Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
Yankes

Re: Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Postautor: Yankes » 22 maja 2016, 1:17

jas78 pisze:
zagi pisze:Chlopaki z tej strony krowoderska w wiekszości krakusi z bronowic krowoderska.pl/redakcja/ tak bardzo przejeli się wycinkami na Czyzynach że o tym co kilkanscie dni pod ich oknami zrobił inny deweloper ani słowa na swojej stronie. Szkoda , widocznie przegapili całą sprawę, ale moze warto byłoby to nadrobić, bo drzewa były tam naprawde dorodne a zieleni tam jak na lekarstwo. W związku z tym podsyłam artykuł.
wiadomosci.onet.pl/krakow/nowe-bloki-w-krakowie-powstana-w-miejscu-szpitala/b6b953
Zamiast tego na polowie swojej strony informacja o wykryciu "spisku" że ktoś tam pisze posty z jednego IP.

1. To rozmywanie tematu.
2. Bronowice a dawna Czarna Wieś to jednak zupełnie różne miejsca.
3. Budowa dotyczy dawnego szpitala kolejowego i jego otoczenia. Biorąc pod uwagę tamtejsze tereny zielone, nie ma porównania z Czyżynami. Tam niestety zieleni jest o wiele więcej, więc ta wycinka nie jest tragedią. Obok jest piękny park, do tego w pobliżu Młynówka i p. Jordana.
4. Biorąc pod uwagę markę dewelopera i jego wcześniejsze inwestycje, nie ma też powodu do niepokoju. To raczej górna półka cenowa, więc nie ma mowy o zalaniu wszystkiego betonem, bo klient płacący 9 tys. za m2 i więcej wymaga także ładnego otoczenia wokół inwestycji.

Dla mnie EOT.

idać tym tokiem myślenia Budimex może wyciąć drzewa bo w pobliżu jest park lotników - największy park w Krakowie.

sam.slater

Postautor: sam.slater » 22 maja 2016, 17:13

Kilka zdjęć aby uświadomić Wam jak to Budimex nie dba o nasadzenia:

Jak widać na zdjęciu plac zabaw na betonowej pustyni:
Obrazek
Tutaj jeszcze bardziej widać dramat wyciętych drzew ani skrawka cienia ;)
Obrazek
A to już jest dramat, hucpa i źle pojęte prawo wlasności - jak tak Budimex mógł urządzić alejkę...przecież mógł zostawić to miejsce samosiejkom:
Obrazek
A tu poniżej? Jak można posadzić szpaler drzew na drodze do Kościoła!
Obrazek
A na parkingach? Kto to widział sadzić jakieś tam akacje! Przecież tam będą ptaki siedziały i srały nam po autach ;)
Obrazek
A tu? nie mogę sobie wyobrazić, że za 5 lat jak brzoza urośnie nie zobaczę swojego bloku bo mi będą drzewa zasłaniały...nie do pomyślenia...brak wyobraźni ;(
Obrazek

mam tego więcej, sorry za jakość, ale robione tosterem z reala... Ze zdjęć wyłania się obraz nędzy i rozpaczy...jak można przy takiej niskiej cenie posadzić tyle drzew!! to wbrew logice niektórych kolegów z forum :) Przecież w Browarze Lubicz za kilkadziesiąt tysi za metr na pewno jest więcej drzew...A nie dość że posadzili to jeszcze takie małe...i to jeszcze jakieś brzozy i akacje zamiast dębów i lip ;) Doprawdy nędza....

D89

Postautor: D89 » 22 maja 2016, 18:20

Brawo, dawno nie byłem na budowie i nawet nie wiedziałem że tak dobrze to wygląda. Za jakieś 5 lat będzie jeszcze lepiej, a za 10 trzeba będzie przycinać drzewa bo sąsiedzi z parteru słońca nie zobaczą ;)

maniekmal

Postautor: maniekmal » 22 maja 2016, 19:39

sam.slater pisze:Kilka zdjęć aby uświadomić Wam jak to Budimex nie dba o nasadzenia:
(..)
mam tego więcej, sorry za jakość, ale robione tosterem z reala... Ze zdjęć wyłania się obraz nędzy i rozpaczy...jak można przy takiej niskiej cenie posadzić tyle drzew!! to wbrew logice niektórych kolegów z forum :) Przecież w Browarze Lubicz za kilkadziesiąt tysi za metr na pewno jest więcej drzew...A nie dość że posadzili to jeszcze takie małe...i to jeszcze jakieś brzozy i akacje zamiast dębów i lip ;) Doprawdy nędza....

dziś byłem na naszych włościach i to samo pomyślałem :) ciekawe co pod tym postem napisze Pani Anna Aktywistka ?

sam.slater

Postautor: sam.slater » 22 maja 2016, 19:48

maniekmal pisze:dziś byłem na naszych włościach i to samo pomyślałem :) ciekawe co pod tym postem napisze Pani Anna Aktywistka ?

niestety w tej dyskusji - zgodnie z zasadami propagandy: oczywiste argumenty są pomijane, niewygodne niewymieniane, uwagę się kieruje na sztuczne dzielenie mieszkańców i spory wymyślane tak naprawdę przez jakiś pismaków (czytaj: znajomych aktywistów z innych "projektów"), wymyślane są wirtualne problemy których nie ma...jednym słowem z igły widły. Zajmijmy się lepiej działaniami na rzecz parku na placu manewrowym. Bo jest o co walczyć - kawał betonu do zaorania.

marti0607

Postautor: marti0607 » 22 maja 2016, 20:42

A wiadomo juz jakie są plany na zagospodarowanie betonowego placu manewrowego?

sam.slater

Postautor: sam.slater » 22 maja 2016, 20:45

Projekt budowy nowego parku w Czyżynach

Park jest zgłoszony do budżetu obywatelskiego, szczerze jednak wątpię w tą drogę, ale zagłosuję i zachęcam do głosowania.

JaRoKrk

Postautor: JaRoKrk » 22 maja 2016, 22:25

Tak często czytam to forum i jak widzę ten temat o wycinkę drzew i do tego jeszcze ten żałosny ubogo zorganizowany protest z ludźmi 60+ to poprawia mi się odrazu humor ponieważ to jest jedna wielka porażka. Cały krakow się betonuje i nikt z nas niema na to wpływu bo deweloper płaci za działkę ,dostaje pozwolenie i robi na niej co chce. Szczerze to podziwiam tych ludzi co im się chce chodzić po nowych czyżynych i robić zdjęcia jak to drzewa źle rosną. ☺ jak komuś nie pasuje to osiedle to po co nam nim wogóle kupował mieszkanie ? Proponuję kupić dom za Krakowem może nawet w jakimś lesie bo wtedy nie będzie narzekał ze ma mało drzew. Jak by budimex miał kupić dużą działkę i postawić na niej 2 bloki i resztę zrobić park to jaki by miał w tym interes? I cena za metr pewnie by była 15 tys ponieważ w Krakowie budują się apartamenty 10 tys za m2 i tak samo to wygląda żeby na działce postawić jak najwięcej mieszkań bo z tego jest zarobek. Nikt z nas tego nie zmieni wiec ludzie dajcie sobie na luz. ☺

zagi

Postautor: zagi » 23 maja 2016, 19:29

decyzja SKO przesunięta o minimum 2 tygodnie.

gucio

Postautor: gucio » 23 maja 2016, 20:11

Musza podac przyczyne .lub .. powod przesuniecia terminu ?
Czy ktos ja zna ?

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”