić)

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 11 maja 2016, 20:20

zastanawia mnie jedna rzecz, jak to jest że akurat z O. 1 są takie jaja a z pozostałymi blokami póki co wszystko gra...
Patrząc na tempo budowy innych bloków, które po części budują się dzięki naszym przestoją to spokojnie zdążą z budową. Dla nas najważniejsze żeby w terminie nam oddali mieszkanie

zagi

Postautor: zagi » 11 maja 2016, 21:45

czekamy 2017 pisze:zastanawia mnie jedna rzecz, jak to jest że akurat z O. 1 są takie jaja a z pozostałymi blokami póki co wszystko gra...
Patrząc na tempo budowy innych bloków, które po części budują się dzięki naszym przestoją to spokojnie zdążą z budową. Dla nas najważniejsze żeby w terminie nam oddali mieszkanie

patrząc na tempo budowy tego bloku na Twoim miejscu juz rezerwowałbym sobie nick "czekamy 2018" ;)

clo

Postautor: clo » 12 maja 2016, 17:52

Czytając ten temat postanowiłam go porównać z wpisami na forum bloku Orlińskiego 3 i przyszli mieszkańcy pisali tam, że w lipcu 2015 otrzymali informacje od Budimexu dotyczące wstrzymania podpisywania umów rezerwacyjnych z powodów zmian w dokumentacji konsktukcyjnej. Chodziło o doświetlenie kilku mieszkań w klatce A.

Zatem już wtedy widzieli ten problem i uważam za niezbyt fajne, że z kupującymi z Orlińskiego 1 Budimex kontaktuje się dopiero 6 miesięcy później. Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki mają.

Ami

Postautor: Ami » 12 maja 2016, 19:30

I widzicie będą nam pisać, że to nie ich wina...ale ich winą jest, że nas o tym nie poinformowali wcześniej jak już na innym bloku były zmiany...i że nie zaczęli tego prostować od razu. Mieli by wstrzymane transze, ale nam łatwiej było by się wycofać, a oni sprzedawali do ostatniego mieszkania cały blok jak by nigdy nic.
Zastanawiam czy nie powinniśmy przed podpisaniem Aneksów wspólnie negocjować korzystniejszych warunków lub nawet zniżek na miejsca postojowe. Pojedynczo nas oleją, a jak się zbierze x osób będzie im trudniej nas zbyć, że "nie ich wina".

gucio

Postautor: gucio » 12 maja 2016, 20:23

Ale miejsca postojowe juz dawno są sprzedane. :-) także teraz tylko liczyć na cud i może nie dostaną pozwolenia na te nowe budynki to zrobia wtedy większy parking i może wtedy będa jakieś negocjacje :-)

Ami

Postautor: Ami » 12 maja 2016, 21:23

Gucio no co Ty....ja ciągle ich nudzę o miejsca postojowe to mi mówią, że trzeba czekać. Nie załamuj mnie, że już nic nie ma :)
Tak czy inaczej trzeba będzie coś od nich "wyciągnąć" za te wszystkie akcje nawet jak nie mamy zmiany w planach mieszkań. Mnie się wszystko komplikuje w przypadku jakichkolwiek opóźnień i im nie odpuszczę bo cały czas się tym trochę denerwuję.

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”