Podłączenie prądu w nowych mieszkaniach na os. Murapol Bieńczycka
Podłączenie prądu w nowych mieszkaniach na os. Murapol Bieńczycka
Dzięki. A co z prądem i założeniem licznika na prąd?
Re: Podłączenie prądu w nowych mieszkaniach na os. Murapol Bieńczycka
Gdy budowlańcy odłączali "swój" prąd, trzeba było (szybciutko) wziąć,hm, jakiś kwitek z Adremu i z nim iść do Taurona na os. Zgody, by podpisać umowę i umówić się na wizytę elektryków.Wtedy robili to hurtowo,po kilku dniach (ale trzeba było być w domu). W skrzynkach w klatce pierwszej były ponoć dramatyczne braki w bezpiecznikach czy czymś takim ,niezbędnym(jestem kompletnym laikiem w kwestii elektryczności) i odbyło sie to na zasadzie przekładania elementów z jednej skrzynki do drugiej i kombinowania (Polak potrafi), by podłączyć prąd- "kto pierwszy ten lepszy".Podobno było to niedopatrzenie i niedbalstwo dewelopera.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, czyli przed tą kartkę załatwiałaś dopiero po wykończeniu mieszkania?
To skąd budowlańcy wzięli ten prąd? : )
To skąd budowlańcy wzięli ten prąd? : )
MNie Pan pytasz, skąd wzięli prąd?
z gniazdka.chyba.
Przepraszam,ale elektrycznośc na zawsze pozostanie dla mnie magią.
Dopóki budowlańcy, co wykańczali blok, windy, klatki itd. czy jak ich zwać nie "oddali " bloku, to mieli swój prąd, o ile wiem, zwany potocznie budowlanym, podobno droższym niż ten dla gospodarstw domowych. A jak blok oddawali, trzeba było szybko załatwić sobie swoja umowę i odbiór licznika. Nie wiem jak to teraz wygląda, najlepiej chyba spytać w Tauronie na Zgody. Byc może teraz nie jest potrzebne zaświadczenie z administracji, jak się ma umowę notarialną o własności mieszkania.

Przepraszam,ale elektrycznośc na zawsze pozostanie dla mnie magią.
Dopóki budowlańcy, co wykańczali blok, windy, klatki itd. czy jak ich zwać nie "oddali " bloku, to mieli swój prąd, o ile wiem, zwany potocznie budowlanym, podobno droższym niż ten dla gospodarstw domowych. A jak blok oddawali, trzeba było szybko załatwić sobie swoja umowę i odbiór licznika. Nie wiem jak to teraz wygląda, najlepiej chyba spytać w Tauronie na Zgody. Byc może teraz nie jest potrzebne zaświadczenie z administracji, jak się ma umowę notarialną o własności mieszkania.
MYśle, że najlepiej spytać w tauronie na Zgody, jak to teraz załatwiać. Jak się ma akt własności mieszkania, to pewnie nawet nie trzeba kartki z administracji.
Najlepiej wziąć urlop i załatwić kilka spraw hurtem. A wtedy:
1) odbiór mieszkania, kluczyków wszelkiej maści, wmontowanie zamków, odebranie progów, spisanie protokołu, spisanie liczników (woda ciepła / zimna, c.o.),
2) umowa u notariusza - dostajemy umowę w formie aktu (wypis),
3) powrót do Nowej Huty - marsz do Adremu na os. Słonecznym - tam uprzejme Panie kserują ww. wypis i delikwenta "wpisują na listę" lokatorów, niestety też dość szybko przysyłają wyliczenie kosztów
dają też taki świstek do Tauronu
4) z tym świstkiem idziemy 2 osiedla obok do Tauronu (os. Zgody - 5 minut na nogach z Adremu), bierzemy bloczek "prąd - umowy", idziemy do okienka i wsio. Tak wybieramy taryfę dostawy prądu i umawiamy termin przyjazdu pracownika Tauronu na założenie licznika / przyłączenie lokalu do sieci. Terminy na min. 2-3 dni do przodu, umawiamy się na przedział godzin: 7-9, 9-11, 11-13 lub 13-15.
Etap trzeci tak czy siak trzeba zaliczyć, nie wiem czy można od razu z aktem własności pójść do Tauronu. Myślę, że tak, ale ww. kolejność to tak bardziej "po Bożemu"
Całość do ogarnięcia w ciągu jednego dnia, wiem bo przerobiłem. Potem 2-3 dni czekania na pracownika Tauronu i prąd płynie strumieniem.
1) odbiór mieszkania, kluczyków wszelkiej maści, wmontowanie zamków, odebranie progów, spisanie protokołu, spisanie liczników (woda ciepła / zimna, c.o.),
2) umowa u notariusza - dostajemy umowę w formie aktu (wypis),
3) powrót do Nowej Huty - marsz do Adremu na os. Słonecznym - tam uprzejme Panie kserują ww. wypis i delikwenta "wpisują na listę" lokatorów, niestety też dość szybko przysyłają wyliczenie kosztów

4) z tym świstkiem idziemy 2 osiedla obok do Tauronu (os. Zgody - 5 minut na nogach z Adremu), bierzemy bloczek "prąd - umowy", idziemy do okienka i wsio. Tak wybieramy taryfę dostawy prądu i umawiamy termin przyjazdu pracownika Tauronu na założenie licznika / przyłączenie lokalu do sieci. Terminy na min. 2-3 dni do przodu, umawiamy się na przedział godzin: 7-9, 9-11, 11-13 lub 13-15.
Etap trzeci tak czy siak trzeba zaliczyć, nie wiem czy można od razu z aktem własności pójść do Tauronu. Myślę, że tak, ale ww. kolejność to tak bardziej "po Bożemu"

Całość do ogarnięcia w ciągu jednego dnia, wiem bo przerobiłem. Potem 2-3 dni czekania na pracownika Tauronu i prąd płynie strumieniem.
Złośliwie dodam, ze warto by odłączyć prąd szykującym swe apartamenta do zamieszkania za pomocą wiertarek- po godzinie 22. Tylko że zawsze pozostaje im młotek. I baterie. Hm. No to nie wiem.Może ktoś znajdzie rozwiązanie problemu.
Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”