Witajcie,
Mam pytanie, czy ktoś z Was już myślał o tym, żeby napisać do ZIKITu, żeby stworzyć dodatkowy przystanek bliżej Orlińskiego?
Przystanek autobusowy dla osiedla Orlińskiego
Re: Przystanek autobusowy dla osiedla Orlińskiego
Mało realne rozwiązanie bo do przystanków jest blisko 

Napisać nie zaszkodzi 

A może bardziej, żeby przenieść ten, co jest nieco bliżej, żeby wychodził gdzieś pomiędzy starym i nowym osiedlem 

Lepiej żeby był przy naszym osiedlu bo będzie prawie tak duże jak stare wiec laski nie ma
jest gdzie zrobić zatoczke jest też rozjazd wiec . . . Pytanie jest tylko kiedy i za ile? 

Tym bardziej że teraz zmieniają stare przystanki na nowe ,warto się do nich zwrócić ,może akurat się uda 

-
Gdyby zrobili nam przystanek byłoby super. Ale powiem Wam, że na takie blokowisko to o nowych liniach powinni też pomyśleć (chociaż do ery tramwaju). Przystanek na D303 jest niedaleko, ale jak sie tam zajdzie to często okazuje się, że bardziej opłaca się na Wiślicką, która jest genialnym przystankiem, ale dla nas nieco odległym. Jak jest w drugą stronę np. --> M1 nie wiem, bo tam rzadko jeżdżę. Mieszkam 7 lat i poruszam się MPK. Mam nadzieję, że uda nam się coś w tej sprawie polepszyć. Trzeba się zorientować jak takie rzeczy się załatwia, ogarnąć temat i działać.
Ogólnie to jak przystanek będzie to po drugiej stronie też powinien być więc jakaś kładka albo przejście dla pieszych?
Wysłałem zapytanie do ZIKITu odnośnie planowanej inwestycji budowy przystanku autobusowego w bliższej okolicy osiedla Orlińskiego (oraz Avii) i taką odpowiedź od nich dostałem:

Kilka lat temu zrobili plan tzw. "Dywersyfikacji" połączeń komunikacji publicznej, to znaczy zmiana linii MPK, żeby poruszanie się po mieście wymuszało przesiadki po drodze(wtedy oprotestowany). To zaowocowało likwidacjami, i zmianami tras. Np. Na Stella nie jeździ już 142 do huty na wzgórza(jedynie w sob., i niedz., lub do dworca w czyżynach 2km dalej), i 439 do Krakowa na widok.(teraz przez M. Dąbrowskiej 1,5km dalej),itp. Planowany tramwaj na Stella to kierunek płn.-płd. Już zaczęli pseudo-oszczędności. Nie będąc ubekiem niewiele się tu wskóra. 159 wrócił na trasę, więc(protesty jak z drzewami) można!
Wróć do „Osiedle Orlińskiego – dyskusje na tematy ogólne”