Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 1 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
czekamy 2017

Re: Przesunięcie bryły budynku Orlińskiego 1 względem planu o 3 metry

Postautor: czekamy 2017 » 05 cze 2016, 17:44

Faktycznie prawo jest po naszej stronie tylko rozwiązanie umowy z winy Bx to tak naprawdę działa na naszą niekorzyść. Po pierwsze formalności w banku, formalności w bx, szukanie nowego mieszkania i cała procedura z uzyskaniem kredytu od nowa. Pewnie większość będzie czekać bo cena za 1m2 była naprawdę super a więcej czasu potrwają wszelkie formalności w odkręcaniu kredytu niż otrzymanie mieszkania.

Lipiec 2017 to trochę odległy termin więc okaże się czy będą w stanie go dotrzymać czy jednak przede wszystkim to zmienią w aneksie.
Rozumiem że aneksy in blanco dostaniemy żeby je przeanalizować tak jak wcześniejsze umowy z BX

sunder

Postautor: sunder » 05 cze 2016, 19:56

Moze dadza rade przerzucic wiecej sprzetu na O1 i nadgonic. Jak juz dokoncza budowe calosci kwestia okien barierek to tylko sprawa jaka ilosc ludzi bedzie to robić. Gładzie robi tez zewnetrzna firma na korytarzach. Wiec cala wykonczeniowka to tylko kwestia ile rak do roboty bedzie.

kamil

Postautor: kamil » 05 cze 2016, 21:48

Ja jestem rozczarowany tym co teraz robi bx - skoro prawie pół roku czekali na decyzje w sprawie pozwolenia to mieli chyba wystarczająco czasu, żeby sobie dokładnie ustalić harmonogram prac skoro wiedzieli, ze decyzja bedzie pozytywna, a nie czekać teraz 3 tygodnie...

nozka321

Postautor: nozka321 » 06 cze 2016, 21:53

Właśnie podliczyłem koszty, które do tej pory poniosłem - odsetki, prowizja, notariusz wynajem (stosunkowo niski) i porównując je z 2x zadatkiem (w moim przypadku było to 6tys), to nie opłaca się zrywać umowy. Chyba, że faktycznie spróbować dochodzić zwrotu kosztów na drodze sądowej, ale to długa zabawa, która też kosztuje, ewentualnie pozew zbiorowy, trzeba byłoby skonsultować się z prawnikiem czy to ma sens. Może jakiś adwokat połasił się na mieszkanie Orlinskiego 1 i może coś więcej powiedzieć?
Jak już napisano wcześniej, w KRK nie ma szans na znalezienie mieszkania w tej cenie jeszcze w MDM i w porównywalnie "atrakcyjnej" lokalizacji. Nie jestem pewien ale od stycznia 2016 kredyty są trochę droższe, co znów w perspektywie przyniesie kolejne koszty, do tego formalności, nerwy, zastanawiania się, targowanie i czas. Do tego oferta gotowych mieszkań w rozsądnej cenie i preferowanej lokalizacji nie jest zbyt bogata.
Mimo wszystko po cichu oczekuję od Budimex-u, że w końcu potraktuje nas poważnie, ograniczy opóźnienie do min (2mce), ulegnie i uda się wynegocjować np. niższą cenę za miejsce postojowe pod chmurką.
Btw - regularnie pytałem sprzedawcę o te miejsca i dostawałem odp, że sprzedaż jeszcze się nie rozpoczęła i zostanę poinformowany. Czy ktoś z Was wie coś więcej?

Shit happens...

mex2

Postautor: mex2 » 07 cze 2016, 10:09

kamil pisze:Ja jestem rozczarowany tym co teraz robi bx - skoro prawie pół roku czekali na decyzje w sprawie pozwolenia to mieli chyba wystarczająco czasu, żeby sobie dokładnie ustalić harmonogram prac skoro wiedzieli, ze decyzja bedzie pozytywna, a nie czekać teraz 3 tygodnie...

1. to nie BX buduje a podwykonwcy.
2. Zaden podwykonwca nie bedzie robił harmonogramu za który odpowiada na budynku który nie ma decyzji.
3. ciesz sie ze to bedzie 3 tyg. na co nie licze

czekamy 2017

Postautor: czekamy 2017 » 07 cze 2016, 17:18

Sprawdziłam opłaty za zmiany w umowie kredytowej. I nie są to małe pieniądze... wszystko mieści się w przedziale 500- 1% kwoty kredytu.

I jak mam to zapłacić bo bx aneksuje umowe...super

gucio

Postautor: gucio » 08 cze 2016, 14:48

Dzisiejsza wizyta potwierdza ze zaczęli kończyć :-)
Przygotowany juz jest pod wylewkę na 10piętrze
Panowie wbijali kołki w balkony i ogólnie panuje ruch . .
Cudowny nastrój

iti

Postautor: iti » 08 cze 2016, 15:02

Właśnie jak byłem w okolicy wczoraj późniejszym popołudniem, to z budowy dochodziły dosyć głośne odgłosy prowadzonych prac, z czym się dawno nie spotkałem tam. Właśnie pomyślałem, że w takim razie musiało coś ruszyć na Orlińskiego 1 :) To dobrze, bo nie chcę mieć takiego widoku z balkonu, jak teraz, przez dłuższy czas :idea:

_damian

Postautor: _damian » 15 cze 2016, 19:42

Przed chwilą dostałem następującego maila.

Szanowni Państwo,

w załączeniu przesyłamy pismo z Budimex Nieruchomości dotyczące wznowienia robót budowlanych na budynku przy ul. Orlińskiego 1.

Prosimy o zapoznanie się z pismem oraz jego załącznikami.

Z poważaniem,

biuro obsługi klienta
Budimex Nieruchomości Sp. z o.o.

Obrazek

_damian

Postautor: _damian » 15 cze 2016, 19:45

Bardzo mi się podoba, że terminy zostaną zachowane. Mam nadzieje, że teraz to już będzie z górki :)

Wróć do „Orlińskiego 1 (etap III) – forum mieszkańców budynku”