Jakie są najważniejsze sprawy po odbiorze nowego mieszkania?

Na co zwrócić uwagę przy odbiorze nowego mieszkania od dewelopera - porady i wskazówki.
MarcinJ

Jakie są najważniejsze sprawy po odbiorze nowego mieszkania?

Postautor: MarcinJ » 21 kwie 2016, 0:42

Jakie są najważniejsze sprawy do załatwienia po odebraniu nowego mieszkania od dewelopera? Przydałaby się lista rzeczy, o których warto tu pamiętać :idea:

1. Ubezpieczenie nowego mieszkania - czy to powinno się zrobić po odebraniu kluczy? Jaki jest szacunkowy koszt takiej polisy i gdzie najlepiej się w tej sprawie udać :?:
  2. Przepisanie na siebie liczników u dostawcy prądu elektrycznego. Wydaje mi się, że na to ma się 14 dni, czy tak? Co trzeba mieć ze sobą jeśli idzie się do Tauronu lub innego operatora, żeby to zrobić :?:
  3. Przeniesienie własności mieszkania u notariusza - orientujecie się jak szybko można sobie z tym poradzić. Zdaje się, że wtedy czynsz spadnie o wysokość podatku VAT, czyli o 23%, a więc wcale nie mało :)
O czym jeszcze należy pamiętać po odbiorze własnego mieszkania :?:

iti

Re: Jakie są najważniejsze sprawy po odbiorze nowego mieszkania?

Postautor: iti » 27 kwie 2016, 22:08

Podbijam pytanie o podpisanie umowy z dostawcą energii, co trzeba ze sobą zabrać, żeby przepisać licznik na siebie :?: Trzeba pamiętać o czymś szczególnym :?:

wojtekf

Postautor: wojtekf » 28 kwie 2016, 23:47

Żeby przepisać licznik na siebie trzeba mieć ze sobą protokół odbioru mieszkania i dowód osobisty ;)

sam.slater

Postautor: sam.slater » 29 kwie 2016, 11:39

Po odbiorze nowego mieszkania najważniejsza jest parapetówka! :D

egal1754

Postautor: egal1754 » 29 kwie 2016, 12:41

sam.slater pisze:Po odbiorze nowego mieszkania najważniejsza jest parapetówka! :D

czytaj: pierwszy test wytrzymałości i cierpliwości nowych sąsiadów.

eve

Postautor: eve » 01 maja 2016, 12:03

1. O ile dobrze pamiętam, mieszkanie ubezpiecza się dopiero po przeniesieniu własności/podpisaniu aktu notarialnego. Koszt polisy zależy przede wszystkim od wartości mieszkania (x 0,07-0,09% / rok - około), ale mogą występować zwiększenia/zmniejszenia wynikające z zakresu ubezpieczenia, roku budowy, kondygnacji, wykończenia, ogrodzenia, monitoringu, cesji ubezpieczenia na bank itp.

magdalenka

Postautor: magdalenka » 12 maja 2016, 9:00

a jak jest z wodą?? ;) gdzie to trzeba załatwić??

eve

Postautor: eve » 14 maja 2016, 13:35

Z wodą i ogrzewaniem nic nie trzeba załatwiać, zbiorcza umowa podpisywana jest pomiędzy MPWiK / MPEC i deweloperem, a później Wspólnotą Mieszkaniową i rozliczana przez administrację.
Warto natomiast dopilnować, żeby liczniki były poprawnie spisane na protokole przekazania mieszkania, bo od tych stanów nowy właściciel płaci za zużycie.

MeGi

Postautor: MeGi » 20 maja 2016, 11:32

MarcinJ pisze:Jakie są najważniejsze sprawy do załatwienia po odebraniu nowego mieszkania od dewelopera? Przydałaby się lista rzeczy, o których warto tu pamiętać :idea:

1. Ubezpieczenie nowego mieszkania - czy to powinno się zrobić po odebraniu kluczy? Jaki jest szacunkowy koszt takiej polisy i gdzie najlepiej się w tej sprawie udać :?:
  2. Przepisanie na siebie liczników u dostawcy prądu elektrycznego. Wydaje mi się, że na to ma się 14 dni, czy tak? Co trzeba mieć ze sobą jeśli idzie się do Tauronu lub innego operatora, żeby to zrobić :?:
  3. Przeniesienie własności u notariusza - orientujecie się jak szybko można sobie z tym poradzić. Zdaje się, że wtedy czynsz spadnie o wysokość podatku VAT, czyli o 23%, a więc wcale nie mało :)
O czym jeszcze należy pamiętać po odbiorze własnego mieszkania :?:

1. Ubezpieczenie możliwe jest dopiero po podpisaniu aktu przeniesienia własności. Koszt przy powierzchni 47 m2 oscyluje w granicach 120-200 zł rocznie.
2. Jak już ktoś powyżej wspomniał wystarczy protokół odbioru, w Tauronie spisują z protokołu stan liczników i od tej wartości liczona jest Twoja faktura.
3. Budimex Nieruchomości telefonicznie umawia na podpisanie aktu, ja już jestem po. Koszt nieco ponad 2000 zł (z wpisem do hipoteki na rzecz banku). Ustanowienie księgi wieczystej to czas do 3 miesięcy ale w sądzie można osobiście złożyć wniosek o przyśpieszenie wpisu.

ATM

Postautor: ATM » 20 maja 2016, 14:30

Nie trzeba być po akcie by ubezpieczyć mieszkanie. Ja ubezpieczyłem zaraz po odebraniu kluczy, zależało mi by zrobić to przed rozpoczęciem wykończenia.
Na priv mogę polecić biuro, w którym "ubezpieczam się" od lat.

Wróć do „Odebranie kluczy i odbiór nowego mieszkania od dewelopera”