Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry
Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry
a ciekawe co bedzie jak sie nie podpisze nowego aneksu ?
_damian pisze:Nie wiem jak Wy, ale ja aneksu z inną datą odbioru mieszkania nie podpiszę.
Specjalnie dla ciebie drogi sąsiedzie budimex nie wybuduje wcześniej bloku z przyczyn niezależnych od nich. . .
Zawsze możesz zerwać umowę o niedotrzymanie warunków umowy przez Bx dostaniesz wtedy 1tys odszkodowania tak jak jest w umowie. Tylko nie wiem czy nie szkoda takiego fajnego ( jak np moje widokowe mieszkanie ) żeby zrezygnować prawie po dwóch latach czekania i szukania kolejnego.
Jestem za tym, jeśli ktoś ma wykształcenie prawnicze lub znajomych , żeby napisać profesjonalne pismo od wszystkich mieszkańców naszego bloku aby firma dala nam w zamian za "straty moralne i nerwy " jakieś zadośćuczynienie . Nie chodzi o pieniądze bo wiadomo ze na takie coś nie liczmy ale coś innego do zaproponowania przez sąsiadów. Stawiam tutaj na naszego sąsiada D89 bo widzę ze jest chyba najbardziej doinformowany o jakieś propozycje wskazówki. Oczywiście liczę na innych równie bardzo.

Ostatnio zmieniony 02 cze 2016, 18:11 przez gucio, łącznie zmieniany 1 raz.
dzin pisze:a ciekawe co bedzie jak sie nie podpisze nowego aneksu ?
ZONK

dostaniesz 1tys zł polskich i dziękuję bardzo także radze to przemyśleć i jeszcze jak ktoś bral kredyt to dodatkowo wszystkie koszty tego kredytu bank ci nie zwróci

_damian pisze:Nie wiem jak Wy, ale ja aneksu z inną datą odbioru mieszkania nie podpiszę.
Sytuacja jest prostsza niż sie wydaje.
Jesli ankeksu nie podpiszesz umowa zostanie rozwiazana z winy BX.
BX wypłaci wtedy sumę podwojonego zadatku.
Jesli na to liczysz, mogłeś to zrobić juz 22 stycznia. Kiepski z Ciebie negocjator.
Pamiętaj jednak o tym ze musisz sam ubiegać się (czyt. drogą sadowa) o zwrot poniesionych kosztów. Karencja, prowizja kredytu itp.
Logicznie patrząc można powalczyc o zniżke, zniżka nie wieksza niz "podwojony zadatek" w przeciwnym razie deweloperowi opłaci się zapłacić ci ta sumę i zerwać umowę. Średnio daje to 150zł /m^2 zniżki.
Ale czy i to się uda, wątpię. Niestety im bardziej zaawansowany stan budowy tym większe zainteresowanie mieszkaniami.
Zachęciliście mnie do ponownego odczytania aktu notarialnego.
I oto czytam o zadatku, który w moim przypadku wynosi prawie 6 tyś. zł. Jeśli więc mówicie o zadośćuczynieniu jakie musi zapłacić developer to nie 1 tyś. zł a 12 tyś. zł.
To chyba zmienia postać rzeczy.
Oczywiście nie po to tyle czekałem żeby teraz zostać z niczym, ale co do negocjacji to proponuje zacząć stawiać warunki deweloperowi. W końcu to z Jego winy całe to zamieszanie
I oto czytam o zadatku, który w moim przypadku wynosi prawie 6 tyś. zł. Jeśli więc mówicie o zadośćuczynieniu jakie musi zapłacić developer to nie 1 tyś. zł a 12 tyś. zł.
To chyba zmienia postać rzeczy.
Oczywiście nie po to tyle czekałem żeby teraz zostać z niczym, ale co do negocjacji to proponuje zacząć stawiać warunki deweloperowi. W końcu to z Jego winy całe to zamieszanie

dzin pisze:a ciekawe co bedzie jak sie nie podpisze nowego aneksu ?
Dostajesz zwrot wpłaconych kwot + wysokość zadatku i rozstajesz się z mieszkaniem.
meil od bdx.
w nawiązaniu do naszego pisma z 22.01.2016 oraz ostatniego maila z 6.05.2016, w których informowaliśmy o statusie sprawy dot. budynku przy ul. Orlińskiego 1, pragniemy przekazać, iż postępowanie administracyjne w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego dobiega końca.
Obecnie opracowywany jest nowy harmonogram prac, które przekażemy Państwu 22 czerwca br. Tego dnia prześlemy również skan decyzji ws. zatwierdzenia projektu budowlanego i pozwolenia na wznowienie robót.
Prosimy o wstrzymanie się z dokonywaniem wpłat do ww. dnia.
w nawiązaniu do naszego pisma z 22.01.2016 oraz ostatniego maila z 6.05.2016, w których informowaliśmy o statusie sprawy dot. budynku przy ul. Orlińskiego 1, pragniemy przekazać, iż postępowanie administracyjne w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego dobiega końca.
Obecnie opracowywany jest nowy harmonogram prac, które przekażemy Państwu 22 czerwca br. Tego dnia prześlemy również skan decyzji ws. zatwierdzenia projektu budowlanego i pozwolenia na wznowienie robót.
Prosimy o wstrzymanie się z dokonywaniem wpłat do ww. dnia.
Tez otrzymałem maila. Bylem dziś w ich biurze i nic ponad to się nie dowiedziałem. Tz usłyszałem o 3 tygodniach. Potem rozmawiałem z Panią Mikos - ta Pani od maili i też była mowa o 3 tygodniach. Cóż. Czekamy.
Poszedłem tez na spacer po osiedlu i O3 rośnie i rośnie także inne budynki tynku, stają się weselsze a nasz taki smutny.
Spotkałem tez geodetów coś tam mierzących, zażartowalem żeby byli uważni i o 3 metry się nie pomylili ale Pani mi powiedziała ze to inny skład... jest nadzieja
)
Poszedłem tez na spacer po osiedlu i O3 rośnie i rośnie także inne budynki tynku, stają się weselsze a nasz taki smutny.
Spotkałem tez geodetów coś tam mierzących, zażartowalem żeby byli uważni i o 3 metry się nie pomylili ale Pani mi powiedziała ze to inny skład... jest nadzieja

Już ze dwadzieścia stron wcześniej pisałem że Bx tymi pismami leci w kulki. Wyglądają jakby były pisane przez jakiegoś stażystę i omijają wszystkie istotne informacje. Pisałem też że opóźnienie jest ewidentną podstawą do zerwania umowy z winy Bx co wiąże się ze zwrotem kasy i dwukrotności zadatku - ale wtedy forumowi "znafcy" prawa pisali że w ramach "odszkodowania" zażądają niderlandów, a co najmniej drugiego mieszkania gratis.
Moim zdaniem zgodnie z "wysokimi standardami obsługi klienta" Bx powinien już w pierwszym liście poinformować klientów o możliwości rozwiązania umowy - ale skoro prawo tego nie wymaga, a klienci nawet nie czytali aktu notarialnego to po co psuć sobie interes.
Moim zdaniem zgodnie z "wysokimi standardami obsługi klienta" Bx powinien już w pierwszym liście poinformować klientów o możliwości rozwiązania umowy - ale skoro prawo tego nie wymaga, a klienci nawet nie czytali aktu notarialnego to po co psuć sobie interes.
Puki nie będą chcieli zmienić daty odbiorów to nie widzę podstaw do zerwania umowy z winy BX.
Mam nadzieję, że jakimś cudem dotrzymają termin odbioru (co obiecywali). Budowa stała 4 miesiące a zapasu mieli 6.
Mam nadzieję, że jakimś cudem dotrzymają termin odbioru (co obiecywali). Budowa stała 4 miesiące a zapasu mieli 6.
Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”